Hírvilág

Cézanne és társai, kiállítástervek 2012-re

2011. DECEMBER 29.

Noha nincsenek könnyű gazdasági helyzetben, izgalmas kiállítási programmal készülnek 2012-re a nagy budapesti múzeumok; a fővárosba érkeznek többek között Cézanne, Aj Vej-vej és Mapplethorpe művei, míg Munkácsy Honfoglalása először hagyja el az Országgyűlés épületét.

A Szépművészeti Múzeum 2012-ben nyíló első kiállítása a 19. századi grafikatörténet egyik legkiválóbb képviselője, Honoré Daumier és kortársai rajzaiból nyújt gazdag válogatást. A március végétől látogatható, St. Galleni-i kalandok című tárlat a nagy hatású Erker-komplexum legfényesebb korszakát idézi fel többek közt Hans Hartung, Antoni Tápies és Günther Uecker munkáin keresztül. Ugyanekkor A modern fotóművészet születése címmel folytatódik a múzeum fotográfiai kiállítássorozata, amely a 20. század első három évtizedének történetére fókuszál, a nemzetközi anyag mellett André Kertész, Moholy-Nagy László, Pécsi József és Escher Károly képeiből válogatva.

Pieter Bruegel korának Németalföldjére viszi el a látogatót a Szépművészeti június közepén nyíló tárlata, míg augusztusban Kína kortárs művészetébe kaphat bepillantást a közönség. A múzeum tervei szerint ősszel érkeznek Budapestre az "Aranygyapjú országa", a mai Grúzia területén fekvő ókori Kolkhisz aranykincsei.

A 2012-es budapesti kiállítási program egyik legjelentősebb eseményeként nyílik meg október végén a Cézanne és a múlt című tárlat, amely a kiemelkedő jelentőségű francia festő életművét és a múlthoz való viszonyát kívánja áttekinteni 80-100 Cézanne-festményen, -rajzon és -akvarellen keresztül, párhuzamba állítva azokat 16-19. századi mesterek 30-40 alkotásával.

A Műcsarnokban január végétől látható az elsősorban acélszobrairól ismert francia Bernar Venet tárlata, majd április közepétől kortárs kolozsvári képzőművészek (többek között Berszán Zsolt, Mircea Cantor, Ciprian Muresan és Veres Szabolcs) állítanak ki. Mi a magyar most? címmel keres kortárs válaszokat El-Hassan Róza, Fehér László, Szurcsik József és társaik kiállítása, majd az évet Bukta Imre Másik Magyarország című tárlata zárja.

Mélycsarnok névvel 2011 végére új kiállítóhely jött létre az épület alagsorában, amely először Seres Szilvia, majd február végétől a világhírű performanszművész, Marina Abramovic munkáinak ad helyet. Magyarósi Éva "láthatatlan rajzainak" bemutatkozása után június végén Budapestre érkezik Christian Marclay Óra című, a 2011-es Velencei Biennálén Arany Oroszlánnal díjazott, 24 órás videómunkája, ősszel pedig a svájci Fischli/Weiss páros állít ki. A Mélycsarnok 2012-es programja a világ talán legismertebb street-art művésze, Banksy tárlatával zárul.
Az Ernst Múzeumban januártól a nem ritkán provokatív munkákkal jelentkező, lengyel Natalia LL kiállítása lesz látható, majd áprilisban a Derkovits-ösztöndíjasok mutatkozhatnak be. Kelemen Károly tárlata után július közepén nyílik az Ernst centenáriumi kiállítása, amely Egon Schiele, Marc Chagall, Francis Bacon, Arnulf Rainer, Cindy Sherman és Andres Serrano munkáit is felvonultatja, de az év végére is marad neves kiállító: a hazájában jelenleg politikai üldöztetésnek kitett világhírű kínai alkotó, Aj Vej-vej túlnyomórészt fotókból álló anyaga érkezik az Ernstbe.

A tavasztól a Szépművészeti Múzeummal közös irányítás alatt működő Magyar Nemzeti Galéria (MNG) első 2012-es kiállítása az új alaptörvény hatályba lépése előtt tiszteleg: a Hősök, királyok, szentek című tárlat közönsége több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablóval, portréval és dokumentummal, többek között Munkácsy Mihály - a parlament épületét most először elhagyó - Honfoglalás című festményével találkozhat január 3-tól.

