Hírvilág

Több információ kell az állapotos nőknek az ultrahang vizsgálatról

2011. AUGUSZTUS 15.


A terhesség alatti szűrővizsgálatok szabadon választhatóak Új-Zélandon, mégis komoly lelki hatásai vannak - derül ki egy helyi vizsgálatból.

A terhesség első harmadában korábban csak azoknál végeztek UH vizsgálatot, akiknél felmerült, hogy magzatuk Down szindrómában vagy cisztás fibrózisban szenvedhet. Ma már a terhesség megállapításához is végeznek UH vizsgálatot. Sarah Donovan szerint, aki a Victoria University kutatója, bár Új-Zélandon az UH vizsgálat szabadon választható, a kismamákkal nem beszélnek annak kockázataiiról illetve hasznáról, az első trimeszteri UH szűrővizsgálatok automatikus részei a terhesgondozásnak.

„Ezzel kárt is okozhatunk a nőknek. Kevés információt kapnak, nem támogatjuk őket eléggé, és nem kellő információk birtokában döntenek és választják a vizsgálatot" - véli a kutatónő.

Dr. Donovan Wellingtonban és körzetében végzett felmérést a kismamák között. Volt, aki nem járult hozzá a vizsgálat elvégzéséhez, sokaknak volt téves pozitív eredménye, de egy esetben előfordult az is, hogy nem vették észre a rendellenességet. A szűrés biztonsága sokat nőtt, amióta vérvizsgálat is tartozik hozzá, de a pontosság még így sem éri el a 100 százalékot.

„Az amniocentézis (magzatvíz mintavétel) segítségével az összes beteg gyermeket kiszűrhetnénk, de sajnos megemeli a vetélési kockázatot" - mondta Donovan. „Sokan nem tudják, hogy az ultrahang csak szűrőmódszer, nem 100 százalékos pontosságú. A vizsgálat rossz élménnyé válhat, hiszen akiknél rendellenességet találnak általában magukra maradnak a nehéz döntéssel, hogy megszakítsák terhességüket, vagy tovább viseljék és beteg gyermekük szülessen”.

Dr. Donovan úgy hiszi, hogy a legtöbben egyetértenek a terhesség alatti szűrővizsgálatok szükségességével, de több információt és támogatást igényelnek abban, hogy eldönthessék, szeretnék-e a vizsgálatot és mit kell tenniük, ha rendellenességre derül fény. Nemrégiben tájékoztató anyagot is írtak, ám az csak akkor hasznos, ha orvosuk vagy védőnőjük már terhességük korai időszakában átbeszéli velük a részleteket.

„Az orvosi szakirodalomban a Down-szindróma előfordulásának csökkentése egy kívánatos cél, mellyel a hétköznapi emberek nem minden esetben értenek egyet. Nagyon nehéz és összetett döntés az, amikor egy nő elutasítja a vizsgálatot, vagy amikor úgy dönt, hogy nem fogadja el a terhesség megszakítására vonatkozó javaslatot”. Dr. Donovan szerint nagyobb nyilvánosságot kellene kapnia annak, hogy a kiszűrt, beteg gyermekek megszületése is elfogadható. Néhány család a fogyatékkal világra jött gyermeket is felvállalja, nem szakíttatja meg a terhességet, amikor a rendellenességeket felismerik.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ideggyógyászati Szemle - 2006; 59 (3-4) A magzat kedélyállapotára utaló, szonográfiával kimutatható arckifejezések - A mimika a magzati etológia része

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma