Hírvilág

Napi két órányi tévézés növeli a szívbetegség kockázatát

2011. AUGUSZTUS 15.


Azokra, akik naponta két órát töltenek szabadidejükben tévénézéssel illetve a monitor előtt, a szívbetegség dupla kockázata, valamint a halálozás megnövekedett rizikója leselkedik.

A kutatók szerint ez a hatás kimutatható függetlenül attól, mennyi testmozgást végez az illető. Ez is azt bizonyítja, hogy általános egészségi állapotunkra jelentős hatást gyakorol az, hogyan töltjük szabadidőnket munkaidőn kívül.
„Szokás kérdése. Sokan ahhoz szoktunk hozzá, hogy hazamegyünk, bekapcsoljuk a TV-t, és órákig ülünk a készülék előtt. Kényelmes és könnyű ezt tenni” – állítja Emmanuel Stamatakis, a University College London szakértője. - Pedig ez nagyon káros szívünkre és általános egészségi állapotunkra”. Stamatakis a tanulmányt készítő többi kutatóval együtt olyan közegészségügyi irányelvek bevezetését szorgalmazza, amelyek a szabadidős inaktivitás veszélyeire hívják fel a figyelmet. A Journal of the American College of Cardiology szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint sürgősen szükség lenne ilyen figyelmeztetések megfogalmazása, különösen azért, mert az aktív korú felnőttek többsége hosszú időt tölt inaktívan a munkába való bejárás közben, vagy az asztali számítógépek képernyői előtt.

A kutatók 4512 felnőtt adatát vizsgálták a háztartások Skóciai Egészségügyi Felmérésében. A képernyő előtt töltött időre vonatkozó információk a TV és DVD nézésre, a szabadidős számítógép-használatra és videojátékokra vonatkozó, bevalláson alapuló adatokból származtak.

Amikor a szakemberek összehasonlították a saját bevallásuk szerint a képernyő előtt két óránál kevesebb időt töltő embereket azokkal, akik legalább négy órát töltöttek a képernyő előtt, kiderült, hogy az utóbbiak esetében 48 százalékkal magasabb a bármilyen eredetű halálozás kockázata. A kettő vagy több órát a képernyő előtt töltők esetében a szív-érrendszeri események, köztük a szívroham 125 százalékkal magasabb kockázatát tapasztalták.

"Ezek az összefüggések függetlenek voltak az olyan hagyományos kockázati tényezőktől, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, a testtömeg-index, a társadalmi osztály vagy a testmozgás” – tették hozzá a kutatók.

A szakértők ugyanakkor összefüggést mutattak ki a gyulladás és a koleszterin szintje között az ülő életmódot folytató emberekben. „A képernyő előtt töltött idő és a szív-érrendszeri események közötti összefüggések egynegyedét a C-reaktív protein (CRP), a testtömeg-index és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin együttesen magyarázták” – áll a tanulmányban.

A gyulladásos folyamatok jelenlétét jelző CRP szintje kétszer olyan magas volt azok esetében, akik napi négy óránál többet töltöttek a képernyő előtt szabadidejükben, mint azokban, akik két óránál kevesebbet tévéznek.

Stamatakis elmondta, tovább kívánja vizsgálni, milyen hatást gyakorol a hosszan tartó ülés az emberi egészségre, és hogyan lehetne az életmódbeli változtatások népszerűsítésével csökkenteni az emberek inaktív időszakait.

Forrás: MedipressHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.