Hírvilág

Hogyan függ össze a diverticularis betegség kockázata a táplálkozással?

2011. AUGUSZTUS 15.

A nyugati civilizációval összefüggő ártalomnak tartott diverticularis betegség hátterét tanulmányozták közel 10 éven át egy brit vizsgálatban, a ’European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)’ oxfordi kohorszvizsgálatban. A vegetáriánus táplálkozás, illetve az élelmi rostok bevitelének és a betegség kialakulásának összefüggését elemezték kórházi felvételi és halálozási adatok alapján.

Kérdőívek segítségével a 47 033 beteget életmód, szocioökönómiai státusz, testtömegindex (BMI), képzettség, fizikai aktivitás, krónikus betegség, hormonbevitel alapján 4 csoportba (húst fogyasztók; húst nem, de halat fogyasztók; vegetáriánusok; vegánok) és több alcsoportba soroltak. Diagnózis (diverticulitis, diverticulosis ill. vékony- vagy vastagbél-diverticulum) megállapítása után statisztikai analízist követően születtek meg az eredmények. A vizsgálat igazolta az összefüggést a vegetáriánus étrend, illetve a nagy élelmirost-fogyasztás, és a diverticularis betegség kockázatának csökkenése között. Ennek anatómiai oka lehet, hogy a magas rosttartamú táplálék gyorsabban áthalad a bélrendszeren, több mozgásra késztetve azt. A gyorsabb áthaladás lazább, könnyebben üríthető székletet eredményez, mérsékelve a bélen belüli nyomást, ami csökkenti a kidudorodások kialakulását, a bélfal elgyengülését, melyek a diverticularis betegség jellemzői. A nagyobb húsbevitel a vastagbélben élő baktériumok metabolizmusának megváltoztatásán keresztül tudja gyengíteni a bélfalat.

A diverticularis betegség kialakulása és az alacsony rostbevitel közötti összefüggést prospektív vizsgálatban eddig nem bizonyították. Az EPIC vizsgálatban egyedülállóan nagy mintaelemszámmal, széles skálán mozgó rostfogyasztási szokásokat áttekintve, prospektív módon igazolták az összefüggést a magas rostbevitel és a diverticularis betegség kockázatának csökkenése között.

eLitMed.hu

Szemlézte: Pásztor Viktória dr.

Eredeti közlemény: Diet and risk of diverticular disease in Oxford cohort of European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): prospective study of British vegetarians and non-vegetarians BMJ 2011; 343:d4131

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.