Hírvilág

Kezdődő diabetes – Mediterrán diéta a gyógyszerek helyett?

2011. AUGUSZTUS 15.

A 2-es típusú cukorbetegséggel újonnan diagnosztizált betegeknek kevés szénhidrátot és kevés zsírt és olajat tartalmazó étrendet szoktak javasolni, főleg, ha túlsúlyosak vagy elhízottak is. Akiknek ugyanis sikerül lefogyni, rövidebb-hosszabb ideig sikerül „megúszniuk” a gyógyszeres kezelést, bár hosszabb távon csak keveseknek sikerül karban tartania a betegségét kizárólag diétával.

Most olasz kutatók Nápolyban kétféle, ugyanannyi kalóriát (nők: 1500, férfiak: 1800) tartalmazó diéta hatását hasonlították össze diabetesben újonnan megbetegedett, de gyógyszeres kezelésre még nem szoruló alanyok esetében. A betegek HbA1c-szintje 11% alatt volt , de túlsúlyosak vagy elhízottak voltak (BMI >25 kg/m2).

Ugyanannyi kalória, több olívaolaj
A „mediterrán” diéta lényege a sok zöldség és a kevés „vörös hús” (helyette szárnyasok és halak) fogyasztása volt, a kalóriabevitel >30%-át kellett kitennie olajnak (naponta 30–50 g olívaolaj), és legfeljebb 50%-a származhatott összetett szénhidrátokból (gabonafélék, burgonya).

Összehasonlításként az American Heart Association (AHA) viszonylag megalapozott és széles körben ismert diétamodellje szolgált, amely leginkább abban különbözik az előzőtől, hogy az olajból/zsírból származó kalóriák maximális mennyiségét a teljes bevitel kevesebb mint 30%-aként határozza meg.

A mediterrán étrend „lekörözte” az AHA-diétát:
- Normális, <7%-os HbA1c-szintet ért el 18 hónap után a mediterrán étrendet tartó betegek 24%-a (AHA-diéta: 12%).
- A vizsgálat végére, 4 év alatt normális HbA1c-szintet ért el a mediterrán étrendű betegek 70%-a (AHA-diéta: 44%).
- A mediterrán diétát tartó betegek 2 kg-mal többet fogytak, mint az AHA által javasolt étrenden élők.
- A mediterrán-diétával kezelt cukorbetegek átlagos HbA1c-, éhomi vércukor-, LDL-koleszterin- és trigliceridszintje is szignifikánsan alacsonyabb volt, mint az AHA-diétát követőké.

Az eredmények klinikai jelentősége kiemelkedő, különös tekintettel arra, hogy a a sokak által kedvelt mediterrán étrend - első megközelítésben - mellékhatásmentes, és könnyebben megvalósítható, mint némely „gyilkos” fogyókúraprogram.

Magyarország nem Nápoly…
Az olasz betegeknek nyilván nem esett nehezére a hagyományos étrendjükhöz hasonló diétát tartani. Nem okozhatott nekik gondot az alapanyagok vagy a készételek beszerzése, sem az ár, sem a beszerzés forrása szempontjából.

Hazánkban jócskán megnehezítené a mediterrán-diéta betartását az olívaolaj, a zöldségek és a (tengeri) hal ára (hogy csak néhány példát említsünk), és az ételek szokatlan íze. Ráadásul a magas ár éppen a jellemző cukorbeteg-populációt érintené a legérzékenyebben: az idősödő, a közepesnél rosszabb szociális helyzetű, társbetegségben szenvedő személyeket.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Intern Med 2009 Sep 1; 151:306.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

PharmaPraxis

Gyógyszerész által vezetett diabetes-menedzsment protokoll implementációja

A gyógyszerész által vezetett kollaboratív diabétesz-menedzsment protokoll egy olyan írott megállapodás a gyógyszerész és az orvos között, ami engedélyezi, hogy a gyógyszerész optimalizálja az egyes betegek gyógyszeres terápiáját. A gyógyszerész a protokoll szerint gyógyszert írhat fel, gyógyszeres kezelést indíthat, módosíthat, folytathat, monitorozhat vagy függeszthet fel önállóan.

PharmaPraxis

A gyógyszerész által nyújtott információs program hatása a diabeteses betegek állapotára

A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek egyszerű és rövid intervenciója révén is szignifikánsan és klinikailag jelentősen javul a 2-es típusú cukorbetegek HbA1c-szintje. A gyógyszerész által nyújtott információs program pozitív hatása azért is figyelemre méltó, mert az Európai Unió országaiban a HbA1c-szint a diabeteszesek 42%-a esetében lépi túl a 7%-os ajánlott értéket, és az egészségügyi költés 15-25%-át fordítják a cukorbetegek ellátására.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?