Hírvilág

Törvénytervezet készül a melegek korlátozására Szentpétervárott

2011. NOVEMBER 24.

Szentpéterváron hamarosan büntethető lesz a homoszexualitás népszerűsítése: a városvezetők november 30-án tartanak végszavazást a múlt héten elsőre nagy többséggel elfogadott helyi jogszabályról, amelyet bírál a brit és az amerikai külügyminisztérium, illetve a jogvédő szervezetek is.

A kiskorúak körében deviáns magatartásformákat népszerűsítőkre 3000 rubelig (22 ezer forint), vállalatokra pedig 50 ezer rubelig (368 ezer forint) terjedő bírságot szabhatnának ki - írta internetes oldalán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

"A törvénynek az az üzenete, hogy a homoszexualitás elfogadhatatlan, vagy a pedofíliához hasonló bűncselekmény, téves" - hangsúlyozta szerdai közleményében a brit külügyminisztérium. London szerint a jogszabály ellentétes Oroszországnak az emberi jogok terén vállalt kötelezettségeivel.

Az amerikai külügyminisztérium "komoly aggodalmát" fejezte ki a törvénytervezettel kapcsolatban, amely szerinte "korlátozza a melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok szólás- és gyülekezési szabadságát".

A kormányzó Egységes Oroszország párt által előterjesztett jogszabály ellen több alkalommal tartottak tiltakozó megmozdulást Szentpéterváron.
Egy, a melegek jogait védelmező szervezet honlapján (AllOut.org) aláírásgyűjtést indított a törvénytervezet ellen, amelyet eddig csaknem 200 ezren írtak alá.

Az orosz hatóságok azzal érvelnek, hogy a jogszabállyal a gyerekeket védenék az egyre népszerűbbé váló deviáns szexuális magatartásoktól. A készülő szentpétervári rendelkezésekhez hasonlóak már érvényben vannak Asztrahán és Rjazany területen.
Az egykori Szovjetunióban illegális volt a homoszexualitás, és az unió felbomlása után a diszkriminatív rendelkezést csak Borisz Jelcin orosz elnök idején oldották fel, 1993-ban. Ugyanakkor két évtizeddel a Szovjetunió felbomlása után is a lakosság körében még mindig tartja magát a "homofóbia"- írta a RIA Novosztyi.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Gondolat

Én nem beteg emberként élek

GYIMESI Ágnes

B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.