Hírvilág

Megbékélni a múlttal

2012. FEBRUÁR 03.


A szenvedélybetegeket segíti az erdélyi Caritas segélyszervezet, amely főként alkoholistáknak nyújt gyógyulási lehetőséget.

A szervezet február 1-jétől hirdette meg a szenvedélybetegek és hozzátartozóik megsegítésére KI-ÚT elnevezésű programját, amelynek keretében csoportterápiákat szerveznek - írta pénteken a Krónika című erdélyi napilap.

Székelyföldön többnyire az alkoholfüggők és családtagjaik kérnek támogatást, ugyanis a többnyire magyarok lakta vidéken ez a szenvedélybetegség a legelterjedtebb. Csíkszeredában és környékén évente mintegy háromszáz személy fordul a szervezethez segítségért.

Önsegítő csoportok indultak február elsejétől Gyergyószentmiklóson is a Caritas családsegítő központjában. Egy másik csoportos, szintén önsegítő jellegű tevékenység elindítását is tervezik, amely kimondottan a szenvedélybeteg családban felnőtteket célozná meg. A találkozók célja feltárni, hogy a szenvedélybetegséggel járó nehézségek miként hatottak az érintettek fejlődésére, segíteni a múlttal való megbékélésben, és megtanítani őket a kiegyensúlyozott életre.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Gondos Annára emlékezve

Rohanó életet élünk, és ebben sok esély, alkalom mellett szaladunk el, és utólag hiába sajnáljuk, mit mulasztottunk. Ez az érzés nagyon erős bennem Gondos Annával kapcsolatosan.

Hírvilág

AnyScan – a nukleáris medicina mérföldköve Integrált kezelés, pontosabb diagnózis a betegségek hatékony kezelésére

Európa egyik legkorszerűbb Nukleáris Medicina Központja épült fel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában. Bemutatták a világviszonylatban is egyedülálló AnyScan képalkotó berendezést.

Gondolat

Lefekszem a színpadra, és elpusztulok én is

GYIMESI Ágnes Andrea

Takács Katalint kérdeztük a színész lét belső folyamatairól, a betegségen túljutás képességéről, a halálhoz való viszony változásairól.

Gondolat

Jung álmai

NAGY Zsuzsanna

„Az élet komoly problémái soha nem oldódnak meg teljesen. Ha valaha is úgy tűnne, hogy ez a kijelentés mégsem igaz, akkor az biztos jele annak, hogy valami elveszett. Úgy tűnik, egy probléma értelme és célja nem a megoldásban rejlik, hanem abban, hogy szakadatlanul dolgozunk rajta.” – írja a huszadik század egyik legnagyobb hatású gondolkodója, Carl Gustav Jung.

Gondolat

A Nyugat és a hagyományok

1908. január 1-én megjelent a Nyugat első száma