Klinikum

Az olasz koronavírus megbetegedés 2019 kitörése – ajánlások a klinikai gyakorlat alapján

2020. ÁPRILIS 15.

A közlemény a The Societa Italiana di Anestesia Analgesia Rianimazionee Terapia Intensiva (SIAARTI), az Airway Research Group és The European Airway Management Society közreműködésével készült.

2019. decemberében Wuhanban jelent meg a koronavírus-2 által okozott tüdőszövődmény, súlyos akut légzési elégtelenség szindróma (SARS-CoV-2) és a következményes koronavírus megbetegedés 2019 (COVID-19). A kórkép klinikai megjelenési formája az enyhe felső-légúti fertőzéstől – gyakran társulva lázzal (82%) és köhögéssel (81%) – a súlyos akut légzési disztressz szindrómáig és a szepszisig terjed. Következménye lehet halálos (4,68%), elsősorban idős, kísérő betegségben (hipertónia, szívelégtelenség, diabetes mellitus) szenvedőknél. A fertőzőképessége rendkívül magas, a reprodukciós szám (Ro) 2,68 (95%Cl 2.47-2.86).

A helyi, nemzeti és nemzetközi egészségügyi rendszernek jelentősszerepe van a COVID-19 betegek ellátásának szervezésében. A járvány kitörésekor az egészségügyi személyzet 21%-a betegedett meg, ezért országszerte az egyik fő feladat a dolgozók védelmének biztosítása.

A COVID-19 fertőzött betegek szupportív intenzív kezelésének központi kérdése a korai légzés terápia biztosítása.

Az olasz COVID-19 járvány 2020. március 20-ig a legnagyobb esetszámú (41035) Európában és a legmagasabb a halálozás (3405). Az olasz egészségügyi rendszer az egyik legjobban szervezett a régióban, ennek ellenére a rendszer nem volt felkészülve a pandémiára. A szájmaszkok, PPE (personal protective equipment, személyi védőfelszerelés) száma elégtelen volt. A klinikai gyakorlatban kevés volt a szakképzett személyzet (orvos, szakdolgozó), rezidenseket és a klinikai gyakorlatban kevésbé járatos orvosokat vontak be a betegellátásba. Hiányzott a megfelelő számú, magasszintű intenzív ellátást biztosító ágy a betegek számára. Olaszország Európa 10 azon országába tartozik, ahol a legmagasabb az intenzív ágyszám (12,5 ágy/100.000 lakos), ez magasabb az európai átlagnál (11,5 ágy/100.000 lakos).

Számos intézkedést hoztak: kórházi látogatás csökkentése, triage régiók kialakítása, betegutak meghatározása, az elektív sebészeti beavatkozások megszüntetése, csak a sürgős traumatológiai, onkológiai műtétek tervezése. A műtőket intenzív betegellátásra rendezték be. A kórházakat COVID-19 pozitív és negatív csoportba osztották. Az aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvosok feladata komplex és dinamikus, beleértve a kritikus állapotban levő betegek osztályozását, és korai ellátását. A klinikusokra háruló etikai megterhelés mellett a triage klinikai szempontjait a Societa Italiana di Anestesia Analgesia Rianimazione e Terapia Intensiva (SIAARTI) határozta meg.

A klinikai ellátás során meghatározták az oxigén adagolás, a non-invazív lélegeztetés, a légút biztosítás és az intenzívellátás kérdéseit. A spontán légző beteg non-invazív oxigén terápiája az aerosol általi fertőzés veszélyét jelentősen fokozza. Hudson -és Venturi-maszk alkalmazása csökkenti ennek lehetőségét, szemben a high-flow orrszondán keresztüli vagy arckmaszkon át alkalmazott oxigén adagolással. Azonban a SARS és MERS fertőzések kapcsán nem találták bizonyítottnak a high-flow nasal oxigén, a non-invazív lélegeztetés viralis aerosolizációjának hatását. Azonban előzetes megfigyelés alapján megállapítható, hogy súlyos COVID-19 fertőzés esetén a non-invazív lélegeztetés eredménye nem megfelelő, szükséges a betegek intratrachealis intubálása és invazív mesterséges lélegeztetése. A korai intubálás bevezetése mind a beteg megfelelő oxigenizációja szempontjából, mind a személyzet fertőzésének védelmében indokolt. A szabad légút biztosításának protokoll szerint kell végezni, lehetőség szerint választott időpontban, negatív nyomású, izolált helységben, megfelelő technikai (javasolt video-laryngoscop alkalmazása) és személyi felkészültség mellett (a leggyakorlottabb szakorvos végezze), lehetőség szerint narkózisban. Preoxigenizáció, rapid-sequence intubáció javasolt, arc-maszkon keresztüli lélegeztetést lehetőleg ne alkalmazzunk, csak súlyos artériás deszaturáció esetén. Az intubáláshoz intravénás anesztetikum adását követően neuromuszkuláris blokkoló adását javasolják (1,2 mg/kg rocuronium vagy 1 mg/kg suxamethonium). Sikertelen intubáció esetén flexibilis bronchoscoppal (lehetőleg egyszer használatos eszközzel) történő intubálás, esetleg percutan cricothyroidotomia, ultrahang vezérelt tracheostomia javasolt a kritikus deszaturáció kivédésére. A sürgősségi intubálás fokozott fertőzés veszélyt jelent a személyzet számára, PPE használata szükséges. Magas hatékonyságú légúti filter alkalmazása szükséges.

A személyzet részérről a megfelelő személyi védőfelszerelés (szemüveg vagy arcpajzs, vízlepergető köpeny vagy teljes védőruha, dupla kesztyű és védőcsizma vagy lábzsák) viselése elengedhetetlen. Ennek egyik alapja a megfelelő (FFP3 vagy FFP2) arcmaszk alkalmazása, mely a levegőt speciális filterkapacitással szűri.

Megjegyzés: fontos hangsúlyozni, hogy a személyi védőfelszerelés szabályos fel- és levétele az ellátók biztonságának egyik kulcseleme, különös figyelemmel a kivetkőzés során előforduló önfertőzés megelőzésére. Ez képzéssel, gyakorlással, valamint külső megfigyelő által ellenőrzött, protokoll szerinti lépések alapján történő öltözéssel biztosítható.

A betegek transzportját megfelelő protokoll alapján kell végezni.
Szakmai ajánlások, protokollok, szimulációs gyakorlatok szükségesek a munka eredményességének fokozására, nemzetközi összefogás a pandémia legyőzésére.


Eredeti közlemény:
The Italian coronavirus disease 2019 outbreak: recommendations from clinial practice. 27 March 2020eLitMed.hu
2020.április 15.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).