Hírvilág

Mindent meg kell tenni az AIDS gyakoriságának csökkentése érdekében

2011. AUGUSZTUS 15.


A december 1-jére eső AIDS világnapja kiváló alkalom arra, hogy növeljük a tudatosságot és a pénzügyi támogatást, kezeljük az előítéleteket, előmozdítsuk az oktatást, és aktiváljuk a megelőző intézkedéseket, különös tekintettel a HIV/AIDS magas előfordulásával küzdő országokban. A világnap mindenkit emlékeztet a közöttünk dúló járványra, és arra, mennyi mindent kell még tennünk a betegség gyakoriságának csökkentése érdekében.

A 2010-es AIDS világnapja kampány fő célja az általános hozzáférés javítása és az alapvető emberi jogok biztosítása a HIV áldozatainak, valamint az, hogy új lendületet adjunk a megelőzésnek, a kezelésnek, az ápolásnak és a támogatásnak a HIV fertőzöttek számára.

• A UNAIDS legfrissebb statisztikája szerint világszerte 33,3 millióan küzdenek a HIV vírussal, és a fertőzöttek közül 2,5 millió gyermek.
• A HIV fertőzöttek többsége az alacsony és a közepes jövedelmű országokból kerül ki.
• Az áldozatok 50 százaléka fiatal. A statisztikák szerint a többségük nem él meg tíz évet a diagnózist követően.
• Indiában 2,5 millió HIV pozitív személy él. Egyedül Tamilnadu államban 1,7 millióan fertőzöttek.
• Kínában a szexuális védekezéssel kapcsolatos tudatosság ellenére a női prostituáltak 60 százaléka nem használ óvszert ügyfeleivel.
• A HIV/AIDS járvánnyal kapcsolatos ismeretterjesztés rendkívül fontos, mert az emberek közel egyharmadát nem diagnosztizálják a betegséggel.

Az AIDS megelőzési programok jelentős hatást gyakoroltak, és nyolc év leforgása alatt 17 százalékkal csökkentették az új fertőzések arányát. Továbbra is súlyos gondot jelent a fertőzéssel élő emberek kezelése, akik száma sajnos 20 százalékkal emelkedett. A Szaharától délre fekvő afrikai országok vannak a legrosszabb helyzetben, ahol az új HIV fertőzések aránya 71 százalék. Bár az új fertőzések aránya Közép-Ázsia és Kelet-Európa egyes részein is emelkedő tendenciát mutat, az AIDS járvány stabilizálódott, és a térségek többségében csökkent az új fertőzések előfordulási gyakorisága.
A leghangsúlyosabb területek

Napjainkban a HIV áldozatai sokkal jobb ellátásban részesülnek, mégis a világ országainak egyharmadában fokozni kellene a HIV elleni óvintézkedéseket. A HIV szolgáltatások legfőbb akadályát a HIV fertőzöttekkel szembeni megbélyegzés és diszkrimináció jelenti. Számos AIDS elleni kezdeményezést nehezít a pénzhiány is, ezért a politikusoknak mindent meg kell tenniük azért, hogy biztosítsák a szükséges anyagi támogatást.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Óvszerosztés Svájcban

Az AIDS világnapja

Új utakon a szexuális úton terjedő betegségek terjedésének kutatása

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma