Hírvilág

Nincs kapcsolat az oltások higanytartalma és az autizmus között

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy új vizsgálat újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az oltóanyagokban nemrég még megtalálható higanytartalmú tartósítószer, a timerozal nem növeli meg az autizmus kockázatát a gyermekekben.

A kutatás feltárta, hogy azoknál a gyermekeknél, akik nagyobb mennyiséget kaptak a vegyületből oltások, illetve a méhen belül édesanyjuk által kapott vakcina formájában, egyáltalán nem emelkedett meg az autizmus előfordulása. „Az eredmények megerősítik a szülőket abban, hogy be kell tartaniuk a kötelező és ajánlott oltásokra vonatkozó előírásokat” – mondta el dr. Frank Destefano, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) Oltásbiztonsági Irodájának vezetője, a tanulmány rangidős szerzője.

Az oltások és az autizmus közötti kapcsolattal kapcsolatos aggodalmak először több, mint egy évtizede merültek fel, amikor a brit Andrew Wakefield cikket jelentetett meg erről. Az orvos az idén visszavonta tanulmányát, amely élénk vitát váltott ki a szakemberek körében világszerte és hatására számos szülő döntött úgy, hogy nem adatja be gyermekének az MMR (kanyaró, mumpsz és rubeola elleni) oltást. Ennek hatására mindhárom betegség gyakoribbá vált.

Az autizmus minden 110 amerikai gyermekből egyet érint, a tudósok a betegséget fejlődési zavarnak tartják, amelynek valószínűleg genetikai alapjai vannak. Az autizmus spektrum zavar különböző súlyosságú kórképeket takar az enyhe Asperger-szindrómától egészen a súlyos szellemi visszamaradottságig. Az autizmusnak jelenleg nincs ismert gyógymódja.

A CDC kutatói 1994 és 1999 között született amerikai gyermekek adatait elemezte, akik közül 256 autizmussal diagnosztizált kicsit választottak ki, őket hasonlították össze 752 hasonló korú és nemű egészséges gyermekkel. Mindegy volt, a gyermek mikor került kapcsolatba timerozallal, méhen belül, csecsemőként vagy kisgyermekként, egyáltalán nem nőtt meg az autizmus kockázata, sőt azoknál, akik születésük és 20 hónapos koruk között kaptak ilyen oltást, csökkent a rizikó. Erre a tudósok azonban nem tudtak magyarázatot adni.

Az eredmények alapján úgy tűnik, a timerozalt tartalmazó oltóanyagok is biztonságosak. Bár a legtöbb higanytartalmú vakcinát kivonták a forgalomból, az autizmus előfordulása világszerte emelkedik. Az sem jár fokozott kockázattal, ha egyszerre kap meg a gyermek többféle oltást.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma