Hírvilág

EASD 2009 Helyszíni tudósítás

2011. AUGUSZTUS 15.

A konferenciát nagyszerű körülmények között, óriási létszámmal szervezték meg. Várható volt, hogy a 2-es típusú diabetes kezelésében, a metformin utáni éra kiszélesedése miatt az új készítmények terápiás helyéről, illetve kombinációs lehetőségekről kiemelten esik szó.

A hivatalos megnyitót megelőző napon tartották a szimpóziumokat. Ezek egyikén Ralph DeFronzo (aki a tavalyi Claude Bernard díszelőadás prezentálója) a 2-es típusú diabetes pathogenezisén alapuló kombinációs kezelését javasolja. Véleménye szerint csaknem az össze 2-es típusú diabeteses beteg kezelése során metformin/pioglitazon/exenatid hármas kombinációt kell alkalmazni. Véleményét azzal magyarázza, hogy a metforminnal a hepatikus, a pioglitazonnal a perifériás inzulinrezisztenciát tudjuk csökkenteni, míg az exenatiddal, annak fiziológiás inzulinszekréciót kiváltó hatásával tartósan jó HbA1c értékeket érhetünk el.

Nagy érdeklődés kísérte az orális antidiabetikumokkal foglalkozó blokkot. Megtudtuk, hogy a 2008-ban publikált közös ADA/EASD ajánlást elsősorban nem diabetológusoknak, hanem háziorvosoknak (primary care physicians) szánták, azért hogy a számos új készítmény, illetve a különböző, gyakran gyógyszercégek által befolyásolt kezelési javaslatok közötti eligazodásukat elősegítse. Az ajánlást nem tartják az ADA/EASD széles körben elfogadott protokolljának, hanem ADA/EASD korlátozott számú küldöttjei szerint ez a mankó adhat segítséget a 2-es típusú diabeteses betegeket ellátó nem diabetológus orvosoknak.

Gale előadása aratta a legnagyobb sikert. Egy beteg szemszögéből vezette le, hogy idősebb, (65 évnél húzta meg a határt) betegeinknél, különösen a glükózanyagcserére jellemző célértékeknél nem kell szigorúan azok elérésére törekedni. Minden esetben egyéni mérlegelést igényel az elérendő célérték. Arra törekedjünk, hogy idősebb betegeink életminőségét ne áldozzuk fel a szigorú célértékeknek.

Szerkesztő véleménye: több előadásban is hallható volt, hogy ha a metformin már nem elegendő a szénhidrát-anyagcsere rendezésére, akkor a különböző támadáspontú orális készítmények egymással kombinálhatók. A magyarországi támogatási rendszer alapján azonban az új készítmények (glitazonok, gliptinek) hármas kombinációban nem szerepelhetnek.

2009.10.01
Dr. Kis János tudósítása a helyszínről

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

Hírvilág

A metformin összefügg a daganatok kisebb kockázatával

A szulfonilureával kezelt betegekhez képest a metformint szedők esetében 10%-kal kisebb a rák incidenciája.

Klinikum

Diabetesgyógyszerek és Parkinson-kockázat

A Parkinson-kór incidenciája az átlaglakosságban 0,3%, azonban az előrejelzések szerint a következő 7 évben 18%-os kockázatnövekedésre számíthatunk, többek között ezért is nő a szakmai érdeklődés a glükózkontroll és a neurodegeneratív betegségek közötti lehetséges kapcsolat iránt.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?