Hírvilág

Éld meg tudatosan nőiséged!

2011. AUGUSZTUS 15.

A Fókuszban a Nő! portál a változásokhoz igazodva felismerte, hogy szükség van olyan felületre, ahol ezek a lányok felkészülhetnek az egészséges női életre, megoszthatják egymással gondolataikat, kérdéseiket.

A portál ezért pályázatot indított útjára „Éld meg tudatosan nőiséged!” szlogennel, amelynek keretében olyan alkotásokat várnak, amelyek egyedi módon fejezik ki, hogyan élik meg a saját testükkel, egészségükkel kapcsolatos döntéseket a pályázó fiatal nők.

A Fókuszban a Nő! és a Szinapszis Kft. kutatása keretében arra is fény derült, hogy a fiatal magyar nők nemcsak korán kezdenek szexuális életet élni, de minél később szeretnének gyermeket vállalni, így a védekezési időszak is egyre hosszabbra tolódik.
Főként a fiatalabb, 20 év alatti korosztálynál jelenthet ez problémát, tekintve, hogy tapasztalataik, felkészültségük és ismeretanyaguk a szexuális aktusról, a védekezés lehetséges és biztonságos módjairól sok esetben hiányosak. A megkérdezett nők - 77,9%-ban 15 és 24 év közöttiek – átlagosan 12 féle fogamzásgátló módszert ismernek, de 20 év alatt ennél kevesebbet. A megfelelő információ Magyarországon sajnos még mindig hiánycikk, és a Fókuszban a Nő! a szakmai szervezetekkel karöltve szeretne erre megoldást kínálni az új generációnak.

Nőiség, szexualitás és egészségtudatosság a hétköznapokban

Az egészségtudatos gondolkodás és kreativitás összekapcsolása kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a fiatal nők saját alkotásaik segítségével ösztönözzék egymást egészségük, nőiségük tudatos megélésére és a megfelelő tájékozódásra.

A Fókuszban a Nő! online pályázata pontosan ezzel szeretné motiválni a fiatalokat, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt az egészségtudatos életmódra és törődjenek többet testükkel – és lelkükkel is. A szexualitás kiteljesedése tudatos hozzáállást követel meg, az ezzel kapcsolatos döntések kihatnak a nők egész életére, és lelki egészségükre is.

Az „Éld meg tudatosan nőiséged!” online pályázat minden olyan fiatal magyar nőnek szól, aki késztetést érez, hogy megossza történetét, tapasztalatait a hozzá hasonlókkal, és saját szavaival fejezze ki a hétköznapi életben is megélt nőiség felelősségét és az azzal járó döntéseket.

Az alkotásokat három kategóriában várják (próza, vers, grafika vagy fotó) a szervezők 2009. június 14-ig, amelyeket a Fókuszban a Nő! oldalon található jelentkezési lap kitöltésével küldhetnek el a pályázók.

A pályázat érdekessége, hogy az alkotásokat maguk az érintettek, a Fókuszban a Nő! portál látogatói bírálhatják el a portálon kialakított külön felületen. Az alkotások a pályázati feltételeknek megfelelést követően kerülnek ki, és 2009. július 5-ig lehet értékelni őket.

A kategóriánként nyertes alkotások beküldői egy-egy egyedi Fókuszban a Nő! iPod nano (8Gb) készüléknek örülhetnek, ugyanakkor a szervezők minden kategória első 50 pályázójának is szeretnének egy apró ajándékkal kedveskedni. A pályázat lezárását követően is megtekinthetőek maradnak a beküldött alkotások.

További információ a pályázatról:
„Éld meg tudatosan nőiséged!”

Háttéranyag: 2008 augusztusában, a Szinapszis Kft. online kérdőíves kutatási módszerrel 352 nőt kérdezett meg, közülük, 28,4% 20 év alatti, 71,6% 20 és 30 év közötti.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma