Hírvilág

Hőség: 15 perc alatt le lehet égni

2012. JÚNIUS 20.Fokozódik a hőség, sok megyében tartósan 27 Celsius-fok felett lehet a napi középhőmérséklet és az extrém magas szintet is meghaladhatja az UV-B sugárzás; enyhülés csak csütörtök estétől várható. Egyes köztereken, vasútállomásokon, illetve vonatokon ivóvizet osztanak, sok helyen párakaput állítottak fel, és locsolókocsikkal hűtik az utakat.

Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kedden a fővárosi Deák Ferenc téren és a Kossuth Lajos téren osztottak vizet, szerdától pedig két új helyszín is lesz: a Széll Kálmán tér és a Blaha Lujza tér, ahol hűtött vizet osztanak majd.

A BKV és a MÁV dolgozói folyamatosan ellenőrzik a sínek állapotát.
A MÁV kedd délelőttől a legforróbb órákban vizet oszt a budapesti pályaudvarokon, majd nyolc nagyobb vidéki állomáson is - a miskolci, szegedi, szombathelyi, debreceni, pécsi, szolnoki, nagykanizsai, nyíregyházi állomáson - az utasoknak. A vasúttársaság ugyanakkor azt kéri az utasoktól, hogy elegendő ivóvízzel szálljanak fel a vonatra.

Vizet oszt a hőség miatt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. is. Rázó László, a vasúttársaság szóvivője kedden azt közölte az MTI-vel: jegyvizsgálóik reggel 9 és este 6 óra között félliteres, hűtött, szénsavmentes ásványvizet adnak az utasoknak. A nagyobb állomásokon, például Sopronban és Szombathelyen elsősorban a kisgyermekes nők, a várandós kismamák és az idős utasok kaphatnak vizet.
A csepeli önkormányzat párakapuk felállításával és vízosztással igyekszik enyhíteni a forróságot.
Miskolcon locsolják az aszfaltot a város több pontján - tájékoztatta Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-t. A helyi autóbuszokon működnek a klímaberendezések, és a lakosok városszerte több ivókútból enyhíthetik szomjukat. A Diósgyőri Várfürdőben 18 óráig, a Barlangfürdőben és a Selyemréti Strandfürdőben 19 óráig várják a fürdőzőket; a strandokon hideg vizet és naptejet osztogatnak a látogatóknak.
Szeged forgalmas pontjain az állandóan üzemelő negyvenhárom ivókút mellett három mobilkutat és két párakaput állítottak fel, Zalaegerszegen szintén hideg ivóvizet osztanak a járókelőknek. Százhalombattán a legforróbb órákban a polgármesteri hivatal, a Százhalom Egészségügyi Központ és a rendőrőrs légkondicionált épületében hűsölhetnek az emberek; mindhárom helyen vízautomaták is vannak.

Párakapu hűsíti fel a hőségben a járókelőket Nyíregyházán, a város központjában, a Kossuth Lajos téren. Bocskai Péter, a helyi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója a hűsítő kapu keddi átadásakor tartott sajtótájékoztatón elmondta: a készülék a tervek szerint egész nyáron üzemel, a meleg napokon délelőtt 10.00 órától, késő délután 18.00 óráig frissíti majd fel a járókelőket. Az ügyvezető igazgató közölte, hogy másutt, a város több pontján is szeretnének majd hűsítő párakapukat működtetni.
Kétféle figyelmeztető rendszer működik: az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Budapestre és kilenc megyére adott ki harmadfokú (piros) figyelmeztetést, míg az országos tiszti főorvos csütörtök estéig terjedően hőségriasztást rendelt el (ez az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál a második fokozatot jelenti).

A meteorológiai szolgálat keddre Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyére, valamint a fővárosra adott ki a harmadfokú figyelmeztetést. A többi megyében másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.
Az UV-B sugárzás átlaga kedden elérte az extrém szintet jelző 8-as értéket. Ez azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni.

Az előrejelzések szerint a hőség fokozódik, szerdán és csütörtökön 35 Celsius-foknál is melegebb lehet. Szerdára már 15 megyére és a fővárosra is harmadfokú figyelmeztetést, míg Vas, Zala, Somogy és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Csütörtök éjjel várhatóan eléri az országot egy hidegfront, ez több fokkal mérsékelheti a meleget, vasárnap az ilyenkor szokásosnak megfelelő 25-30 fok várható.

A szakemberek arra hívták fel a figyelmet: a nagy melegben ügyelni kell a szervezet hőháztartására, pótolni kell a folyadékot és a sót. Az UV-B sugárzás miatt délelőtt 11 és délután 3 óra között, aki teheti, ne tartózkodjon tartósan a napon, a szabadban mindenki óvja a bőrét napvédő krémmel, a fejét védje kalappal, a szemét pedig napszemüveggel.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.