Hírvilág

Messzeségbe vesző hegyvonulatok

2013. SZEPTEMBER 20.


Csing Cej-ping kínai sebész mintegy 70 monokróm kalligráfiáját mutatják be azon a kiállításon, amely Kínai festészet és kalligráfia címmel szombattól látható az Országos Széchényi Könyvtárban Budapesten.

Csing Cej-ping, a kínai hadsereg magas rangú katonaorvosa gyerekkora óta foglalkozik festészettel. A szeptember 25-ig nyitva tartó tárlaton az utóbbi három évben rajzolt alkotásait mutatja be. Tájképein saját fantáziája által megalkotott, messzeségbe vesző hegyvonulatokat, tengert és eget jelenít meg.

Munkáihoz a hagyományos kínai festészet alapanyagait használja fel, ábrázolásmódja azonban eltér a tradicionális kínai festészettől, főként kortárs motívumokkal dolgozik. Képei hasonlítanak az impresszionista festményekhez, amely egyedülállóvá teszik őt Kínában - emelte ki a titkárságvezető.
Impresszionista tájképeit fekete tintával festi meg, így képei monokróm hatásúak. Legtöbbször saját verseit használja fel alkotásaihoz, de régi kínai költeményekből is táplálkozik. Verseinek stílusa az ősi kínai költemények formáját idézik.

Csuang Ju-feng kifejtette: a kínai professzor sokat utazik, nemzetközi konferenciákon ad elő világszerte. Útjai során gyűjti össze azokat a benyomásokat és ötleteket, amelyeket ötvöz a nyugati és a keleti hatásokat is mutató kalligráfiáin.

Hozzátette: a kínai kalligráfia műfajának kialakulása több mint háromezer évre nyúlik vissza, egyidős a kínai írással.
Csuang Ju-feng azt is elmondta, hogy a professzor első kiállítása 2012-ben volt Sanghajban. Az alkotásaiból származó bevételeit jótékony célokra fordítja. Legutóbb például 123 ezer euróért (36,5 millió forint) vásárolták meg egyik művét, amely körülbelül három műtét költségét fedezte.

A titkárságvezető hangsúlyozta: Csing Cej-ping az érsebészet specialistája. Ő alapította meg Kínában az úgynevezett endovaszkuláris módszert, amellyel az aortahasadásos betegeket lehet megmenteni.

Festményeiről két könyvet publikáltak, valamint több irodalmi munkája is megjelent Kínában.
Csing Cej-ping tárlata az Európa Kapuja Magyar-Kínai Egyesület együttműködésével valósul meg.


2013. szeptember 20.,

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A szimbólumok és szertartások szerepe a modern kori ember életében

CSÖRGŐ Zoltán

Kezdetben úgy tűnt, hogy a tudományos gondolkodás uralkodóvá válása után az élet mindennapjainak mitológiai megközelítésű magyarázata elvesztette jelentőségét az emberi társadalmak életében. A felvilágosodás, majd a pozitivizmus - mert nem értette az értékeit - a tudomány “magasáról” lenézte, a babonás szokások szintjére degradálta, majd száműzte, eltűntette az emberiség évezredes tapasztalatait hagyományokba foglaló mitologikus és vallási formákat és helyükbe új hitet, a tudományba, mint az emberiség minden bajára gyógyírt nyújtó megismerő útba, minden kérdésre választ adó világmagyarázatába vetett hitet kínálta.

Hírvilág

Az élelmiszer fele a kukában végzi

Kárba vész a világon megtermelt élelmiszer fele

Hírvilág

Ismét szmog van Pekingben

Sűrű szmogba borult Peking