Hírvilág

Egy iskolateremtő tanító

2013. ÁPRILIS 29.

Mély megrendüléssel értesültem a fájdalmas hírről, hogy 2013. április 11-én hajnalban elhunyt dr. Halmy László belgyógyász professzor, tanítómesterem, akinek oly sokat köszönhettem a szakma, a tudomány és az élet egyéb területén is!

Egészségi állapota az elmúlt fél évben romlott rohamosan, súlyos betegség által sújtva. 2012 decemberében még előadást tartott a Magyar Hypertonia Társaság XX. Jubileumi Kongresszusán, és igazi öröm volt számára és számomra is, hogy alig három hete a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság „honoris causa” obezitológus diplomáját – az elhízástudomány területén végzett kimagasló úttörő munkájáért – elsőként vehette át. A MOMOT „Az egészséges életért” díját hazánkban szintén elsőként kapta meg, amely kiemelkedő pályafutásának egyik nagy elismerése volt.

Az elhízás területén végzett munkáját, kiemelkedő szakmai tevékenységét nemzetközileg is elismerték. Szakmai aktivitását csak a legutolsó hónapokban akadályozta betegsége.

Professzor úr 1935 májusában született Budapesten, és 1959-ben végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Ezt követően 1959 és 1961 között a Parádfürdői Állami Kórházban dolgozott segédorvosként. Innen került fel Budapestre, ahol Mosonyi László professzor tanítványaként az Orvostovábbképző Intézet IV. Belgyógyászati Klinikáján szerzett belgyógyász szakvizsgát.

1968 és 1971 között az MTA ösztöndíjas aspiránsaként kutatott, majd a következő évben kanditátusi fokozatot szerzett. 1972-ben a BM Korvin Ottó Kórház I. Belgyógyászati Osztályának vezetője lett, egészen 1984-ig, amikor Etiópiába ment és Addis-Abebaban visiting professzori állást kapott.

1989-ben jött haza, a BM Központi Kórház V. Belgyógyászati Osztályát vezette 1997-ig, amelyet követően a Belügyminisztérium Egészségügyi Főcsoportfőnöke, majd 1999-ben ugyanitt főosztályvezető-helyettes és szakmai főtanácsos lett.

2003 és 2007 között a BM Központi Kórház Hypertonia és Zsíranyagcsere Decentrumát vezette, majd a BM Kórház megszűnését követően a Platon Egészségügyi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. igazgatójaként tevékenykedett.

Szakmai pályafutását 432 tudományos előadás, 316 közlemény fémjelezte. 1992-ben alapította meg a hazai obezitológia első társaságát, a Magyar Elhízásellenes Alapítványt, ahol professzor úr elnöksége mellett az alapítvány titkáraként igyekeztem megtanulni az obezitológia tudományát.
1992-2009 között a Magyar Hypertonia Társaság elnökségi, majd vezetőségi tagja volt, 1993-tól a Táplálkozási Fórum alapítótagja, 1994-2000-ig a Magyar Táplálkozástudományi Társaság, vezetőségi tagja volt.

1995-2007 között a Társadalombiztosítási Tudományos Társaság alapító elnöke, majd 1999-ben megalapította a Magyar Elhízástudományi Társaságot. 2000-től az Obesitologia Hungarica folyóirat szerkesztőbizottsági elnöke, majd 2001-től főszerkesztője volt.

Szakmai munkájának betetőzéseként 2007-ben az Európai Elhízástudományi Társaság XV. Kongresszusának elnöke lehetett, majd 2009-ben, a 2. Közép-európai Elhízástudományi Kongresszus elnöke volt.

Iskolateremtő tanító volt ő a szó legnemesebb értelmében. Nagyvizitjein példásan szigorú vezető. Megkövetelte a beteg anamnézisének teljes részletességű, alapos és fejből történő referálását, a kórlap és lázlap helyesírási hibáktól mentes precíz vezetését, a zárójelentések tiszta szakmai gondolatmenetét úgy, hogy a magyar nyelv értékeit se érje sérülés.

Volt alkalom, amikor ezek hiányában a kész zárójelentések átírására kényszerültünk, és a számítógép előtti korban ez bizony nagy munkát jelentett. A nagyviziteken különös hangsúly fektetett a betegek alapos kikérdezésére, illetve a fizikális vizsgálatokra. Ez utóbbi során bizony gyakran kutakodtunk a korábbi belgyógyászati tankönyvekben, hogy pl. a Krönig-teret hogyan is lehet kikopogtatni. A beteg embert mint egészet kellett néznünk, korát meghaladóan már ekkor is interdiszciplináris ellátásban gondolkodott.

Tanítómesterének, Mosonyi professzor úrnak lehetőséget biztosított, hogy az osztályon tanácsadóként működjön, és nagy csodálattal néztük, ahogyan megvizsgálta a betegeket. Közben igyekeztünk ellesni egy-egy már feledésbe merült műfogást, illetve klasszikus gondolkodásmódot is.

Osztályát ugyanakkor nagyvonalú vezetőként támogatta, amelybe a beosztottak tudományos lehetőségeinek megteremtését és az osztály az átlagot jelentősen meghaladó felszereltségét is bele kell érteni.

Művelt és rendkívül olvasott volt, azon túlmenően, hogy a szakirodalmat is naprakészen ismerte. Az osztályon végzett tudományos munka európai-szintre emelkedett. Iskolateremtő munkásságát 27 vezető (kórházi főigazgató, osztályvezető, illetve vezető főorvos, BM Eü. szolgálatvezető, Információs Hivatal-, Nemzetbiztonsági Hivatal eü. vezetője, minisztériumi osztályvezető, több külföldi tudományos kutató) kinevelése jellemezte.

Munkásságát 22 szakmai elismerés és díj fémjelezte, 2012-ben elsőként kapta meg a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság „Egészséges Életért” díját.

Halmy professzor úr halálával egy nagyformátumú, iskolateremtő képességű és a hagyományos belgyógyászati iskola kiemelkedő képviselőjével lett szegényebb a magyar orvostársadalom.

Tanárom, mentorom, tanítómesterem Halmy professzor úr tanácsai, bölcs gondolatai, segítő szavai nagyon hiányozni fognak. Emlékét szívünkben örökre megőrizzük, valamint a Tőle tanult kitartással, az általa fontosnak tartott eszméket képviselve végezzük tovább munkánkat, hogy büszkén tekinthessen volt tanítványaira!

Kedves Professzor Úr, megrendülve, mély fájdalommal búcsúzom Tőled volt tanítványaid, kollégáid és társaságunk nevében is!


Dr. Bedros J. Róbert

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma