Hírvilág

Pitvarfibrillatio: clopidogrel az acetilszalicilsav mellé

2011. AUGUSZTUS 15.

Korábban már kimutatták, hogy a pitvarfibrillatióban szenvedő és a stroke legalább még egy kockázati tényezőjével terhelt betegek kezelésében a warfarin hatásosabb a stroke megelőzésében, mint az acetilszalicilsav és a clopidogrel kombinációja (Lancet 2006; 367:1903-1912).
Most a korábbi vizsgálatot végző munkacsoport azokat a betegeket tanulmányozta, akik számára ellenjavallt a warfarinkezelés.

Összesen 7554, pitvarfibrillatióban szenvedő és a stroke egy vagy több további kockázati tényezőjével terhelt beteget kezeltek véletlen besorolás szerint napi 75–100 mg acetilszalicilsavval és ezen kívül vagy napi 75 mg clopidogrellel, vagy placebóval.

A clopidogrelcsoportban szignifikánsan ritkábban lépett fel súlyos vascularis esemény (stroke, szívinfarktus, szisztémás embolizáció vagy vascularis esemény miatti halál), ezen belül elsősorban az ischaemiás stroke (éves gyakorisága 1,9% volt a clopidogrelcsoportban és 2,8% a placebocsoportban). Ugyanakkor a clopidogrellel kezelt betegekben szignifikánsan gyakrabban fordult elősúlyos vérzés (2,0%, illetve 1,3% éves gyakorisággal), többek között intracranialis vérzés is.

A vizsgálat tervezése és statisztikai elemzése megfelelőnek tűnik. További előnye, hogy a valódi klinikai gyakorlatot tükrözi, ugyanis a kezelőorvos megítélésére bízták, hogy mely betegek esetében tekinti alkalmatlannak a warfarinkezelést. Az egyéni megítélés viszont esetleg torzító tényezőt is jelenthetett.

Azt mindenesetre levonhatjuk következtetésként, hogy ha a warfarinkezelés valóban ellenjavallt, az acetilszalicilsav kiegészítése clopidogrellel javítja a beteg prognózisát, de a kombináció hatásossága nem éri el a warfarinét. Az igazi megoldást olyan, hatásos antithromboticus gyógyszerek kifejlesztése jelentené, amelyek biztonságosan adhatók a warfarinnal nem kezelhető betegeknek is.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

N Engl J Med 2009 May 14; 360:2066.

N Engl J Med 2009 May 14; 360:2127.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A clopidogrelre rezisztens genotípus

A fehér bőrű lakosság 25%-a hordozza azt a génváltozatot, amely a clopidogrel hatását gyengítve kétszeresére növeli az akut coronariaszindróma utáni szövődmények kockázatát!

Klinikum

A kis dózisú acetilszalicilsav nem megfelelő alkalmazása a kardiológiai prevencióban

Az acetilszalicilsavval végzett kezelés 32%-kal képes csökkenteni az első szívroham kockázatát és 15%-kal a szívroham, stroke és vascularis eredetű halál kombinált kockázatát.

Hírvilág

A lacunaris stroke és a kettős thrombocytagátló kezelés

Az SPS3 vizsgálatban az acetilszalicilsav kiegészítése clopidogrellel növelte a vérzést és a halálozást a nélkül, hogy többlet előnyt hozott volna.

Hírvilág

Pitvarfibrillatio: warfarin vagy a bal fülcse elzárása?

Nem valvularis eredetű pitvarfibrillatióban a stroke kockázatát tekintve a bal pitvar fülcséjének percutan elzárása nem bizonyult rosszabbnak, mint a warfarinkezelés, írja a Lancet.

Hírvilág

Az acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését

A hosszú távon adott acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését