Hírvilág

Hasznosak a szabadgyökök?

2011. AUGUSZTUS 15.


Elképzelhető, hogy eltúlozzuk a szabadgyököktől való félelmet - a svéd Karolinska Intézet kutatói szerint. A Journal of Physiology szaklapban megjelent új tanulmányuk azt mutatja, hogy a szabadgyökök jelzőanyagként szolgálnak.

A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek könnyen reakcióba lépnek más anyagokkal a szervezetben, ami a sejtkárosodás miatt bizonyos körülmények között negatív hatást gyakorol egészségünkre. A szabadgyököket az úgynevezett antioxidánsokkal lehet ellensúlyozni, amelyek számos étrendi kiegészítőben megtalálhatók. A kutatók szerint azonban az az elmélet, mely szerint a szabadgyökök általánosságban veszélyesek, és minden esetben ellensúlyozni kell azokat, csak mítosz. A szakemberek új kutatásukban a szabadgyököknek a szív fiziológiájában betöltött szerepét vizsgálták.

„Amint az lenni szokott, itt is a mérték a lényeg. Normál körülmények között a szabadgyökök fontos jelzőanyagként szolgálnak, nagyon magas szintjük illetve hosszan tartó szintemelkedésük azonban betegség kialakulásához vezethet” – nyilatkozta a kutatást vezető Håkan Westerblad professzor.

Amikor a szervezet különböző fajta stressznek van kitéve, a szimpatikus idegrendszer stimulálja az úgynevezett béta-adrenerg receptorokat a szívizomszövet felszínén. Ez számos változást, többek között a fehérjék foszforilációját eredményezi a sejtek belsejében. Ennek következtében a sejtek összehúzódásai erőteljesebbé válnak, és a szív erősebben kezd verni. A mostani kutatás kimutatja, hogy a béta-adrenerg receptorok stimulálása a szabadgyökök fokozott termelődését is eredményezi a sejtek mitokondriumában, és ezek aztán elősegítik a sejtek erősebb összehúzódásait. Amikor a kutatók a sejteket antioxidánsoknak tették ki, a szívizomsejtek béta-adrenergikus stimulációjának nagy része eltűnt.

Az eredmények tehát a szív erőtermelésének eddig ismeretlen szabályozó mechanizmusát fedik fel, és a felfedezés a különféle szív rendellenességek mélyebb megértéséhez vezethet.

Forrás: Medipress
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Big Pharma és Big Ag

BRYS Zoltán

A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.

Klinikum

Spanyol real world-vizsgálat pitvarfibrilláló betegeknél

Tudjuk, hogy a direkt orális antikoagulánsok hasonló vagy jobb védelmet nyújtanak a pitvarfibrilláló betegeknél, mint a warfarin, és sok vonatkozásban biztonságosabbak. Ám eddig nem rendelkeztünk adatokkal arról, hogy esetükben a hazánkban széles körben használt K-vitamin-antagonista (KVA) acenocumarol mennyire hatásos és biztonságos a DOAC-terápiákhoz képest. E kérdésre ad választ egy spanyol real world-vizsgálat.

PharmaPraxis

Üzleti menedzsment modul beépítése a gyógyszerészképzésbe

Az angol gyógyszerészek 76%-a mondta azt, hogy szívesen tanult volna az egyetemen üzleti ismereteket, ha lett volna rá lehetőség, és 61,4%-uk értett egyet azzal, hogy nagyban segítette volna a karrierjüket, ha az egyetemen oktattak volna üzleti ismereteket. A gyógyszerészek 74,1%-a vélte úgy, hogy az üzleti modult a negyedév tananyagába kellene beilleszteni, 46%-uk szerint választható, 37,4%-uk szerint kötelező tananyagként.

Idegtudományok

Agyhalál felnőttekben: új irányelvek

Az agyhalál megállapításának módjáról felnőttek esetében új irányelveket tett közzé az American Academy of Neurology. Az eredetileg 1995-ben kidolgozott irányelvek új változatát a szerzők a legújabb kutatásokon alapuló részletes gyakorlati instrukciókkal is kiegészítették, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek a gyakorló orvosok számára.

Hírvilág

Szívbarát séták Veresegyházon

Négy év alatt több tucat ember életét menthették meg az „Út az Egészséghez” elnevezésű program eddigi túraösvényei, amelyeknek legújabb állomását Veresegyházon adták át.