Hírvilág

Nyugdíjazás kérdőjelekkel

2013. JANUÁR 13.

A nyugdíjasokat érintő hátrányos megkülönböztetés miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és az alapvető jogok biztosához fordul a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) - közölte Cser Ágnes, a szervezet elnöke.

Továbbá soron kívüli egyeztetést kezdeményeznek Balog Zoltánnál, az emberi erőforrások miniszterénél és megkeresik a köztestületeket, a szakmai és szakszervezeti érdekképviseleti szerveket - tette hozzá.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdán az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazás alóli felmentésének ügyében két órán át egyeztetett az ágazati dolgozók szakmai érdekképviseleti szerveivel. Az államtitkárság adatai szerint hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. A következő időszakban tisztázzák a pontos adatokat, valamint a felmentés eljárásrendjének részleteit - mondta Szócska Miklós.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke azt mondta, hogy a tárgyaláson áttörés nem történt, a közszolgálati dolgozók kötelező nyugdíjazásáról szóló rendelkezést nem szüntették meg, nem halasztották el, és alanyi mentességet sem kapnak az egészségügyben dolgozók. Ezenfelül "szép számban" maradtak kérdőjelek. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke közölte: semmilyen érdemi információval nem gazdagodtak, így ilyen szempontból akár eredménytelennek is lehet tekinteni a tárgyalást.

Cser Ágnes az egyeztetésről azt mondta: elbeszéltek egymás mellett az államtitkárság képviselői és az érdekképviseleti szervek. Azt mondta, hogy az államtitkári nyilatkozattal ellentétben a "baráti beszélgetés" résztvevői nem csupán technikai problémákat vetettek fel a kormányhatározat végrehajtásának következményeivel összefüggésben, hanem annak a közérdekre, a betegellátásra, a prevenció megőrzésére gyakorolt hatásáról, az egészségügyi ágazat humánerőforrás megtartásának védelméről együttes javaslatokat tettek a határozat végrehajtásának halasztására vagy felfüggesztésére.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg egy kormányhatározat, amely értelmében azonnali hatállyal megszüntetik az államigazgatásban a betöltetlen álláshelyeket. A döntés szerint a tárcavezetőknek a minisztériumukban és az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó szerveknél kell megszüntetni a legalább három hónapja betöltetlen állásokat. Ez alól csak a jogszabályban külön meghatározott, valamint a rendvédelmi és honvédelmi munkahelyek jelentenek kivételt.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányítása alá tartozó, kutatási feladatokat is ellátó országos intézetek átalakítására kell javaslatot készítenie március végéig.

Cser Ágnes szerint ez a rendelkezés az állam által átvett kórházakat is érinti. "Márpedig nem azért vannak üres álláshelyek az egészségügyi és szociális ágazatban, mert nem lenne munkavállaló, hanem az intézményi alulfinanszírozottság miatt a vezetők csak így tudják úgy-ahogy üzemeltetni az intézményeket" - jelentette ki.

Az egészségügyi államtitkárság viszont az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló kormányhatározat nem vonatkozik a kórházak betöltetlen álláshelyeire.

Az államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló kormányhatározat 2. pontja szerinti intézkedések - különösen a legalább három hónapja betöltetlen álláshelyek megszüntetésének kötelezettsége - a Miniszterelnökségen, a minisztériumokban, az igazgatási és az igazgatás jellegű tevékenységet ellátó központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszámáról szóló kormányhatározat hatálya alá tartozó államigazgatási szerveket érintik - fejtette ki az államtitkárság.MTI 2013. január 11., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

A vezetők utánpótlásával kapcsolatos felkészültség - felmérés a kanadai intézeti gyógyszertárak dolgozói körében

Egyik intézmény sem tudja elkerülni, hogy vezetője előbb-utóbb nyugdíjba menjen; a vezető pótlására az egyik leghatékonyabb módszer a formális utánpótlási terv kidolgozása, ami biztosítja az intézmény stabil működését az átmenet idején is, továbbá lehetővé teszi, hogy a vezető átadhassa tudását utódjának, és megkönnyíti a váltást a stáb többi tagja számára is.

Idegtudományok

DSM-V – kudarcra ítélt vállalkozás?

HARANGOZÓ Judit

Ugyanolyan adottságok, sérülékenység mellett egészen más életet él és kórlefolyást mutat egy jó családdal, befogadó közösséggel, jó szakemberekkel körülvett mentális zavarral élő ember, mint az a társa, aki mindezekben hiányt szenved.

Egészségpolitika

A nővérképzés aligha pótolja a munkaerőhiányt

Az egészségügyi rendszerből a legoptimistább becslések szerint is jelenleg minimum 10 ezer ápoló hiányzik, a jövő évi NFM keretszámok szerint 2000-2500 fő államilag támogatott hely áll majd rendelkezésre a hazai szakiskolákban. Megkérdeztük Bugarszki Miklóst, a Magyar Ápolási Egyesület elnökét, ő vajon hogyan látja az ápolónőképzés jelenlegi helyzetét.

Hírvilág

Korábban mennek nyugdíjba a cukorbetegek

A cukorbetegek gyakrabban vonulnak nyugdíjba illetve betegállományba 50-es éveikben, mint nem cukorbeteg munkatársaik, még akkor is, ha azonos munkakörben dolgoznak – derült ki a francia nemzeti gáz- és elektromos vállalat 3000 alkalmazottjának adatait elemezve.

Hírvilág

Béremelés és átalakítás kérdőjelekkel

Egyeztették a stratégiát, csak néhányan nem tudtak róla