Hírvilág

Mi az? A lábszárnak jó, a szívnek nem Saphenagraft-nyerés endoszkópiával

2011. AUGUSZTUS 15.

A coronariabypass-műtéthez (CABG) felhasznált erek közül egyre több az artéria, azonban így is a vena saphena magna graftokat alkalmazzák a leggyakrabban. A korábban kizárólagosan alkalmazott nyitott műtét során a vénát teljes hosszúságában feltárták. E módszer helyett egyre inkább teret nyer az endoszkópos vénakivétel, mert ezzel kisebb a posztoperatív fertőzés kockázata, a betegek kevesebb fájdalomra panaszkodnak, és rövidebb kórházi tartózkodást igényelnek.

Most értékelték először az endoszkópos vénakinyerés hosszú távú hatásait a klinikai és a coronaria-angiográfiás kimenetelre az Amerikai Egyesült Államokban. A vizsgált több mint 3000 műtét során a sebészek maguk döntötték el, hogy melyik módszert választják, azonban a két csoport mindegyik tanulmányozott jellemző szempontjából hasonlónak bizonyult.

A 12–18 hónap után elvégzett angiográfia leletei szerint a vénagraft elégtelensége (definíció szerint több mint 75%-os szűkület) szignifikánsan, a korrigált elemzés szerint 45%-kal gyakrabban volt jelen az endoszkópiával, mint a nyitott műtéttel nyert graftok esetében.

A három évvel a műtét után végzett klinikai ellenőrző vizsgálat alkalmával megállapították, hogy az endoszkópiával nyert vénát kapott betegek csoportjában szignifikánsan, 22%-kal gyakrabban léptek fel súlyos cardiovascularis események (halál, szívinfarktus vagy ismételt revascularisatio).

Tehát az endoszkópos vénagraftnyerés rövid távú előnyeivel komoly hosszú távú hátrányok állnak szemben. Ezzel valószínűleg még nincs vége a történetnek, mert például fel lehetne deríteni azokat a tényezőket, amelyek felelősek az endoszkópos módszer rosszabb eredményeiért, vagy pedig utakat lehetne keresni a nyitott módszer invazivitásának csökkentésére.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: N Engl J Med 2009 Jul 16; 361:235.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma