Hírvilág

Csótányagy mint antibiotikum?

2011. AUGUSZTUS 15.

A csótányok nem annyira veszélyesek az egészségre, mint amilyen kiváló forrásai lehetnek az antibiotikumoknak. Egy sáskák és csótányok agyát vizsgáló tanulmány olyan vegyületeket fedezett fel, melyek képesek elpusztítani az MRSA-hoz hasonló kórokozókat.


A tudósok azt remélik, hogy új, nagy hatékonyságú fegyver kerülhet így a kezükbe az antibiotikum-arzenál bővítésére, melyekkel hatásosan kezelhetik a súlyos bakteriális fertőzéseket. A kutatásról az Általános Mikrobiológiai Társaság éves ülésén számoltak be.

A kutatók kilenc különböző vegyületet fedeztek fel a sáskák és csótányok agyában, melyek mind rendelkeznek olyan erős baktériumölő hatással, hogy akár 90 százalékos hatékonysággal is képesek elpusztítani az emberi sejteket károsító, meticillin-rezisztens Staphylococcus Aureus (MRSA) baktériumokat.

A csótányok híresek a szívósságukról, és arról, hogy tisztátalan környezetben élik leginkább világukat. Simon Lee a Nottinghami Egyetemről készítette el a tanulmányt. Elmondása szerint azért képesek a koszban, fertőző környezetben megmaradni, mert az agyuk tartalmazza ezeket az anyagokat. "Kell, hogy legyen valamilyen védekezőeszközük a mikroorganizmusok ellen. Úgy véljük, az idegrendszerüknek állandó védelem alatt kell állnia, mert ha az megbetegszik, a rovar elpusztul. A perifériás rendszerük azonban megsérülhet, attól még életben maradnak.” – nyilatkozta a BBC News-nak.

A kutató reményei szerint a vegyületeket olyan fertőzéseknél is fel lehet használni, melyek több gyógyszernek is ellenállnak, mint például az E. Coli és az MRSA, melyeket egyre nehezebb kezelni a legerősebb antibiotikumokkal is. “A 90 százalékos hatás nagyon magas. Hígítottam az anyagot, így csak egész keveset használtam fel belőle. A hagyományos antibiotikumok csak csökkentik a baktériumok számát, a maradékkal az immunrendszernek kell megbirkóznia. Nagyon ígéretes ezért ez az anyag, mely igen hatékony még alacsony dózisban is.” – mondta el a BBC News-nak.

Egy év kell még ahhoz, hogy teszteljék a vegyület biztonságosságát és hatékonyságát, mielőtt a belőle készült gyógyszereket piacra dobják.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.