Hírvilág

Gyermekkori hyperlipidaemia Sztatinok, ezetimib vagy lefogyás?

2011. AUGUSZTUS 15.

Új irányelvek
Idén nyáron az amerikai Gyermekgyógyászati Társaság frissítette az évtizedes irányelveit a gyermekkori lipid-rendellenességek szűréséről.1, 2, 3 Már régen várták a szakemberek az irányelvek változásait: a lipidszűrés korábbi elkezdését, gyakoribb elvégzését és a szűrési kritériumok kiterjesztését az elhízott és más, a korai atherosclerosis szempontjából veszélyeztetett gyermekekre. Az irányelvek két javaslata azonban különleges figyelmet kapott mind a szakmai, mind a laikus médiában: a HMG-koenzim-A-reduktáz gátlók jóváhagyása első vonalbeli szerekként és az, hogy más nyolcéves kortól megfontolhatónak ítélték a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek alkalmazását.

Sztatinok
Tény, hogy néhány éve adnak már HMG-Co-A-reduktáz-gátlókat válogatott, nagy kockázatú gyermekeknek, és sok gyermekkórházban már módosították a lipid-célértékeket úgy, hogy nagy kockázattal járó betegségben szenvedő vagy súlyosan terhelt családi anamnézisű gyermekek esetében is javallt legyen a kezelés.4 A HMG-Co-A-reduktáz-gátlók alkalmazása azonban továbbra is aggályos kérdés gyermekek esetében, ugyanis elméletileg befolyásolhatja a szteroidhormon-szintézis további lépéseit is, és ezzel a nemi hormonok, a kortizol, az aldoszteron és más sejtproliferációs faktorok termelődését. Sokan attól tartanak, hogy a sztatinok tartós alkalmazása befolyásolhatja a gyermekek növekedését vagy szellemi fejlődését, mert erről a kérdésről eddig kevés megnyugtató adatot közöltek.

Ezetimib
Az amerikai Gyermekgyógyászati Társaság irányelveinek másik vitatható pontja az ezetimib ajánlása első vonalbeli lipidszintcsökkentőként. E gyógyszer gyermekgyógyászati alkalmazásáról kevés adattal rendelkezünk, de eddig nincs hír a potenciálisan veszélyes voltáról. Viszont a felnőttkori alkalmazásával kapcsolatban a közelmúltan jelentek meg kiábrándító adatok, amelyek kétségbe vonják a cardiovascularis események kockázatára gyakorolt kedvező hatását5, és felvetődött, hogy esetleg növeli a rosszindulatú daganatok kockázatát.6

Elhízás és étrendváltozatás
Az új irányelvekre adott reakciók részben a gyermekek körében járványszerűen terjedő elhízással kapcsolatosak. Vajon a gyermekgyógyászok sztatinokat fognak rendelni a kövér gyermekeknek ahelyett, hogy lefogyásra buzdítanák őket, aggódnak többen. Pedig az irányelvekben természetesen helyet kaptak az elhízott gyermekek életmód-változtatására vonatkozó ajánlások is, többek között az, hogy egyéves kortól zsírszegény tejtermékekkel kell táplálni a terhelt családi anamnézisű vagy elhízott kisgyermekeket. Korábban ezt a gyakorlatot veszélyesnek tartották, mert feltételezték, hogy az illető zsírokra szükség van az agy megfelelő éréséhez. Tavaly közölték a korán zsírmentes tejtermékekre átállított gyermekek 14 éves követésének eredményeit, amelyek szerint ezek a gyermekek semmilyen agyi teljesítményben nem maradnak el a zsíros tejet fogyasztó társaiktól.7

Remények
Azt még nem tudjuk, hogy mennyivel több sztatint és más lipidszintcsökkentőt fognak majd adni gyermekeknek a frissített irányelvek hatására. Mindenesetre gyakrabban fogják felismerni a kórosan magas lipidszinteket, és ez remélhetően majd tényszerű adatokkal fogja alátámasztani azt az orvosi javaslatot, hogy eljött az ideje a gyermekeknek fizikailag aktív életmódra és egészségesebb táplálkozásra váltani.

Forrás: Journal Watch Pediatrics and Adolescent Medicine Nov 5 2008Kapcsolódó anyagok:
Lipid Screening and Cardiovascular Health in Childhood
JW Cardiol Jul 30 2008
JW Pediatr Adolesc Med Jul 16 2008
Circulation 2006; 114:2710
N Engl J Med 2008; 358:1431
N Engl J Med 2008; 359:1343
Circulation 2007 Aug 28; 116:1032

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Lumbosacralis fájdalom – ne vigyük túlzásba a kivizsgálást és kezelést!

A Journal of Family Practice áprilisi cikkének szerzői szerint ma is aktuálisak az American College of Physicians és az American Pain Society tavalyelőtti ajánlásai a lumbosacralis fájdalom („low back pain”) ellátására.

Egészségpolitika

Sportolói szívszűrés a városmajori klinikán

Ma már évente több mint 500 sportoló átfogó ,,szívszűrését” végzik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a női vízilabda válogatottat például évek óta nyomon követi az itteni orvos csapat. Már a legapróbb eltéréseket is kiszűrik, így megelőzhetik a tragédiákat, de a sportolók teljesítményének javításához is hozzá tudnak járulni, ha ismerik a szívük munkáját.

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.

Hírvilág

SZÍVELÉGTELENSÉG – ÚJ IRÁNYELVEK

A korábbi ajánlásokhoz képest a legfontosabb változások a kórházból való hazabocsátás előtt elkezdendő kezelések, a natriureticus peptid mérése és az eszközös kezelés javallatai terén mutatkoznak.

Hírvilág

Friss AHA- és ACCF-irányelvek a szívelégtelenség kezelésére

A két nagy amerikai kardiológiai szakmai testület 4 év után új irányelveket közölt, amelyekből kiderül, hogy kinek kell rehabilitáció, kinek pedig kardioverter defibrillátor, illetve mire jó a pitvari natriuretikus peptid…