Klinikum

Az olasz koronavírus megbetegedés 2019 kitörése – ajánlások a klinikai gyakorlat alapján

2020. ÁPRILIS 15.

A közlemény a The Societa Italiana di Anestesia Analgesia Rianimazionee Terapia Intensiva (SIAARTI), az Airway Research Group és The European Airway Management Society közreműködésével készült.

2019. decemberében Wuhanban jelent meg a koronavírus-2 által okozott tüdőszövődmény, súlyos akut légzési elégtelenség szindróma (SARS-CoV-2) és a következményes koronavírus megbetegedés 2019 (COVID-19). A kórkép klinikai megjelenési formája az enyhe felső-légúti fertőzéstől – gyakran társulva lázzal (82%) és köhögéssel (81%) – a súlyos akut légzési disztressz szindrómáig és a szepszisig terjed. Következménye lehet halálos (4,68%), elsősorban idős, kísérő betegségben (hipertónia, szívelégtelenség, diabetes mellitus) szenvedőknél. A fertőzőképessége rendkívül magas, a reprodukciós szám (Ro) 2,68 (95%Cl 2.47-2.86).

A helyi, nemzeti és nemzetközi egészségügyi rendszernek jelentősszerepe van a COVID-19 betegek ellátásának szervezésében. A járvány kitörésekor az egészségügyi személyzet 21%-a betegedett meg, ezért országszerte az egyik fő feladat a dolgozók védelmének biztosítása.

A COVID-19 fertőzött betegek szupportív intenzív kezelésének központi kérdése a korai légzés terápia biztosítása.

Az olasz COVID-19 járvány 2020. március 20-ig a legnagyobb esetszámú (41035) Európában és a legmagasabb a halálozás (3405). Az olasz egészségügyi rendszer az egyik legjobban szervezett a régióban, ennek ellenére a rendszer nem volt felkészülve a pandémiára. A szájmaszkok, PPE (personal protective equipment, személyi védőfelszerelés) száma elégtelen volt. A klinikai gyakorlatban kevés volt a szakképzett személyzet (orvos, szakdolgozó), rezidenseket és a klinikai gyakorlatban kevésbé járatos orvosokat vontak be a betegellátásba. Hiányzott a megfelelő számú, magasszintű intenzív ellátást biztosító ágy a betegek számára. Olaszország Európa 10 azon országába tartozik, ahol a legmagasabb az intenzív ágyszám (12,5 ágy/100.000 lakos), ez magasabb az európai átlagnál (11,5 ágy/100.000 lakos).

Számos intézkedést hoztak: kórházi látogatás csökkentése, triage régiók kialakítása, betegutak meghatározása, az elektív sebészeti beavatkozások megszüntetése, csak a sürgős traumatológiai, onkológiai műtétek tervezése. A műtőket intenzív betegellátásra rendezték be. A kórházakat COVID-19 pozitív és negatív csoportba osztották. Az aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvosok feladata komplex és dinamikus, beleértve a kritikus állapotban levő betegek osztályozását, és korai ellátását. A klinikusokra háruló etikai megterhelés mellett a triage klinikai szempontjait a Societa Italiana di Anestesia Analgesia Rianimazione e Terapia Intensiva (SIAARTI) határozta meg.

A klinikai ellátás során meghatározták az oxigén adagolás, a non-invazív lélegeztetés, a légút biztosítás és az intenzívellátás kérdéseit. A spontán légző beteg non-invazív oxigén terápiája az aerosol általi fertőzés veszélyét jelentősen fokozza. Hudson -és Venturi-maszk alkalmazása csökkenti ennek lehetőségét, szemben a high-flow orrszondán keresztüli vagy arckmaszkon át alkalmazott oxigén adagolással. Azonban a SARS és MERS fertőzések kapcsán nem találták bizonyítottnak a high-flow nasal oxigén, a non-invazív lélegeztetés viralis aerosolizációjának hatását. Azonban előzetes megfigyelés alapján megállapítható, hogy súlyos COVID-19 fertőzés esetén a non-invazív lélegeztetés eredménye nem megfelelő, szükséges a betegek intratrachealis intubálása és invazív mesterséges lélegeztetése. A korai intubálás bevezetése mind a beteg megfelelő oxigenizációja szempontjából, mind a személyzet fertőzésének védelmében indokolt. A szabad légút biztosításának protokoll szerint kell végezni, lehetőség szerint választott időpontban, negatív nyomású, izolált helységben, megfelelő technikai (javasolt video-laryngoscop alkalmazása) és személyi felkészültség mellett (a leggyakorlottabb szakorvos végezze), lehetőség szerint narkózisban. Preoxigenizáció, rapid-sequence intubáció javasolt, arc-maszkon keresztüli lélegeztetést lehetőleg ne alkalmazzunk, csak súlyos artériás deszaturáció esetén. Az intubáláshoz intravénás anesztetikum adását követően neuromuszkuláris blokkoló adását javasolják (1,2 mg/kg rocuronium vagy 1 mg/kg suxamethonium). Sikertelen intubáció esetén flexibilis bronchoscoppal (lehetőleg egyszer használatos eszközzel) történő intubálás, esetleg percutan cricothyroidotomia, ultrahang vezérelt tracheostomia javasolt a kritikus deszaturáció kivédésére. A sürgősségi intubálás fokozott fertőzés veszélyt jelent a személyzet számára, PPE használata szükséges. Magas hatékonyságú légúti filter alkalmazása szükséges.

A személyzet részérről a megfelelő személyi védőfelszerelés (szemüveg vagy arcpajzs, vízlepergető köpeny vagy teljes védőruha, dupla kesztyű és védőcsizma vagy lábzsák) viselése elengedhetetlen. Ennek egyik alapja a megfelelő (FFP3 vagy FFP2) arcmaszk alkalmazása, mely a levegőt speciális filterkapacitással szűri.

Megjegyzés: fontos hangsúlyozni, hogy a személyi védőfelszerelés szabályos fel- és levétele az ellátók biztonságának egyik kulcseleme, különös figyelemmel a kivetkőzés során előforduló önfertőzés megelőzésére. Ez képzéssel, gyakorlással, valamint külső megfigyelő által ellenőrzött, protokoll szerinti lépések alapján történő öltözéssel biztosítható.

A betegek transzportját megfelelő protokoll alapján kell végezni.
Szakmai ajánlások, protokollok, szimulációs gyakorlatok szükségesek a munka eredményességének fokozására, nemzetközi összefogás a pandémia legyőzésére.


Eredeti közlemény:
The Italian coronavirus disease 2019 outbreak: recommendations from clinial practice. 27 March 2020eLitMed.hu
2020.április 15.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.