Hírvilág

Tervszerűen fogyjunk

2011. AUGUSZTUS 15.


Az ünnepek alatti mértéktelen evés-ivás hatására sokan felszednek néhány kilót. Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom a fogyással kapcsolatos, alábbi tippjeink segíthetnek a siker elérésében.


„Ahelyett, hogy mindennap a mérleget kérdeznénk, próbáljuk egyéb módon mérni a sikert” - tanácsolja Stefanie C. Barthmare, a Huston-i Methodist Weight Management Center pszichoterapeutája. - Tűzzük ki célunkat, majd képzeljük el, milyen lesz amikor teljesül. Például, hogy beleférünk az egy számmal kisebb nadrágba.

A következő lépcső az, hogy különböző szakaszokra bontjuk a tervet, majd fokozatosan csökkentjük azon ételek fogyasztását, amelyek hizlalnak. „Igyunk naponta három helyett csak egy cukros üdítőt, majd a következő héten hagyjuk ki a sajtot is a szendvicsből” - javasolja Barthmare. - „Fontos tudnunk, hogy a teljes éhezés sosem működik. Ha önmegtartoztatást gyakorolunk, és egy hizlaló dologról leszokunk, már sikert könyvelhetünk el. A kis sikerélmények jó érzéssel töltenek majd el és energiát adnak végső célunk eléréséhez.”

Ha egyszerre akarunk az összes egészségtelen ételről lemondani, az csak néhány napig-hétig fog működni. Ha folyton azon jár az eszünk, hogy sanyargatjuk magunkat, valószínű, hogy visszatérünk a korábbi étkezési szokásainkhoz és még jobban meghízunk.

Ha nem készítünk részletes tervet arról, hogyan akarunk lefogyni, és a fogyókúrát tortúrának éljük meg, biztos kudarcra számíthatunk” - mondja a pszichológus. - „Ha apró lépésekben haladunk, fogadalmunk nem haladja meg erőinket, nem hagyjuk abba a fogyókúrát és sikeres lesz az újévi fogadalmunk.


Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Jobb a gyors fogyás, mint a lassúCsapjuk be agyunkat és együnk kevesebbet

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Az orvostovábbképzésről

Z.SZABÓ László

Az orvos továbbképzésről, első rész

Hírvilág

Fogyaszt a cukorbetegséget kezelő hatóanyag

Forgalomba kerülhet egy olyan fogyasztószer három éven belül, melynek segítségével fél év alatt két ruhaméretet lehet karcsúsodni.

Gondolat

Az orvostovábbképzésről

Az orvos továbbképzésről, második rész

Hírvilág

Fiatalosan, sportosan egy életen át

Főleg a nőkre igaz, hogy ha fiatalon sportos életet élnek, idősebb korukban kevesebb gondjuk lesz a megnövekedett hasukkal – amivel a lustábbak komolyan küzdenek.

Hírvilág

Halállal is végződhet az újfajta diéta

Azoknál, akik túlzottan megszállottá válnak az egészséges táplálkozás terén, könnyen kialakulhat az ortorexia nervosa nevű étkezési zavar. Az ezzel küzdők gyakran egész táplálékcsoportokat száműznek az étrendjükből abban a hitben, hogy ezáltal egészségesebbé válnak.