Hírvilág

COPD-ben szenvedő betegek távkezelése

2011. AUGUSZTUS 15.

A betegek aktív közreműködésével végzett távkezelés alkalmazásával időben felismerhető és kezelhető a COPD súlyosbodása.

Amerikai kutatók egy retrospektív vizsgálat keretében 100 olyan, előrehaladott COPD-ben szenvedő beteg klinikai adatait tekintették át, akik egy automatizált távkezelési programban vettek részt. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők körében számottevően csökkent az előre nem tervezett egészségügyi beavatkozások száma.

Minden beteg egy kicsi, drótnélküli elektronikus eszközt kapott, amely naponta tett fel az egészségi állapotára vonatkozó kérdéseket – pl. hogy könnyen kap-e levegőt, előírás szerint vette-e be a gyógyszereit, kipihentnek érzi-e magát stb. Továbbá, a készülék segítségével a beteg meg tudta mérni a testhőmérsékletét, a vér oxigenizált hemoglobin-szintjét (pulzus oximéter), a szívfrekvenciát, a légzésfrekvenciát és egyéb paramétereket. A készülék segítségével legalább 25 fontos paraméter monitorozható, költséghatékony módon (havonta 50$).

A rögzített adatokat a készülék naponta továbbította egy monitorozó központba, ahol egy képzett nővér átnézte a beteg válaszait, tüneteket, életfunkcióit és a gyógyszerezést. A dekompenzáció indikációján alapuló beavatkozásokra a kezelőorvos mérlegelése szerint került sor.

A kutatás vezetője, Dr. Toby R. Smith szerint az önmonitorozással kombinált távkezelés alkalmazása egyrészt segíti a betegek tájékozódását a betegségükkel kapcsolatban, másrészt jobb hozzáférést biztosít számukra az egészségügyi ellátórendszerhez, hiszen az adatokat értékelő nővér folyamatosan figyelemmel kíséri a beteg állapotát.

A kutatók azt találták, hogy a monitorozott időszak alatt jóval kevesebb betegnél lépett fel a COPD exacerbatioja, mint az előző évben. A csökkenés átlagértéke 0,14 kórházi felvétel/év volt, ami 14,6%-os relatív csökkenésnek felel meg. A betegek előre nem tervezett kórházi felvételeinek száma csaknem megfeleződött a vizsgálat előtti évhez képest (3,59 felvétel/év, illetve 1,95 felvétel/év, a relatív csökkenés 46%).

A cikk konklúziója szerint „Bármi, ami a beteggel történő kommunikáció javítása érdekében történik, csak pozitív hatást eredményezhet. A telekommunikáció egyszerűbbé teszi mind az orvos, mind a beteg helyzetét, és jobb gyógyulási esélyekhez vezethet. A telemedicina alkalmazása a COPD-ben szenvedő betegek esetében tökéletes választásnak tűnik.”

Szemlézte: Balogh András, eLitMed.hu,

Forrás: Telemedicine Increases Compliance, Reduces Costs in Patients With COPD

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Telemedicina – az adatvédelem kulcskérdés

A kezelt COVID-19 betegek orvosi nyilvántartásainak elemzése hozzájárulhat a jövőbeli megelőzési és kezelési megoldásokhoz, valamint potenciálisan felgyorsíthatja a vakcina előállításának folyamatát. Ezért minden adat fontos, és a lehető legjobb eredményeket lehet elérni, ha minden nemzet együtt dolgozik a megosztott adatbázissal—fogalmaznak a cikk szerzői, akik hangsúlyozzák: a személyes adatok felhasználásával járó előnyökön kívül viszont számos hátránya is lehet adatvédelmi szempontból. Így nagyon fontos egyensúlyt teremteni a személyes védelem és az adatok hasznos felhasználása között.

Hírvilág

Egészségügyi informatika otthon

Több telemedicina, kevesebb kórházi beteg?

Idegtudományok

Teleneurológia

Az egészségügyi szakemberek napjainkban minőségi neurológiai ellátást biztosíthatnak teleneurológia révén, írja az Amerikai Neurológiai Akadémia szakértői csapata a Neurology című folyóiratban. A munkacsoport standardizált kurrikulumot adott ki azzal kapcsolatban, hogyan kellene képezni a neurológusokat a telekommunikációs neurológia területén.

Egészségpolitika

MyAsthma okostelefon alkalmazás

Új dimenzió az asztma kontrolljában.

Hírvilág

Új generációs COPD-kezelések kutatása

A Boehringer Ingelheim bejelentette a Weill Cornell Medicine-nel való együttműködést, amelynek célja új kezelési típusok felfedezése a krónikus obstruktív tüdőbetegség (chronic obstructive pulmonary disease, COPD) terápiájában annak érdekében, hogy az új kezelési módok megállíthassák vagy visszafordíthassák a betegség progresszióját.