Hírvilág

Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora

2020. OKTÓBER 14.

A legjobb, diabétesszel élők étrendjébe illeszthető receptekre hirdetett nyilvános pályázatot a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ). A gyors és egészséges családi vacsorák döntőjébe jutott legígéretesebb receptek között egy zöldséges sült hal vitte el a pálmát a töltött cukkini és a spenótos nokedli elől.

Tartalmazzon zöldséget, gabonafélét és teljes értékű fehérjében dús alapanyagot (halat, tojást, tejterméket, húst), sót, hozzáadott zsírt viszont csak minél kevesebbet; cukor, illetve a diabéteszesek étrendjéhez nem illeszkedő élelmiszer (méz, gyümölcsszirup stb.) egyáltalán ne legyen benne, a választott alapanyagok ellenben tükrözzék a hazai élelmiszerválasztékot és a szezonalitást, továbbá részesítsék előnyben a teljes értékű gabonákat, sovány fehérjéket – a többi között ezeknek a kívánalmaknak kellett megfelelniük azoknak a könnyen elkészíthető egytálételeknek, amelyekre nyilvánosan hirdetett pályázatot a CEOSZ.

Az idén első alkalommal – hagyományteremtő céllal – meghirdetett kezdeményezés célja megtalálni a diabétesszel együtt élők számára is a legjobb választást, ezúttal a gyors és egészséges családi vacsorák kategóriájában. „Súlyos tévhit, hogy cukorbetegek sorsa a megszorító diéta és lemondás: ezzel szemben egészségesen és kiegyensúlyozottan kell táplálkozniuk, odafigyelve a szénhidrát- és kalóriabevitelre” – hívta fel a figyelmet Füzesi Brigitta, a versenyt szervező CEOSZ elnöke.

Ma Magyarországon több mint 800 ezer ember él diagnosztizált diabétesszel, és hasonló nagyságrendű lehet azok tábora, akik még nem tudják magukról, hogy cukorbetegek. Az autoimmun betegségnek számító 1-es típusú diabétesz mindössze a betegek 5–8 százalékát érinti, az esetek lényegesen nagyobb hányadát a 2-es típusú diabétesz jelenti, amelynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a helytelen életmód. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás mindkét csoportnál elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez, ezért a CEOSZ arra törekedett, hogy megtalálja a diabétesszel élők étrendjébe kiválóan beilleszthető receptek közül a legjobbakat, és ezek az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételek minél több emberhez eljussanak, a kiegyensúlyozott étrend részévé váljanak.

A szigorú elvárásokat tartalmazó pályázatra beérkezett száz receptből a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakemberei választották ki a legjobb tizenkettőt. Ezekből limitált kiadású naptár készül a novemberi Diabétesz Világnapra, és el is készítették őket, hogy az ötfős zsűri – Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke; Szűcs Zsuzsanna dietetikus, az MDOSZ elnöke; Redenczki Marcsi humorista; Gergely Róbert előadóművész és Tímár Béla, a MÉRYkék vércukormérőket forgalmazó Di-Care Zrt. vezérigazgatója – megtalálja közöttük az értékes nyereményekkel díjazott legjobbakat.
„Egy évtizede, első vércukorszintmérőnk forgalmazásának megkezdése óta támogatjuk a cukorbetegséggel élők életét megkönnyítő kezdeményezéseket, amilyen a CEOSZ hagyományteremtő receptversenye” – mondta a Di-Care Zrt. vezérigazgatója. Tímár Béla szerint a kezdeményezést még értékesebbé teszi, hogy a család egésze van a fókuszában, miközben a figyelmet a kiegyensúlyozott étrendre irányítja.

„Az egészséges étkezés megkerülhetetlen a civilizációs betegségek megelőzésében, hiszen ezek 70-80 százaléka a helytelen táplálkozás következményeként alakul ki” – hangsúlyozta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke. A CEOSZ receptversenyének zsűrijét elnöklő dietetikus szakember elmondta: a gyors és egészséges családi vacsorák döntőjébe jutott legígéretesebb receptek között volt sült töltött paprika, spenótos nokedli, cukkinis-paradicsomos sertésszűz zöldséges bulgurral, zöldségesen tálalt sült hal.

A legjobbnak ez utóbbi bizonyult: a Törökszentmiklósról érkezett recept alapján elkészített étel a gombás bulgurral töltött cukkinit, valamint a fokhagymás szósszal készült spenótos nokedlit utasította maga mögé a Tranzit Art Café & Bistróban rendezett, kóstolással összekötött eseményen. A budai vendéglátóipari egység – azon túl, hogy évek óta szerepeltet kínálatában a cukorbetegek étrendjébe kiválóan illeszthető ételeket – kimondottan diabéteszeseknek szóló menüsorokkal készül a cukorbetegek novemberi világnapjára.

Forrás: Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.