Hírvilág

Csak három bábának van működési engedélye

2012. SZEPTEMBER 25.
Geréb Ágnes szerint életszerűtlen az otthon szülésről szóló jogszabály, "csak olyanok találhatták ki, akik még nem láttak ilyet". Az egyes ügyei miatt államfői kegyelemre váró, más otthon szüléses esetei miatt házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász, aki hétfőn videoüzenetben kapcsolódott be a Mitől szül a magyar nő? címmel rendezett, bábák, szülészek és döntéshozók szülésről szóló vitájába.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthon szüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől, beadványa szeptember 12-én érkezett meg Áder János államfőhöz. További ügyei miatt vádemelést javasolt a rendőrség, és az ügyészség be is nyújtotta vádiratát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt. A szülész-nőgyógyász ezen ügyek miatt jelenleg is házi őrizetben van.

Geréb Ágnes a rendeletben legfőképpen azt kifogásolta, hogy az otthon szülést fizetőssé tették, s ezáltal bekövetkezik az, amit - állítása szerint - régóta valótlanul terjesztenek az otthon szülésről, hogy csak az szülhet ily módon, aki hajlandó és képes kifizetni "a szülés árát".

Geréb Ágnes videoüzenetében azt mondta: arról, hogy a rendelet nem lett jó, nem a rendelet alkotói, hanem a tanácsadók tehetnek, akik figyelmen kívül hagyták azokat a nemzetközi statisztikákat, amelyek szerint az otthon szülés nem kevésbé biztonságos, mint a kórházi szülés. A szülész-nőgyógyász úgy véli, a rendeletet "átitatja az a törekvés", hogy a bábáktól és az otthon szüléstől "megvédjék" az embereket. Geréb Ágnes szerint a rendelet azt sugallja, hogy az anyák nem tudják, mi a jó gyermeküknek, nem kompetensek a témában, csak az orvosok, a szülész-nőgyógyászok azok.

Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedben 22 százalékkal nőtt a születések száma. Lesley Page bábaprofesszor, a Brit Királyi Bábakollégium elnöke a budapesti vitában kiemelte: a nők akkor vállalnak egynél több gyermeket, ha első terhességük, terhesgondozásuk ideje alatt megfelelően bántak velük, pozitív élményeik vannak. Felméréseik igazolták: a nők számára kiemelten fontos, hogy bevonják őket a terhesgondozás és a szülés során felmerülő döntésekbe, továbbá hogy jó kapcsolatuk legyen a szakemberekkel, a bábákkal - tette hozzá Lesley Page.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságának főosztályvezetője arról beszélt, hogy a terhesgondozásról szóló jogszabályban komolyabb szerepet szánnának a bábáknak.

Görbicz Adria bába felhívta a figyelmet, hogy - anyagi okok miatt - az országban jelenleg összesen három bábának van működési engedélye, így neki sincs.
Csákány György, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa arra is kitért, hogy a szülésznők, a bábák és a védőnők önálló terhesgondozását nagyban akadályozza az, hogy nagy ellenállásba ütköznek a szakma részéről.

Csákány György megválaszolta azt is, hogy tapasztalatai szerint "miért nem szülnek a magyar nők". Mint kifejtette: millió kifogást hall, zömében olyanoktól, akik első gyermeküket várják - így a korábbi szülésnél átélt traumatikus élmény ki van zárva -, a főorvos szerint a probléma az, hogy jelenleg a magyar társadalomban nincs kellő presztízse a szülésnek és az anyáknak.MTI 2012. szeptember 24., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma