Hírvilág

Filmfesztivál mint vizuális emlékezet

2012. FEBRUÁR 15.


Tükröt tart az elmúlt egy év eseményei elé a Berlinale: a rangos filmfesztiválon az arab tavasszal, a japán cunamival és atomkatasztrófával, valamint az "elégedetlenek" mozgalmával foglalkozó filmek is szerepelnek.

Az arab tavaszról, a többek közt Egyiptomban lezajlott változásokról külön vetítéssorozattal emlékeznek meg a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A kínálatban épp úgy szerepelnek dokumentum-, mint játékfilmek.

Ennek kapcsán a szervezők - javarészt filmes szakemberek - rávilágítottak arra, hogy a közösségi háló, például a Facebook, valamint az óriási méretű tömegmegmozdulásokat megörökítő filmfelvételek, majd az erőszak, amellyel megpróbálták és néhány helyen még mindig megpróbálják elfojtani a rezsimellenes tüntetéseket, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a világ odafigyeljen az arab régióra. A kairói "Tahrír téren készült képkockák máris részévé váltak a vizuális emlékezetnek" - hirdette a Berlinale az arab tavasszal foglalkozó filmek kapcsán.

Hat újságíró szemén keresztül mutatja be például Bassám Mortada egyiptomi rendező a Reporting... A Revolution című filmben, hogyan élték meg a sajtó munkatársai Hoszni Mubarak évtizedek óta uralkodó rezsimjének megdöntését.

Az arab tavasz nemcsak filmek, hanem kerekasztal-beszélgetések révén is téma a Berlinalén. A vitákra marokkói írót, libanoni rendezőt, egyiptomi művészt is meghívtak, de az egyik panelre Javier Bardem Oscar-díja spanyol színész is elígérkezett. Bardem az utóbbi időszakban sokat foglalkozott a Szahara térségével, dokumentumfilm forgatásában is részt vett.
A tavalyi év másik nagy horderejű eseménye volt a japán földrengés és szökőár, majd az azt követő atomkatasztrófa Fukusimában. A szigetországot március 11-én rázta meg erős rengés, majd sújtott le rá cunami. Három japán rendező filmje már látható az idei Berlinalén, mindegyik alkotás a tragédia következményeit taglalja.

Fudzsivara Tosi esszéisztikus dokumentumfilmben - No Man's Zone - mutatja be, mi maradt a pusztítás után, milyen sebeket ejtett a szökőár. Filmje Fukusimától hét kilométerre forgott. Az úgynevezett oral history jegyében készült Ivai Sundzsi filmje, a 3.11, amelyben tudósokkal, művészekkel, újságírókkal, aktivistákkal készült beszélgetések láthatók. Nuclear Nation címmel forgatott filmet Funahasi Acusi. A rendező Futaba lakóit mutatja be. A város egykor 9 ezer lakost számlált, közülük több mint ezret egy tokiói iskola épületében szállásoltak el az evakuálás után. A film ezeknek a "nukleáris menekülteknek" a sorsát kíséri nyomon.

Az "elégedetlenekként" emlegetett - immár nemzetközivé vált - mozgalom is helyet kapott a Berlinalén. Indignados címmel Tony Gatlif mutatott be filmet, amely a fennálló gazdasági-politikai rendben változásokat követelő mozgalomról szól. "Madridon át Londonig és New Yorkig" utcára vonultak az emberek, mert féltik gyerekeik jövőjét. Nagyobb beleszólást akarnak sorsukba, nem akarnak a rendszer vesztesei lenni - fogalmazott a cannes-i filmfesztiválon korábban a legjobb rendező díjával kitüntetett alkotó.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.