Hírvilág

Pitvarfibrillatio: warfarin vagy a bal fülcse elzárása?

2011. AUGUSZTUS 15.

A nem billentyűhiba által okozott pitvarfibrillatióban szenvedő betegek csoportjában nagyobb a stroke kockázata, ami a nem megfelelően mozgó bal fülcsében thrombus keletkezésének, majd leválásának tulajdonítható. Ha a pitvarfibrillatio nem szüntethető meg, a thrombusképződés kockázata csökkenthető warfarinnal végzett véralvadásgátlással, amely bizonyítottan csökkenti a stroke kockázatát.

Egy kutatócsoport most a bal fülcse elzárásával próbálkozott a vena femoralisba bevezetett, majd az interatrialis septumon keresztül a bal pitvarba vezetett eszközzel, amelynek gyártója támogatta a vizsgálatot. A stroke szempontjából veszélyeztetett (korábban stroke-ot vagy TIA-t szenvedett, szívelégtelenségben szenvedő, diabeteses, hypertoniás vagy 75 évnél idősebb) betegeket véletlen besorolás szerint kezelték a fülcse elzárásával vagy warfarinnal.

Az átlagosan 18 hónapos követés után a szövőmények (stroke, cardiovascularis okból bekövetkezett halál vagy szisztémás embolia) gyakorisága a számítások szerint 100 betegévenként 3,0-nek adódott az intervenciós csoportban és 4,9-nek a warfarincsoportban, ami a statisztikai számítás szerint több mint 99,9%-os valószínűséggel azt jelenti, hogy a fülcse percutan elzárása nem rosszabb, mint a warfarinkezelés.

A beavatkozással kapcsolatos szövődmények (például a nagy mértékű pericardialis effusio vagy a beavatkozáskor fellépő ischaemiás stroke) azonban szignifikánsan gyakrabban léptek fel az invazívan kezelt csoporban: 100 betegévenként 7,4, a warfarincsoportban pedig 4,4 ilyen szövődményt tapasztaltak.

A szerzők elismerik a szövődmények nagyobb kockázatát, de hozzáteszik, hogy itt egyszeri kockázatról van szó, mert ezeknek az eseményeknek a nagy része a beavatkozás során vagy röviddel utána jelentkezett. A cikket kísérő szerkesztőségi közlemény szerzői továbbra sem javasolják a fülcse percutan elzárását a stroke-kockázat csökkentésére, amíg hosszú távú vizsgálatokban be nem bizonyosodik a haszna.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Lancet 2009; 347:534.

Lancet 2009; 347:504.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Spanyol real world-vizsgálat pitvarfibrilláló betegeknél

Tudjuk, hogy a direkt orális antikoagulánsok hasonló vagy jobb védelmet nyújtanak a pitvarfibrilláló betegeknél, mint a warfarin, és sok vonatkozásban biztonságosabbak. Ám eddig nem rendelkeztünk adatokkal arról, hogy esetükben a hazánkban széles körben használt K-vitamin-antagonista (KVA) acenocumarol mennyire hatásos és biztonságos a DOAC-terápiákhoz képest. E kérdésre ad választ egy spanyol real world-vizsgálat.

Hírvilág

A túl nagy mértékű antikoaguláció rendezése – Mit ér a K-vitamin?

A warfarint szedő betegekben a túl magas INR miatt adott kis dózisú K-vitamin nem csökkentette a vérzés kockázatát.

Hírvilág

Jobb warfarinbeállítás génvizsgálattal

A warfarin kezdő dózisa pontosabban előre jelezhető két gén meghatározása alapján, mint csak a klinikai adatok birtokában.

Hírvilág

Pitvarfibrillatio: clopidogrel az acetilszalicilsav mellé

A warfarinnal nem kezelhető betegek esetében az acetilszalicilsav-kezelés kiegészítése clopidogrellel csökkentette az ischaemiás stroke kockázatát.