Hírvilág

Ha az orvos nő, a betegek elvárják, hogy részt vehessenek a döntéshozatalban

2011. AUGUSZTUS 15.

Ha a háziorvos nő, a betegek azt várják tőle, hogy involválva lehessenek a probléma megoldásában, különösen, ha ez egy családi egészségügyi probléma, vagy megfázás. A betegek azonban még inkább elvárják a család-orvostól, hogy "hallgasson rájuk, tájékoztassa őket, valamint vegye figyelembe a véleményüket”, mint hogy részt vegyenek a döntéshozatalban.

Ez volt a főbb következtetése a University of Granada biostatisztikai osztálya kutatóinak egy tanulmányban, melyet a közelmúltban végeztek. (A tanulmány megjelent a Patient Education and Counseling folyóiratban.)

Az vizsgálat során a kutatók háromszázhatvan 16-47 éves beteget kérdeztek meg; 51%-uk volt nő és 49%-uk férfi.
A betegek elvárása a döntéshozatalban történő részvételről változott a kezelendő betegségtől függően: így például, ha a betegnek jelentős mellkasi fájdalma volt, 32%-uk szeretett volna részt venni a kezelés kiválasztásában, ezzel szemben egy súlyos családi egészségügyi probléma esetében a mérték 49% volt. A nők kevésbé igényelték a részvételt, amikor depresszióban szenvedtek, de ha a háziorvos nő volt, nagyobb elvárásokat támasztottak a részt vevő probléma-kezelésre, ha a betegség egy családi egészségügyi probléma volt, vagy influenza.

A résztvevők kaptak egy kérdőívet, amely öt különböző panasz esetén vizsgálta az orvossal kapcsolatos elvárásukat. Az öt helyzet a következő volt: éles mellkasi fájdalom, hideg láz, kóros váladékozás, depresszió és a szomorúság, és egy súlyos családi egészségügyi probléma. Arra kérték őket, hogy fejezzék ki elvárásaikat a döntéshozatalban való való részvételüket illetően.

Kiderült, hogy a legtöbb beteg szeretné, hogy a háziorvos "hallgasson rájuk, tájékoztassa őket, valamint vegye figyelembe a véleményüket”, és kisebb mértékben szeretnék, hogy „saját döntéseket hozzanak, különösen orvosbiológiai problémák esetében.”


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.eurekalert.org

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma