Hírvilág

Hívatlan vendégek

2011. AUGUSZTUS 15.

A nem őshonos invazív fajok növekvő megjelenése többféle veszélyt hordoz magában. Invazív fajnak a gyorsan terjeszkedő, legtöbb esetben nem őshonos, tájidegen fajokat tekintjük. A globalizáció mellékhatásaként már többezer nem őshonos invazív faj terjedt el a világban, amely a biodiverzitáson túl az emberi egészséget is veszélyeztetheti.

A világ árukészletének közel 80%-át hajón szállítják, évente közel 10 milliárd tonna ballasztvízzel együtt. A szállítmányokkal idegen betegségek kórokozói is érkeznek, valamint madarak, rágcsálók és rovarok, amelyek számos kórokozó hordozóiként is szolgálhatnak.

Az invazív idegen fajok megtelepedése sokszor irreverzíbilis károkat okoz a helyi ökoszisztémában, és elterjedésük későbbi kontrollálása gyakran rendkívül költséges. A rovarkártevők esetében a növényvédő szerek költségén felül azok környezetszennyező hatásával is számolni kell.

A vízikultúrák különösen érzékeny területek, hiszen a különböző hal- és kagylófajták idegen élővizekbe történő betelepítése nemcsak a fajok elszaporodása miatt jelent veszélyt, hanem az általuk hordozott kórokozók miatt is. A vízvirágzás egy algafajta rendkívül gyors elterjedését jelenti egy vízikulturában. A toxikus fitoplanktonok (pl. Alexandrium vagy Karenia nemzetségbe tartozó páncélos ostorosok) az idegen kagylófélék által termelt toxikus anyagok felszaporodása, illetve emberi környezetkárosítás következtében is elszaporodhatnak. A káros vízvirágzás során termelődött toxikus anyagok az osztrigában, illetve az éti kagylóban felhalmozódva az emberre is veszélyesek lehetnek: súlyos esetben izomgörcsöt, légzési nehézségeket, illetve halált is okozhatnak.

Szárazföldön is problémát jelentenek az invazív fajok, például az egyes tűzhangyafajok (Solenopsis) jelentős károkat okoznak az Egyesült Államokban (különösen Floridában), továbbá Ausztrália és Kína bizonyos területein. A tűzhangyák harapására allergiás emberek akár bele is halhatnak egy „hangyatámadásba”.

A növénytermesztésben károkat okozó invazív fajok egyik jól ismert képviselője a Parthenium hysterophorus nevű agresszív, trópusi eredetű gyomnövény, amely a hagyományos gyomirtószerekkel szemben rezisztens és toxikus vegyületei miatt nem használható takarmányként. A gyomnövény, illetve pollenje pedig súlyos asztmás reakciókat válthat ki. Magyarországon leginkább az amerikai kőris (Fraxinus americana), a zöld juhar (Acer negundo) és a gyalogakác (Amorpha fruticosa) jelentenek problémát tájidegen invazív fajként a Tisza mentén.

Habár Európából számos rendkívül hatékony invazív faj származik - pl. a korai juhar (Acer platanoides) vagy a német darázs (Vespula germanica) -, a kutatások szerint Európa inkább "fogadó" mint "küldő" kontinensként szerepel. Az európában élő idegen fajok számát jelenleg több mint 10 000-re becsülik, amelyek közül legalább 100 faj invazív. Az Európai Bizottság becslése szerint az invazív fajok problémája közel 10 milliárd eurós pénzügyi vonzattal bír.

Brys Zoltan
eLitMed.hu

Forrás:
World Conservation Vol.39. No.1 – 2009
Handbook of Alien Species in Europe - Invading Nature - Springer Series in Invasion Ecology , Vol. 3 ISBN: 978-1-4020-8279-5
Will Threat of Biological Invasions Unite the European Union? SCIENCE VOL 324 3 APRIL 2009
European Commission (EC), Towards an EU Strategy on Invasive Species [COM(2008) 789, EC, Brussels 2008].

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Kezdetben volt a kert

Ötven éve jelent meg Lesznai Anna, Kezdetben volt a kert című nagyregénye, mely egy gazdag, páratlanul színes életmű méltó lezárása, a magyar történelmi emlékezet megkerülhetetlen hagyatéka, egy letűnt világ mementója. Lesznai Anna (1885–1966) költő, író, képző- és iparművész, művésztanár.

PharmaPraxis

Twitter használata a gyógyszerészi oktatásban

Brent I. Fox és Ranjani Varadarajan tanulmánya ezért az interneten keresztül történő, pedagógiai célú kommunikáció, azon belül is a Twitter használatát elemzi egy gyógyszerészeti kurzushoz kapcsolódóan.

Klinikum

Az alvás életet ment

Minden évben a tavaszi nap-éj egyenlőség előtti péntek az alvás világnapja. Ez idén március 13-ra esik. A világnap alkalmából tartott rendezvényen Szakács Zoltán az Alvástársaság elnöke sorolta fel a Magyarországon elért eredményeket.

Gondolat

A kapcsolat

GYIMESI Ágnes Andrea

A keze tele volt szatyrokkal, megint túlvásárolta magát. Munka után botladozva cipekedett, megfogadta, hogy többé nem hozza magát ilyen helyzetbe, de nap, mint nap megtette.

Gondolat

Ünnepel a Szent Pantaleon Kórház: átadták az új műtéti szárnyat

Magasabb színvonalon, nagyobb biztonságban és hatékonyabban tudja ellátni a betegeket a Szent Pantaleon Kórház annak az Európai Unió által 3,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztésnek köszönhetően, amelynek eredményeként új műtéti és diagnosztikai blokk épült a kórház meglév ő épületéhez szervesen illeszkedve. A dunaújvárosi kórház új szárnyát 2014. október 7 - én, kedden adták át ünnepélyes keretek között.