Hírvilág

Haydn és a szerelem

2013. MÁJUS 07.Negyedszer rendezik meg a Haydn Akadémiát Kismartonban (Eisenstadt) az Esterházy-kastély Haydn-termében: a 2013-as sorozat, amely a Haydn és a szerelem címet kapta, május 11-én indul. Az első hangversenyen Kovács Róbert orgonaművész működik közre.

A négy koncertből álló sorozat májusi, júniusi, augusztusi és októberi műsorát úgy állították össze, hogy a zeneszerző egy-egy múzsájához vagy ahhoz az időszakhoz fűződjön, amelyben gyengéd érzelmeinek tárgyát megismerte.

Az első esten a 11-es számú Esz-dúr szimfónia, a C-dúr orgona-, az F-dúr orgona- és hegedűverseny, valamint a 27-es G-dúr szimfónia hangzik el. A program Maria Anna, illetve Therese Kellernek állít emléket - olvasható a fesztivál honlapján. A bécsi iparos család lányai közül a fiatalabb, Therese volt a zeneszerző első nagy szerelme. A lányt azonban szülei zárdába küldték, Haydn Maria Annával kötött "biztonságos" házasságot.

A júniusi koncertet a Cara mia Polzelli alcímmel rendezik meg. Luigia Polzelli szerény képességű énekesnő volt, hegedűs férje, Antonio mellett szerződtették az Esterházy-zenészek közé. Luigiát és fiát, akit egyesek a zeneszerző gyermekének hisznek, a férj halála után Haydn igen nagyvonalúan támogatta. Egy Luigiának komponált áriát énekel Jeanette Röck a hangversenyen, és egy kamaradarab is elhangzik, amelyet a fiatalabb Anton Polzelli komponált. Három szimfónia lesz még műsoron: a 62-es, a 73-as és a 80-as sorszámú, amelyek az Eszterházán töltött időszakhoz kapcsolódnak.

Az augusztusi est Maria Anna von Genzingernek, egy bécsi orvos hitvesének állít emléket. Haydn és Frau von Genzinger kapcsolata bensőséges volt, de a polgári erényesség keretein belül maradt. Az Anton Gabmayer vezényletével elhangzó programban három szimfónia szólal meg, a 79-es, a 89-es és a 93-as számú.

Az októberi műsor az angliai múzsákat idézi fel: Anne Huntert és Rebecca Schrötert. A Sir John Gallini számára komponált, A filozófus lelke című opera nyitánya hangzik el, és eljátsszák a Brit Királyi Zenei Társaság számára komponált indulót is.

Maria Anna halálakor Haydn kijelentette: "szerettem a feleségemet." A házasságuk nem volt túl boldog, és a zeneszerző hódolattal fordult a szép hölgyek felé, de egyikük sem tudta valóban elcsábítani. Az érzelmek csupán az alkotó harmónia kiteljesítését segítették - ezt tükrözi a fesztiválprogram is - írják a honlapon szereplő ajánlásban.

2013. május 6., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.

Hírvilág

A szüzesség kultusza

GYIMESI Ágnes Andrea

A szüzesség kultúrtörténetében is találunk történelemhamisítást. Az infantilizált ember, a nemzés és halál összefüggéseiről beszélgettünk dr. Magyar László Andrással, a Semmelweis Orvostörténi Múzeum főigazgató-helyettesével.

Gondolat

A neurózis nagyvárosi megjelenése és korai tapasztalatai – Orvosi és irodalmi diskurzusok 1900 körül

HEGEDŰS Máté

Tanulmányomban arra vállalkozom, hogy olyan forrásokat ismertetek és kommentálok, amelyek valamilyen módon érzékenyen reflektáltak a nagyvárosi idegességre mint újonnan megjelent és elterjedt betegségre. Az alábbiakban olyan orvosi regiszterű szövegeket mutatok be, melyek jelentős mértékben járultak hozzá a betegség képének kialakulásához és egyáltalán ahhoz a folyamathoz, hogy ezt a jelenséget betegségként kezdték számon tartani.