Hírvilág

Napi tíz ember kerül kórházba dizájner drogok miatt

2012. MÁRCIUS 08.


- Több mint 2000-en kerültek Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályára tavaly drogtúladagolás miatt, ez eddig a legmagasabb szám - mondta Zacher Gábor toxikológus csütörtökön Budapesten "A kábítószer bűnözés elleni küzdelem rendészeti és egészségügyi aspektusai" címmel tartott konferencián.

A rendőrség Teve utcai székházában tartott rendezvényen az osztályvezető főorvos azt mondta, hogy tavaly nyáron volt olyan nap, amikor 8-10 drogtúladagolásos esetük volt a "dizájner drogok" miatt.

(A "dizájner" drogok elnevezés abból ered, hogy egy már tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával olyan anyagot hozzanak létre, amelynek hatása megegyezik az eredetiével, viszont a listán még nem szerepel, azaz fogyasztása nem tiltott.)
Zacher Gábor az egyik legveszélyesebbnek az új szerek között az MDPV-t nevezte; a mostanában heroin helyett használt drog nagyon addiktív és gyors leépülést okoz.
A másik nagyon problémás kábítószer a GHB, más néven Gina, ami miatt egy évben körülbelül 200-an kerülnek a toxikológiai osztályra. Népszerű még manapság a szintetikus marihuána és kokain is - fűzte hozzá.
Megemlítette: Magyarországon még nincs jelen a krokodil néven ismert drog. Ennek a kábítószernek az alapja egyébként a sósav, a gázolaj, a hígító, a jód és a vörösfoszfor. Az alkotórészek közül a sósav és a foszfor felelős az interneten terjedő filmekben látható drasztikus szövetelhalásért - közölte.

Szerinte ma már "boldog békeidőknek" számítanak a "dizájner drogok" megjelenése előtti időszakok, hiszen az akkori szereket már ismerték. "Talán furcsán hangzik egy toxikológus szájából, de ezek a szerek talán még szerethetőek is voltak, hiszen ezekről a szerekről mindent tudtunk, ezeknek a szereknek ismertük a hatásait és az elvonási tüneteket" - tette hozzá.

Az új évtizedben aztán megjelentek az új drogok, amelyek átalakították a szokásokat és kontrollálhatatlanná tették a téma kezelését. Például mára megszűnt a díler fogalma, hiszen a fogyasztók az interneten vásárolnak, a drogokat fürdősóként, növényi tápsóként, illatosítóként árulják.
A toxikológus szerint újabb és újabb szerek jelennek meg, amelyeket nem amatőr vegyészek, hanem magasan kvalifikált szakemberek állítanak elő.
Az új szereket már nem Hollandiában vagy a Balkánon készítik, hanem például Kínában és Indiában - tette hozzá.
Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) igazgatója előadásában azt mondta, hogy a drog elleni harcban az egyik legfontosabb tényező a kínálatcsökkentés, ami elsősorban a bűnüldöző hatóságok feladata, a második kiemelt aspektus a kereslet csökkentése, ami már inkább társadalmi célkitűzés kell legyen, és harmadikként megemlítette az igazgatási, engedélyeztetési munkát, minek a megfelelő hatékonysága szintén a kábítószerrel való visszaéléseket mérsékelheti.

A vezető szerint ebben a témában a célközönségnek a fiatalok számítanak; a drogfogyasztók többsége a tizenhat és a huszonhat év közötti fiatal, és egy kutatás szerint a tizenhat évesek között minden harmadik kipróbált már valamilyen tudatmódosító szert.
Csizner Zoltán a fentiek alapján mérföldkőnek nevezte a csütörtökön életbe lépett C-listát, az új tiltott pszichoaktív anyagok jegyzékét, hiszen a kiskapuk a gyors lezárását teszi lehetővé.
Révai Róbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat egészségügyi osztályának főtanácsosa elmondta: a kábítószer-terjesztés a szervezett bűnözés legjövedelmezőbb üzletága, ami jól tükröződik a magyarországi bűnszervezetekkel kapcsolatos felmérésekből. Az adatok a hazai drogpiac folyamatos bővüléséről tanúskodnak - tette hozzá.

Ma Magyarországon a "dizájner drogok", a kannabisz-, az ecstasy- és az amfetamin-származékok dominanciája érvényesül a fogyasztók és a forgalmazók körében is.
A főtanácsos megemlítette, hogy egyes vegyi szakértők szerint napjainkban a kannabisz-származékok egyre több hatóanyagot tartalmaznak, így erőteljesebb függőséget alakítanak ki és jobban torzulhat a használók személyisége is.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.