Hírvilág

Szuperbaktériumok és a staphylococcus aureus

2011. AUGUSZTUS 15.

A kórházakból kiinduló baktériumok egészséges embereket támadnak, milliókat fertőznek meg, és világszerte több tízezer ember halálát okozzák évente. A kórokozókról vasárnap óta 12 ezer szakértő tárgyal, és a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az MRSA bakteriális fertőzéseket megelőzheti a CA-MRSA törzs, amely olyan embereket is támadhat, akik semmilyen azonosítható hajlamosító kockázati tényezővel sem rendelkeznek.

„Számos jelentés foglalkozik azzal, hogy a CA-MRSA törzs átveheti a kórházi MRSA helyét, ami katasztrofális következményekkel járhat” – nyilatkozta Matteo Bassetti, a genovai San Martino kórház kutatója az Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC) 50. éves konferenciáján. „A CA-MRSA az Egyesült Államokban súlyos problémát jelent. Európában még nem olyan súlyos probléma, de mi is hasonló helyzetbe kerülhetünk a következő 5-10 évben, mint az USA.”

A közösségben szerzett methicillin rezisztens Staphylococcus aureus, a CA-MRSA az 1990-es években jelent meg először az Egyesült Államokban. Bassetti a baktérium virulens természetét hangsúlyozva elmondta, hogy a szuperbaktérium újszerű genetikai profiljának köszönhetően még gyorsabban képes terjedni a közösségekben.

Az MRSA variánstól eltérően a toxin egyébként egészséges gyermekeket és fiatal felnőtteket is megfertőz. Az USA300 elnevezésű amerikai törzs az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézete (NIH) szerint „rendkívüli átviteli képességgel és erővel rendelkezik.”

Átvitelének sebessége és a fertőzés gyorsasága jóval meghaladja az MRSA törzsét, és megnövelheti a halálozás kockázatát. A baktériumtörzs évente körülbelül 19 ezer emberéletet követel az Egyesült Államokban, így a halálozási aránya még az AIDS-nél is rosszabb. Az Európai Unióban több mint hárommillió fertőzést és több ezer halálesetet okoz évente.

Matteo szerint a CA-MRSA gyors terjedése és rendkívüli virulenciája miatt nemzetközi stratégiákra van szükség.

Henry Chambers, a Kaliforniai Egyetem kutatója úgy véli, hogy a CA-MRSA kivételes átviteli képessége új genetikai profiljából és a törzsek között megosztott genetikai elemekből ered. Mihamarabb fel kell törni a genetikai kódot, hogy kideríthessük, hogyan lehet hatékonyabban felvenni a harcot a rezisztens baktérium ellen. A szekértők szerint a szuperbaktérium egyelőre olyan, mint egy mozgó célpont, amit nehéz megfogni.

„Ezeknek az organizmusoknak a biológiájában mobilis elemek játszanak szerepet, tehát nem egyszerűen egy klónnal vagy egy törzzsel kell foglalkoznunk, hanem a könnyen megosztható elemek egész genetikai repertoárját kell vizsgálnunk” – nyilatkozta Chambers.

Forrás: Medipress.hu

Kapcsolódó anyagok:

Staphylococcus aureus fertőzések - Szalka András professzor táblavázlatai

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A betegek élete a kézhigiénén múlik

A kórházi fertőzések csupán 20 százalékkal szoríthatók vissza előírásokkal, a prevenció 80 százaléka a kezünkben van.

Hírvilág

Nem tudni, mennyi a kórházi fertőzés Magyarországon

Szócska Miklós letiltotta, azóta sem közlik az adatokat

Klinikum

Anaerococcus nagyae – az új faj

A Szegedi Tudományegyetem professzorasszonyának nevét (Nagy Erzsébet) viseli az az anaerob baktérium, melyet nemrégiben fedeztek fel Hollandiában.

Klinikum

Staphylococcus aureus fertőzések

SZALKA András

A staphylococcusok Gram-pozitív coccusok, amelyek közül a Staphylococcus aureus (koaguláz pozitív) a leggyakoribb humán patogének közé tartozik. Sérüléskor, a bőr, illetve nyálkahártya lokális védekezőképességének csökkenésekor, műtéti sebzés kapcsán a szövetekbe kerülve többnyire csak lokális, felszínes és abscedáló folyamatot okoznak. Bár ezek általában ártalmatlanok, a baktériumok a vérárammal a szervezet bármely pontjára eljutva súlyos, invazív infekciót okozhatnak, és a bacteriaemia következtében például endocarditis, osteomyelitis, pneumonia vagy perirenalis abscessus alakulhat ki. Toxintermelő törzs exfoliatív dermatitist, hasmenést vagy toxicus shock szindrómát okozhat.

Klinikum

A humán mikrobiom titokzatos arca

Eddig ismeretlen oldaláról mutatkozott be az emberi bioflóra: egy nyugati civilizációtól elzárt dél-amerikai indián törzs mikrobiom vizsgálata szerint a természetes körülmények között élő népcsoport baktériumflórája az eddigi legsokszínűbb humán flórának bizonyult. Bár korábban a törzs tagjai nem részesültek szintetikus antibiotikum kezelésben, a mikrobiom genetikai elemzése során mesterséges antibiotikumokkal szembeni rezisztencia géneket is sikerült azonosítani.