Hírvilág

Választás 2014

2014. FEBRUÁR 23.- A Fidesz szerint az egészségügy területén az elmúlt négy évben megtett intézkedések a rendszer újragondolását, újratervezését jelentik, és a Gyurcsány-korszakkal szemben az állami felelősségvállalás is megjelenik az egészségügyben, a terheket nem a családokra, nem a betegekre hárítják.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombaton Budapesten, az egészségügy elmúlt négy évét értékelve sajtótájékoztatón azt mondta, ma már az egészségügyi dolgozók és az állampolgárok is joggal bízhatnak abban, hogy egyre erősebb, egyre szervezettebb és egyre jobb lesz a magyar egészségügy. A terveik közül kiemelte, hogy folytatódnak a szűrőprogramok (emlőrák- és vastagbélrákszűrés), intenzív program indul a várólisták csökkentésére és folytatódnak az ösztöndíjprogramok.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a párt alelnöke közölte: 2010-ben, amikor átvették a kormányzást, ez a terület is romokban hevert, maga az egészségügy is gyógyításra szorult; területek maradtak ellátatlanul, a betegellátásban zavarok voltak, a kórházak pénzügyi helyzete kilátástalan volt, orvosok ezrei hagyták el az országot.

Kifejtette: 2010 végére hatezer orvos hagyta el az országot, 125 milliárd forintos adósságot halmoztak fel a kórházak, a pénztelenség pedig meglátszott a rendszer működésén, a gyógyszerellátásban és a fejlesztésekben is.

Pelczné Gáll Ildikó azt mondta, a Gyurcsány-korszak ezt a tragikus helyzetet úgy próbálta megoldani, hogy további megszorításokat vezetett be, növelte a munkanélküliséget, és mindezt társította a létbizonytalansággal. Ha a Gyurcsány-koalíción múlt volna, még vizitdíj és napidíj is lett volna - tette hozzá.

Selmeczi Gabriella a megtett kormányzati intézkedéseket ismertetve közölte, a korábban különböző fenntartásban lévő kórházak működéséért az állam felelősséget vállalt, ez lehetővé teszi a területi egyenlőtlenségek leküzdését, valamint a kórházi adósságállomány csökkentését. A kórházak összehangolt állami irányításával tízmilliárdos nagyságrendben tudnak a működési költségeken és a rezsin faragni - mutatott rá.

Beszámolt arról, hogy már a kormányzás első évében hozzáláttak az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók bérrendezéséhez, programok indultak a fiatal orvosok itthontartására, hiányszakmák pótlására, újranyíltak korábban bezárt egészségügyi szakközépiskolák.

Hangsúlyozta, a bértárgyalások most is zajlanak a szaktárcánál, és szeretnék, ha annak során mindenkire sor kerülne.

Selmeczi Gabriella szerint sikerült lelassítani az egészségügyből az elvándorlást; kormányzati támogatás segíti a fiatal háziorvosokat is.

A szóvivő értékelése szerint a rendszerváltás óta most zajlik a legtöbb és a legnagyobb, 300 milliárd forint értékű fejlesztés az egészségügyben, az országban mintegy négyszáz helyen. Kitért arra, hogy újra gondoskodnak a Gyurcsány-korszakban utcára kitett pszichiátria betegekről, létrehozták ugyanis az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet. Mint mondta, a mentők 120 új mentőautót kaptak, 200 beszerzése folyamatban van, mentőállomásokat építenek és újítanak fel, a mentésirányítás informatikai fejlesztése tart.

A szóvivő azt mondta, milliárdos nagyságrendű programok indultak a várólisták rövidítésére, a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére, a daganatos betegek és a fogyatékos betegek kezelésére, valamint a sürgősségi ellátásokra.

Pelczné Gáll Ildikó a népegészségügy területéről kiemelte a transzzsírsavakról, valamint a chipsadóról hozott törvényeket, rendeleteket. Hozzátette, céljuk, hogy az iskolai büfékbe, menzákra is olyan ételek kerüljenek, amelyek biztosítják a gyermekek egészséges fejlődését.

Elmondta, hogy az országban 58 helyen egészségfejlesztési irodák létesültek; kétezer gyógyszer ára csökkent, miközben a Gyurcsány-korszakban pontosan ellentétes folyamatok zajlottak. Emlékeztetett arra, hogy változtak a gyógyszerfelírás szabályai, ennek eredményeként 11 milliárd forinttal csökkentek a betegek terhei.

A Fidesz európai parlamenti képviselője fontosnak nevezve a prevenciót célként jelölte meg a szűrőprogramok ingyenessé tételét.
MTI 2014. február 22., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Hírvilág

Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Gondolat

Kerülj Kékbe, kerülj Képbe

A Kis Lépések Alapítvány egyedülálló Magyarországon: hosszú évek óta segíti autizmussal élő gyerekek és családjaik életét egy speciális, a tanuláson keresztül történő új viselkedésminták beépítését célzó módszerrel. Alapvető attitűdjük már a nevükben is megfogalmazódik: az egymás felé való közeledésről szól, s arról, hogy a nagy célok elérése kis lépésekkel kezdődik.

Gondolat

Szerepkonfliktusok az orvosnői hivatásban

GYŐRFFY Zsuzsa, ÁDÁM Szilvia