A Galéria követező kiállítása az 1892 és 1914 közötti magyar művészi sokszorosított grafika történetét mutatja be áprilistól, majd a londoni olimpia idejére időzített, Művészet és sport című tárlat az elmúlt évszázad művészet- és sporttörténetének párhuzamos bemutatására vállalkozik. Ősz elejétől késő középkori és kora újkori címereslevelekkel és címeres emlékekkel találkozhatnak az MNG látogatói, majd novemberben Derkovits Gyula életművéből nyílik monografikus nagykiállítás.
Megyik János életműkiállításával kezdődik márciusban a Ludwig Múzeum - Korárs Művészeti Múzeum (Lumú) jövő évi programja; a tárlat az ötvenes évek végétől napjainkig született műveket vonultat fel. Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy művészpárosának, a Société Réaliste-nak Empire, State, Building címmel a Lumú szentel először retrospektív jellegű kiállítást, majd május végétől a múzeum a huszadik századi fotográfia egyik legfontosabb művésze, Robert Mapplethorpe munkáiból mutat be reprezentatív keresztmetszetet.

A Lumú gyűjteményéből válogatva kutatja a művész gyakran kettős szerepét a júliusban nyíló, A hős, a hősnő és a szerző című tárlat. Ősszel előbb a generációjának nemzetközi szinten legelismertebb alkotói közé tartozó Lakner Antal művészetének eddigi legátfogóbb, retrospektív jellegű bemutatására vállalkozik a Lumú, majd az intézmény tervei szerint a huszadik század talán legnevesebb avantgárd zeneszerzője, John Cage képzőművészeti installációi, kottajellegű grafikai alkotásai érkeznek Budapestre.
Az Iparművészeti Múzeumban (IMM) a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együtt nyíló Art Deco és a modernizmus című tárlat a magyarországi lakásművészetet mutatja be 1920 és 1940 között. Az Art and Design for all című nagykiállítás a londoni Victoria and Albert Múzeum kincseiből nyújt reprezentatív válogatást május végétől 400 műtárggyal 1000 négyzetméteren.


MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

PharmaPraxis

A gyógyszerész mint menedzser

Mint minden munkahelyen, ahol emberek dolgoznak együtt, a gyógyszertárban is szükség van arra, hogy valaki ellássa a vezetői szerepkört. De mi tesz egy gyógyszerészt egyben sikeres vezetővé, mai szóval: menedzserré, aki jól koordinálja a vele dolgozó technikusok munkáját, megszervezi, irányítja és kontrollálja a gyógyszertár vagy a klinikai munkacsoport működését?

Egészségpolitika

Lelkünket betegíti a rossz környezet

Lég-, fény- vagy zajszennyezés, klímaváltozás, az extrém időjárási események, a városi, épített környezet, vagy a kémiai szennyező anyagok, fémek, műanyagok és gyógyszerek, bizonyítottan akár komoly lelki betegségeket okozhatnak. A Covid-19 most különösen aktuálissá teszi a problémát: ugrásszerűen nőtt meg a szorongás, depresszió, de az öngyilkosságok száma is, főleg az aktív korúak körében.

Klinikum

A "Gamification" alkalmazásának lehetőségei

ÉBERFI Zsuzsanna, ENGELHADT Fanni, KUTOR Norbert

ABSZTRAKT A játék kiemelt szerepet tölt be mindennapjainkban, számos olyan egyedi elemmel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más tevékenységformáktól, s biztosítják helyét életünkben. A klasszikus játékok mellett egyre inkább teret nyernek az internetes szerepjátékok is, így cikkünkben bemutatjuk ezen játékok és játékosaik világát, s kitérünk a játszás szociális, kognitív és érzelmi hatásaira és a virtuális játék-függőség kérdésére is. Ezen úgynevezett modern játékok mechanikai és dinamikai elemeinek felhasználásával valósítható meg a ’gamification’ nevet viselő módszer, amely egyik legsikeresebb eszköze lehet az oktatás színvonalasabbá, élvezetesebbé és hatékonyabbá tételére a legfiatalabb generációk számára. A ’gamification’ szükségességét a megváltozott nevelési attitűdök, az elavultnak tekinthető oktatási módszerek, az internet térhódítása valamint az általános intelligencia mellett az érzelmi kompetenciák fejlesztésének igénye jelzi.

Ökológia

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Az ökológiai gondolkodás az 1970-es évekig nem volt számottevő jelentőségű, bár Aldo Leopold ökológus már a század elején felhívta a figyelmet az erőforrások kimerülésével kapcsolatos aggodalmaira.