Hírvilág

Utazás-egészségügy: nem csak az oltásról szól

2011. AUGUSZTUS 15.

Hivatalos, engedéllyel is rendelkező utazás-egészségügyi központ mintegy 30 működik országszerte, Budapesten 10 engedélyezett oltóhely van. De ettől függetlenül sok háziorvos is „oltogat”, pedig vannak utazók, akinek nem is kellene bizonyos oltásokat megkapnia, még akkor sem, ha azok szerepelnek az adott országba érkezőknek javasolhatók között. Mindez azon a keddi sajtótájékoztatón derült ki, amelyet az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának vezető főorvosa, Jelenik Zsuzsanna tartott. Elhangzott az is, hogy nem csak az egzotikus országokba tartóknak lehet szükségük immunizálásra.

Az OEK 52 éve látja el tanácsokkal az utazókat. Mivel a tanácsadás szolgáltatás, így a pácienseknek ezért fizetniük kell, azonban Jelenik főorvosnő kiemelte: míg van olyan magánrendelő, ahol 18 ezer forintot kérnek a személyre szabott javallatokért, addig ez náluk csak 4000 forintba kerül. Bár bizonyos oltásokon 25 százalékos tb-támogatás van, de többségében a vakcina teljes árát is ki kell fizetnie az utazónak. A legolcsóbb a tetanusz elleni oltás, amely 2055 forint, míg legdrágábban kolera ellen oltathatják be magukat a páciensek, 15880 forintért.

A személyre szabott tanácsadás fontosságát emelte ki elsősorban az Oltóközpont vezetője, hiszen mindenkinél figyelembe kell venni egészségügyi állapotát, meglévő alapbetegségét, s az sem mindegy, mennyi ideig tartózkodik majd az adott országban. A személyes egészségügyi állapot mellett a célországok járványügyi helyzetét is naprakészen kell ismernie a szakembernek ahhoz, hogy eldönthesse: vajon valóban szükséges-e valamennyi, általánosan javasolt oltást beadni a turistának. Előfordulhat ugyanis, hogy nincs szükség valamennyi vakcinára. A tanácsadáson az orvos csak oltási javaslatot tesz, hogy azt a beteg végül igényli-e azokat vagy sem, maga dönti el.

Ez alól egyetlen kivétel van. A sárgaláz elleni immunizálás jelenleg 22 országban kötelező, de ezek száma folyamatosan változhat, az utóbbi két hónapban két ország is módosította a trópusi szúnyogok által terjesztett betegségre vonatkozó előírásait.

Nem csak az egzotikus országokba, hanem az Európába, Dél-Európába utazóknak is szükségük lehet oltásokra. Az egyre növekvő oltásellenesség miatt ugyanis egyre csökken a gyermekek átoltottsága olyan, már leküzdöttnek hitt betegségek esetén is, mint a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, vagy a szamárköhögés. Ezért javasolják fiatal felnőtteknek az ezek elleni immunizálás ismétlését akár egy európai körút esetén is. A balti államokban és Európa több országában igen gyakori a kullancs okozta encefalitis, ezért ez ellen is védekezni kell.

Bár sokan tartanak az oltások mellékhatásaitól, az Oltóközpont főorvosa hangsúlyozta, ezek korszerű anyagok, sok tízezer emberen próbálják ki, mielőtt használni kezdenék, de folyamatos ellenőrzés alatt állnak. Minden oltóorvos kötelezett arra, hogy az oltáshoz köthető megbetegedést jelentse, még abban az esetben is, ha kicsi az esélye annak, hogy a vakcina miatt jelentkeztek a páciensnél a normálistól eltérő tünetek.

A tanácsadót érdemes legalább hat héttel az indulás előtt, vagy ennél hamarabb felkeresni. Nem csupán az oltásokról, hanem az egyéb, a külföldi út során esetleg jelentkező megbetegedések megelőzéséről, azok gyógyszeres kezelési lehetőségeiről, az UV sugárzás elleni védelemről, az extrém sportok veszélyeiről is felvilágosítást kaphatnak mindazok, akik elmennek az Utazás-egészségügyi Központba, de segítenek például az útipatika összeállításában is.

Várandósoknak, újszülöttel útra kelőknek, transzplantáción átesetteknek, vagy krónikus betegeknek speciális tanácsokkal is segítenek. Legfiatalabb „utazójuk” egy 3 hónapos magzat volt, míg a legidősebb egy 92 éves úr, aki féléves afrikai körútra készült. Pácienseik között voltak már, gyémántbányászok, misszionáriusok, expedíciók résztvevői, de a Budapest-Bamako Rally résztvevőit is itt látták el tippekkel. Egyre nő azoknak a száma, akik külföldi munkavállalás előtt keresik fel a Központot.

Az utazás-egészségügyi felkészítés célja az utazó egészségi állapotának megőrzése, a biztonságos utazás, a betegségek behurcolásának megelőzése. Hogy minél szélesebb körben váljék elérhetővé, az OEK rendszeresen szervez 60 órás utazási medicina tanfolyamot. Mint azt Jelenik Zsuzsanna elmondta, az utazás-egészségügyi tanácsadás jellemzően háziorvosi feladat lenne, de tekintettel arra, hogy egy-egy pácienssel minimum fél órát kell eltölteni, erre az alapellátó kollégáknak csak a rendelési időn túl van.

eLitMed.hu, T.O.
2011-07-20

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma