Hírvilág

Tájékoztató az SE Neurológiai és Pszichiátriai Klinikák és Doktori Iskoláik közös, 2021 őszén megrendezésre kerülő „A fájdalom tudománya II.” című kurzusáról

2021. MÁJUS 31.

Képzésünk célja elsősorban az, hogy a képzésben részt vevő orvosok, pszichológusok, mentálhigiénés és egyéb segítő szakmákban dolgozó szakemberek átfogó képet kapjanak egyrészt a fájdalom komplex jelenségéről: élettani, pszichológiai, etikai, gazdasági hatásáról, másrészt a gyógyító tevékenység egyik legalapvetőbb feladatáról, a fájdalomcsillapításról. A fájdalmat ne csupán a kóros változások egyik legfontosabb fizikális jeleként ismerjék fel az orvosok és fent említett szakemberek, hanem a magatartás-szabályozás zavarának egyik első figyelmeztető jeleként figyeljenek fel a fájdalomérzet fokozódására, valamint az események negatív érzelmi minősítésének magatartásorvoslási jelentőségére is. Végső célunk, hogy megvalósuljon a mindennapi orvoslásban a fájdalom, különösképpen a krónikus fájdalmak komplex (gyógyszeres és nem gyógyszeres) kezelése.

Terveink között szerepel emellett az is, hogy minden doktoranduszképzésben részt vevő szakember, például egészségügyi mérnök, orvosi fizikus (BME), Pázmány Péter Katolikus Egyetem, ITK Karon végzett, illetve az Orvosi Biotechnológiai MSc képzésben lévő hallgató is bekapcsolódhasson ebbe a képzésbe.

A kurzustematika II. része az SE, Neurológiai Klinika és Pszichiátriai Klinika honlapján olvasható. Az előadások diái az SE, Neurológiai Klinika és Pszichiátriai Klinika honlapján olvashatók.

Prof. dr. Bereczki Dániel, prof. dr. Réthelyi János, dr. Zsombók Terézia

„A fájdalom tudománya II. rész” című kurzus tematikája
– 2021. október, november2021. október 13. szerda 14–17 óra
14:00 – 14:45 Köszöntés 5 percben
1. Az elsődleges fejfájásokról – a kutatás és a terápia legújabb eredményeinek tükrében.
Dr. Bozsik György osztályvezető főorvos, SE, Neurológiai Klinika

14:45 – 15:30 2. A szülészeti nem farmakológiai fájdalomcsillapításról és a farmakológiai csillapítás hátrányairól – pszichológiai vonatkozások.
Dr. Varga Katalin professzor, MTA doktor, ELTE-BTK, Affektív Pszichológiai Tanszék

15:45 – 16:30 3. A szülészeti nem farmakológiai fájdalomcsillapításról és a farmakológiai csillapítás hátrányairól – szülészeti-nőgyógyászati vonatkozások.
Dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász főorvos, Gólyafészek Születésközpont

2021. november 10. szerda 14–17 óra
1. Lehetőségek és döntések az élet végén. A fájdalomcsillapítás etikai vonatkozásai (terminális palliatív szedáció, eutanázia stb.). A krónikus fájdalomban szenvedőket gyógyító egészségügyi dolgozók szomatomentális állapotát érintő változásokról és ezek prevenciójáról (kiégés, önsegítő / Bálint-csoportok stb.).
Dr. Hegedűs Katalin PhD, egyetemi docens, SE, Magatartástudományi Intézet

14:45 – 15:30 2. A fájdalom és csillapításának magatartás-orvostani összefüggései.
Dr. Purebl György PhD, professzor, intézetigazgató, SE, Magatartástudományi Intézet

15:45 – 16:30 3. Fájdalomszindrómák neuromodulációs kezelése.
Dr. Erőss Loránd PhD, főigazgató főorvos, OMIII

16:30 – 17:15 4.Tudatos jelenlét alapú (mindfulness) intervenciók a krónikus fájdalmak kezelésében.
Dr. Perczel-Forintos Dóra egyetemi tanár, tanszékvezető, klinikai szakpszichológus

17:15 5. Záróvizsga. Tanfolyamzárás – megbeszélés.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

Hírvilág

Megnyitotta kapuit a Janssen Akadémia

A Janssen ismét mérföldkőhöz érkezett: a Janssen Akadémia megnyitásával olyan egyedülálló kezdeményezést indít el, melynek keretein belül elősegíti a magyar orvosok, ápolók, egészségügyi szakemberek orvosi-egészségügyi tudásának elmélyítését.

Hírvilág

Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Hírvilág

22. Májnap

Egynapos budapesti, akkreditált továbbképző konferencia háziorvosok, gasztroenterológusok és minden érdeklődő számára.

Hírvilág

A fájdalom tudománya -- PhD-kurzus

A képzésünk célja elsősorban az, hogy e doktori képzésben résztvevő orvosok, pszichológusok, mentálhigiénés és egyéb segítő szakmákban dolgozó szakemberek átfogó képet kapjanak egyrészt a fájdalom komplex jelenségéről: élettani, pszichológiai, etikai, gazdasági hatásáról, másrészt a gyógyító tevékenység egyik legalapvetőbb feladatáról, a fájdalomcsillapításról.