Hírvilág

Korai hepatocellularis carcinoma - 40%-os túlélés a reszekció után!

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Amerikai Egyesült Államokban emelkedik a hepatocellularis carcinoma (HCC) incidenciája, és a hároméves túlélés összességében csak 5%.

Ha korán diagnosztizálják, a HCC alkalmas lehet műtéti reszekcióra. Nehéz azonban a reszekció után előre jelezni a prognózist, mert az eddigi vizsgálati eredmények és stádiummeghatározó rendszerek jórészt egyetlen kategóriába sorolják az összes, korai HCC-ben szenvedő beteget.

A szerzők a korai HCC reszekciója utáni túlélést meghatározó tényezők azonosítása céljából áttekintették egyik, daganatos betegeket tartalmazó nyilvántartásban 788 beteg adatait, akik <5 cm-es daganatban szenvedtek, és nem volt jelen náluk nyirokcsomó-érintettség, áttét vagy komolyabb vascularis invázió. A műtét után a medián túlélés 45 hónapnak adódott, az ötéves túlélés aránya 39% volt.

A tumor >2 cm-es mérete, a több gócú daganat és a microvascularis invázió kedvezőtlen prognózist jelzett előre.

Az eredmények alapján a szerzők egy új prognosztikai pontozási módszert fejlesztettek ki, amely a korai HCC-ben szenvedő betegek csoportjában jobbnak bizonyult az American Joint Committee on Cancer jelenlegi stádiummeghatározási rendszerénél.

Az eredmények igazolták, hogy a műtéttel jó túlélési eredmények érhetők el korai HCC-ben, és a patológiai adatok alapján előre jelezhető a túlélés.

Ezeket a prognosztikai tényezőket alkalmazhatjuk a nagy kockázatú, szoros követésre és mentő terápiára szoruló betegek azonosítására, és ezek segítenek a betegek jellemzőinek szabványos jellemzésében, lehetővé téve a korai HCC műtéti terápiájával kapcsolatos jövőbeni vizsgálatok betegcsoportjainak összehasonlítását.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Surg 2009 May; 249:799.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Melanoma és anyaság

A terhesség alatt és a szülés utáni hat hónapban nagyobb a melanoma kockázata, azonban a daganatos betegség után létrejött terhesség esetén a szokásnál nagyobb a túlélési arány.

Hírvilág

Darbepoetin diabeteses vesebetegek kezelésében

Az erythropoetin-analóg darbepoetin nem javította a diabetesben és krónikus vesebetegségben szenvedő anaemiás betegek túlélését.

Hírvilág

Úgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre?

A fiatal halak ugyanúgy rászoknak a tengerekben a műanyagrészecskék fogyasztására, ahogy a tinédzserek az egészségtelen gyorséttermi ételekre - vélik svéd kutatók.

Hírvilág

Etnikai különbségek a szívmegállás utáni túlélésben

A fekete bőrű betegek ritkábban élik túl a kórházban történt szívmegállást, de miért? A legfontosabb tényező nem a társbetegségek különbözősége, nem a genetikai különbségek, és nem is a faji megkülönböztetés, hanem…

Hírvilág

Kórházon kívüli szívmegállás – felesleges az azonnali gyógyszerelés

Az intravénás gyógyszeres kezelés nem javítja a neurológiai prognózist, sem a túlélést kórházon kívüli szívmegállás esetén.