Hírvilág

Nem elég hatékony a szülésindításban az akupunktúra

2011. AUGUSZTUS 15.Az akupunktúráról eddig úgy tartottuk, hogy alkalmas módszer a túlhordásban lévő kismamák szülésének beindítására, ám egy új felmérés ezzel ellentétes eredményre jutott. 125 túlhordásban lévő kismamát véletlenszerűen két csoportra osztottak.

Az akupunktúrát követően sem indult be több szülés a rákövetkező napon (12 százalék), mint a kontrollcsoportban (14 százalék), a British Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOB) folyóiratban megjelent cikk szerint.

A terhesek 5-10 százalékának gyermeke nem születik meg a terhesség 40. hetéig. A terminustúllépés megnöveli a szülés alatti szövődmények valószínűségét, ennek megelőzése érdekében történik a szülésindítás a terhesség betöltöt 41. hetében, burokrepesztéssel, méhszájtágítással vagy gyógyszerek segítségével (prosztaglandinok, oxitocin). A terminustúllépés a szülésindítás egyik leggyakoribb oka. A magzati veszélyállapotok, mint a lepényi elégtelenség miatt bekövetkező tápanyag és oxigénhiány, vagy olyan anyai megbetegedések, mint például a toxémia vagy cukorbetegség, szintén oka lehet szülésindításnak.

Eddig úgy gondoltuk, hogy az akupunkúra a szülésindítás egyik alternatív lehetősége, amikre nagy szükség van dr. Niels Uldbjerg dán szülész-nőgyógyász professzor szerint, hiszen sok kismama szeretné elkerülni a gyógyszerek alkalmazását a terhesség és szülés alatt. A hagyományos szülésindítási módszerek megemelik a császármetszés és vákumos szülés gyakoriságát.

Az akupunktúrát mintegy 2000 éve alkalmazzák Kínában. A hagyományos orvoslás szerint a bőr akupunktúrás pontjai idegi összeköttetéseken keresztül vezetik az energiát, a „qi”-t. Ezeket a pontokat vékony tűk segítségével ingerelve helyreáll a „qi” egészséges áramlása. Jelen kísérletben 125, a terminust túllépő kismamát osztottak két csoportra. A kínai orvoslásnak megfelelő „valós” kezelésben részesítették a kismamák felét, míg a másik csoport „ál”kezelést kapott tompa tűk segítségével, melyek át sem hatoltak a bőrön.

Naponta két kezelést kaptak. A két csoport között nem volt különbség a vizsgált paraméterekben, a 24 órán belül beindult szülések száma, a méhszájtágulás gyorsasága és a vajúdás időtartama megegyezett.

„Az eredmények egyértelműek, az akkupunktúra ebben a kísérletben nem bizonyult hatékonynak a terminustúllépés kezelésében” - írták a szerzők. Vitatható, hogy egy még képzettebb akupunktőr csoport nem ért volna-e el más eredményt, de azt is fontos megjegyezni, hogy a legjobb eredmények személyre szóló kezelésekkel érhetők el.

Az akupunktúra szülésindításban betöltött szerepét számos más esetben is vizsgálták. Az eredmények nem egyértelműek, sajnos többnyire a kezelések sikertelenségét bizonyítják. Az elmúlt években az akupunktúra hatását egyéb betegség kezelése esetében is vizsgálták, egyes esetekben, mint a visszatérő hátfájások, vagy migrénes fejfájások, igen kedvező eredményt kaptak. Sajnos a szülési fájdalmak mérséklésében szintén nem bizonyult elég hatékonynak.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma