Hírvilág

Új fehérje lehet a tbc elleni vakcina alapanyaga

2011. AUGUSZTUS 15.


Felfedeztek egy új fehérjét a londoni Imperial Egészségügyi Főiskola tudósai, mely egy új tbc elleni vakcina alapanyaga lehet. A tbc évente körülbelül 2 millió ember halálát okozza világszerte.

A tuberkulózis elleni egyetlen elérhető védőoltás, a BCG nem elég hatásos és ezzel a kutatók is tisztában vannak. Ajit Lalvani professzor, a kutatás vezetője elmondta: „Annak ellenére, hogy a világ lakosságának legnagyobb része megkapta a BCG oltást, még mindig 9 millió új esetet diagnosztizálnak évente. Ezért sürgősen ki kell fejleszteni egy hatékonyabb vakcinát a tbc ellen.”

A kutatók olyan fehérjéket keresnek, melyek megfelelő immunválaszt váltanak ki és hosszú távú védelmet nyújtanak a betegség kórokozója, a Mycobacterium tuberculosis ellen. A vizsgálatban, amelynek eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben tesznek majd közzé, azonosítottak egy új, EspC-nek nevezett fehérjét.
Lalvani professzor elmondta: „Kimutattuk, hogy a baktérium által termelt fehérje, az EspC, nagyon erős immunválaszt idéz elő, és rendkívül specifikus a Mycobacterium tuberculosis-ra. Ez teszi szerfelett ígéretessé egy új vakcinában való alkalmazását, mely szélesebb körű és erősebb immunitást adna, mint a BCG.

Dr. Peter Davies a TB Alert nevű, tbc-vel kapcsolatos kutatásokat támogató alapítvány titkára, nagyon ígéretesnek nevezte a kutatást. „Az eddig ismert két fehérjén kívül a kutatók most találtak egy harmadikat, ami használható lehet. A baj csak az, hogy legalább tíz évre van szükség, míg oltóanyag lesz belőle és kiderül, vajon e vakcina hatásosabb-e a BCG-nél” - nyilatkozta a BBC-nek.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Őssejtek védik a tbc baktériumátKihívások a tbc gyógyításában - a WHO jelentéseA tbc és a hiányos táplálkozásItt az idő a tubercolosis visszaszorításáraHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma