Hírvilág

Migrén aurával, egy génpolimorfizmus és a stroke kockázata

2011. AUGUSZTUS 15.

Tehát mi köze van egymáshoz az aurával járó migrénnek, egy viszonylag gyakori génpolimorfizmusnak és a stroke kockázatának, és ez miért érdekes?

Talán unatkoztak a kutatók?
Egyik új vizsgálatban a metilén-tetrahidrofolsav-reduktázt kódoló gén (MTHFR) gyakori 677C>T polimorfizmusa, a migrén és a cardiovascularis betegségek (stroke és szívinfarktus) közötti összefüggést tanulmányozták. Meghatározták a Women’s Health Study 25 000 résztvevőjének genotípusát, és megkérdezték őket, hogy szenvednek-e aurával járó migrénben (a kérdőív szövege: „migrén, amelyet megelőz aura vagy valami jel, ami arra utal, hogy jön a migrén”), vagy aurával nem járó migrénben.

Az eredmények kevésbé unalmasak
Az aurával járó migrén kétszeresére növelte a cardiovascularis betegségek (mind az ischaemiás stroke, mind a szívinfarktus) kockázatát a migrénben nem szenvedő betegekhez képest – az elemzést természetesen korrigálták az ismert cardiovascularis kockázati tényezők szerint. Akik ezen kívül az MTHFR gén TT genotípusát hordozták, négyszer gyakrabban szenvedtek ischaemiás stroke-ot, de a szívinfarktus kockázatát nem növelte a mutáció. (Az aura nélküli migrén nem befolyásolta a kockázatot.)

Érdekes viszont, hogy a TT genotípusú betegekben ritkábban fordult elő aurával járó migrén, továbbá a TT genotípus önmagában nem növelte a cardiovascularis betegségek kockázatát.

Módszertani megfontolások
A résztvevők nagy száma miatt a vizsgálat statisztikai ereje hatalmas, az eredményeket nem okozhatta a véletlen, Az ilyen, a genotípust és a fenotípus közötti összefüggést értékelő vizsgálatok gyenge pontja viszont a fenotípus megbízható meghatározása. Itt a migrént megelőző aura definíciója nem feltétlenül volt elég pontos – olyan betegek is bekerülhettek az aurával járó migrénesek csoportjába, akiknél a fejfájást megelőző tünetek nem teljesítik az aura hivatalos definícióját.

Tanulság?
Az előbbi megfontolások mindazonáltal alig csökkenti a levonható következtetések megbízhatóságát, az ugyanis kétségtelen, hogy a migrénes betegek egy bizonyos csoportja jóval hajlamosabb a cardiovascularis betegségekre, és létezik egy – nem ritka – genetikai variáció, amely önmagában nem, de az aurával járó migrénnel együtt tovább fokozza a kockázatot.

És ez még csak a kezdet. Azon túl, hogy azonosíthatók a valószínűleg erélyesebb cardiovascularis prevenciót érdemlő betegek – a nők 7%-a(!) – érdemes lenne most újra elgondolkozni a cikk bevezetőjében feltett kérdésen.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Neurology 2008 Aug 12; 71:505.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Linagliptin 2-es típusú diabetes mellitusban- a szív és a vese védelmében

Csökkentheti a cardiovascularis kockázatot a linagliptinkezelés?

Hírvilág

A terhességgel kapcsolatos migrén fokozott stroke-kockázatot jelez

A szülés körüli időszakban jelentkező migrén nagy mértékben növelte az ischaemiás stroke kockázatát, sőt a többi cardiovascularis eseményét is.

Klinikum

Az Atkins-diéták cardiovascularis veszélyei

Azok a nők, akik rendszeresen alacsony szénhidrát- és nagy fehérjetartalmú diétát követnek, nagyobb cardiovascularis kockázatnak vannak kitéve, mint azok, akik nem így étkeznek.

Hírvilág

Az intelligens amerikai katonák tovább élnek – a leszerelés után is!

A cardiovascularis halálozás társadalmi-gazdasági okainak nagyobb részéért felelős az intelligenciahányados, mint a „hagyományos” rizikófaktorok. Ráadásul a más okból bekövetkezett halálozást is csökkentette az IQ – legalábbis a vietnami veteránok körében…

Hírvilág

Pitvarfibrillatio: clopidogrel az acetilszalicilsav mellé

A warfarinnal nem kezelhető betegek esetében az acetilszalicilsav-kezelés kiegészítése clopidogrellel csökkentette az ischaemiás stroke kockázatát.