Hírvilág

Freedom for Birth!

2012. SZEPTEMBER 19.Világszerte egyazon napon, csütörtökön mutatják be a Freedom for Birth! (Legyen szabadság a szülésben, születésben!) című brit dokumentumfilmet, amelyben radikális változtatásért szólalnak fel a szülés körüli ellátás szakértői, emberi jogi képviselők és anyák.

Az alkotást 29 országban, mintegy ezer helyszínen láthatják a nézők. A vetítés magyarországi szervezőinek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a film készítői - Toni Harman és Alex Wakeford - a mondanivalójukat Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász története köré építették, őt "az otthon szülés körüli bábai tevékenysége kapcsán ítéltek el".
Hozzátették: a szülész-nőgyógyász ügyében az egyik érintett édesanya, Ternovszky Anna, második gyermekét várva az Emberi Jogok Európai Bíróságánál beperelte Magyarországot és megnyerte a pert, elmarasztalták Magyarországot. "Ez a kulcsfontosságú győzelem a szülés és születés ügyére világszerte komoly hatással van" - írták a közleményben.

A 60 perces dokumentumfilm, amelyet a Cambridge Filmfesztiválon is bemutatnak, "egy világviszonylatban égető problémával, a szülő nők és az újszülöttek emberi jogi kérdéseivel foglalkozik" - közölték a vetítés szervezői.
Toni Harmant, az egyik rendezőt idézve azt írták: "reményeink szerint a Freedom for Birth című dokumentumfilm bemutatásával nők sokasága ébred rá az őt megillető jogokra, és így a filmünkben rejlő forradalmi erő gyökeres változást hozhat a szülés körüli ellátásban, ami egyenlő lesz az anyák forradalmával".

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől.

Múlt vasárnap Budapesten, a Kossuth téren civil szervezetek demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, illetve a nők jogaira. A rendezvényen többen felszólaltak Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász védelmében, és kérték hogy Áder János köztársasági elnök - miután a múlt héten hivatalosan is megkapta az erről szóló kérelmet - adjon kegyelmet neki.MTI 2012. szeptember 19., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

Erőelemzés, mintanagyság, hatásnagyság, szignifikanciaérték kapcsolata és szerepük a klinikai vizsgálatokban

A kutatási javaslatok és pályázatok, valamint a publikációk elfogadásához az erőelemzés (power analysis) és a mintanagyság (sample size) meghatározása manapság a tudományos életben való boldogulás legfontosabb tényezőivé váltak. Az etikai bizottságok gyakran kérik a klinikai vizsgálatok engedélyezéséhez az erőelemzés- és a mintanagyság-meghatározás bemutatását. Ezek nélkül ma már szinte lehetetlen empirikus tudományos cikket publikálni. Erkölcsi, morális és gazdasági szempontból ugyanis nem elfogadható olyan klinikai vizsgálat elvégzése, amelyről előre tudni lehet, hogy a megfelelő statisztikai erő hiányában eleve reménytelen a vizsgálat sikere, és a pácienseken fölöslegesen kísérleteznek. Hasonlóképpen az sem elfogadható, ha olyan vizsgálatot végeznek el több ezer emberen, amelyhez elegendő volna néhány száz ember vizsgálata is, mivel ez egyrészt indokolatlanul sok emberen való kísérletezést jelentene a kockázatokkal együtt, továbbá nagyon sokba kerülne és túl sokáig tartana az ilyen „overpowered” vizsgálat.

Klinikum

The Emperor’s New Drugs

Kirsch could prove that expectancies and the automatizes bound to them play a key role in the placebo phenomenon, known in medicine and used in the pharmacological trials in order to separate real effects from psychological reactions, which manifest themselves very often in the clinical settings. His attention was focused on the phenomenon of active placebo, a term related to the common observation that if patients feel some bodily or mental changes after...

Hírvilág

Közös felelősség – egyéni egyensúly: Resztoratív művészet – művészetterápiás konferencia

A helyreállító igazságszolgáltatás és a művészetterápia kapcsolata

Hírvilág

A terhesség előtt fennálló cukorbetegség több születési rendellenességet okoz, mint a gestatiós diabetes

Az anya cukorbetegsége köztudottan növeli a születési rendellenességek kockázatát, ám nincsenek pontos adataink arról, hogy melyikekét és mekkora mértékben. Az Amerikai Egyesült Államokban egy lakosságszintű eset-kontroll vizsgálat kutatói a National Birth Defects Prevention Study adatai alapján értékelték a terhesség előtt fennálló (pregestatiós) diabetes mellitus (PGDM) - akár 1-es, akár 2-es típusú - és a gestatiós diabetes mellitus (GDM) összefüggését a különböző születési rendellenességek előfordulásával.