Hírvilág

Kísérleti szerrel kezelik az emlőrákosokat

2011. AUGUSZTUS 15.


Az iniparib csökkenti a daganat méretét, és megnöveli a túlélést tripla-negatív emlőrák esetén – írja a New England Journal of Medicine január 5-i on-line száma.

A tripla-negatív emlőrákban a sejtekben nincsenek jelen az ösztrogén és a progeszteron női nemi hormonokat felismerő receptorok, valamint a célzott terápia egyik célpontját jelentő Her2-receptor is hiányzik. A gyógyszeres daganatellenes terápia általában ezek ellen a molekulák ellen irányul, ezért a tripla-negatív, agresszívabb viselkedésű emlődaganatok kezelési lehetősége korlátozott.

Dr. Joyce O Shaughnessy (Baylor-Sammons Rákközpont, Texasi Onkológiai Intézet) és munkatársai kimutatták, hogy az iniparib csökkenti a tumor méretét, és javítja a túlélést. A szer poli (ADP-ribóz)-plomerázt PARP) működését gátolja: melynek szerepe alapvető szerepet tölt be a DNS javításában. A PARP-enzim hiányában a daganatsejtek nem képesek kijavítani a hagyományos kemoterápiás szerek okozta károsodást, ami a sejtek pusztulását vonja maga után. Ez a fajta megközelítés merőben újszerű, mely új terápiás módszerek fejlesztéséhez vezethet.

A vizsgálatban 123 beteg vett részt, akiket tripla-negatív emlőrákkal diagnosztizáltak. Az alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztották, az egyik a hagyományosan alkalmazott gyógyszeres ellátásban részesült (gemcitabin, illetve karboplatin), míg a másik csoport az említett kemoterápiás szerek mellett iniparibot is kapott. A kombinációs terápiában részesülők több mint felében csökkent a daganat mérete, míg a hagyományos kezelést kapók egyharmada esetében érvényesült hasonló hatás. Az átlagos túlélés a kombinációs kezelés esetén 12,3 hónap volt, szemben a csak kemoterápiás csoport 7,7 hónapjával.

A szóban forgó vizsgálat 2-es klinikai fázisú volt, de a nagyobb betegcsoporton (500 fő) végrehajtott 3-as fázis eredménye már három hónapon belül elérhető lesz.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(11) Emlőrákos betgeek kezelése fulvesztranttal - lehetne hatékonyabb?LAM (Lege Artis Medicinae) 2010; 20(08) A lapatinib-letrozol terápia eredményei HER2 - és hormonreceptor- pozitív áttétes emlőrák első vonalbeli kezeléséhezHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.