Hírvilág

EASD 2009 Helyszíni tudósítás

2011. AUGUSZTUS 15.

A konferenciát nagyszerű körülmények között, óriási létszámmal szervezték meg. Várható volt, hogy a 2-es típusú diabetes kezelésében, a metformin utáni éra kiszélesedése miatt az új készítmények terápiás helyéről, illetve kombinációs lehetőségekről kiemelten esik szó.

A hivatalos megnyitót megelőző napon tartották a szimpóziumokat. Ezek egyikén Ralph DeFronzo (aki a tavalyi Claude Bernard díszelőadás prezentálója) a 2-es típusú diabetes pathogenezisén alapuló kombinációs kezelését javasolja. Véleménye szerint csaknem az össze 2-es típusú diabeteses beteg kezelése során metformin/pioglitazon/exenatid hármas kombinációt kell alkalmazni. Véleményét azzal magyarázza, hogy a metforminnal a hepatikus, a pioglitazonnal a perifériás inzulinrezisztenciát tudjuk csökkenteni, míg az exenatiddal, annak fiziológiás inzulinszekréciót kiváltó hatásával tartósan jó HbA1c értékeket érhetünk el.

Nagy érdeklődés kísérte az orális antidiabetikumokkal foglalkozó blokkot. Megtudtuk, hogy a 2008-ban publikált közös ADA/EASD ajánlást elsősorban nem diabetológusoknak, hanem háziorvosoknak (primary care physicians) szánták, azért hogy a számos új készítmény, illetve a különböző, gyakran gyógyszercégek által befolyásolt kezelési javaslatok közötti eligazodásukat elősegítse. Az ajánlást nem tartják az ADA/EASD széles körben elfogadott protokolljának, hanem ADA/EASD korlátozott számú küldöttjei szerint ez a mankó adhat segítséget a 2-es típusú diabeteses betegeket ellátó nem diabetológus orvosoknak.

Gale előadása aratta a legnagyobb sikert. Egy beteg szemszögéből vezette le, hogy idősebb, (65 évnél húzta meg a határt) betegeinknél, különösen a glükózanyagcserére jellemző célértékeknél nem kell szigorúan azok elérésére törekedni. Minden esetben egyéni mérlegelést igényel az elérendő célérték. Arra törekedjünk, hogy idősebb betegeink életminőségét ne áldozzuk fel a szigorú célértékeknek.

Szerkesztő véleménye: több előadásban is hallható volt, hogy ha a metformin már nem elegendő a szénhidrát-anyagcsere rendezésére, akkor a különböző támadáspontú orális készítmények egymással kombinálhatók. A magyarországi támogatási rendszer alapján azonban az új készítmények (glitazonok, gliptinek) hármas kombinációban nem szerepelhetnek.

2009.10.01
Dr. Kis János tudósítása a helyszínről

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

Hírvilág

A metformin összefügg a daganatok kisebb kockázatával

A szulfonilureával kezelt betegekhez képest a metformint szedők esetében 10%-kal kisebb a rák incidenciája.