Hírvilág

Egy orvos a modern művészetért

2012. MÁJUS 12.

Zsembery Dezső magángyűjtő kollekciójának grafikáiból, festményeiből és fotóiból nyílik kiállítás az esztergomi Duna Múzeumban; a tárlatot a nagyközönség szombattól június 11-ig tekintheti meg.

Fél évszázada gyűjti Zsembery Dezső a Komárom-Esztergom megyéhez kötődő művészek alkotásait, háromszáznál több mű van a birtokában, ezek közül a kiállításon mintegy negyven festmény, grafika és fotó látható, főként a modern korszakhoz sorolható alkotók munkái az 1920-as évektől.

A gyűjtő kiemelte, hogy a most kiállított festmények között szerepel Scheiber Hugó alkotása, ő Babits vendégeként járt Esztergomban és 1925-ben festette meg Hasenauer Andor portréját, aki a bencés gimnázium tanára volt. Több önarckép is látható, a nagybányai Ziffer Sándoré az 1920-as évekből, illetve Einczinger Ferenc, Mund Hugó, Koszkol Jenő és Bayer Ágost képe.

Szintén része a tárlatnak Vaszary János festőművész saját magáról rajzolt grafikája, amelyet a portréja mellé írt sorokkal "legszívélyesebb megemlékezéssel" ajánlott Révész Istvánnak, mecénásának és támogatójának. A gyűjtő több képet kiállított Aknai Jánostól.

A fotográfiai anyag érdekessége, hogy számos művészportrét mutat be, amelyek Martsa Alajos munkái. A fotográfus az 1960-as, 1970-es években alkotók széles körével állt kapcsolatban, készített portét Czóbel Béláról, Barcsay Jenőről, Borsos Miklósról, Ferenczy Béniről, a furulyán játszó Tersánszky Józsi Jenőről és Kaposi Endréről.

A most 84 éves Zsembery Dezső 1957-től orvosként dolgozott Dorogon és Esztergomban. Képzőművészeti kollekciójának Komárom-Esztergom megyéhez kötődő részét 2000-ben a Dorogi Galériában mutatta be. 2008-ban reprezentatív könyvvel kiegészítve mintegy nyolcvan alkotó műveiből rendezett kiállítást Dorogon, majd Esztergomban. Kutatója és feldolgozója Dorog és környéke egészségügyének és képzőművészeti múltjának, a település első ismert művészeinek életművét könyvekben mutatta be.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma