A tbc és a hiányos táplálkozás
2011. AUGUSZTUS 15.
2011. AUGUSZTUS 15.
Szöveg nagyítása:
Becslések szerint a világ lakosságának egyharmada fertőzött Mycobacterium tuberculosissal, de csak egy kisebb csoportban alakul ki aktív klinikai betegség. A táplálkozás szerepe a betegségben empirikusan régóta ismert, a 19. században például a tbc elleni kezelés fontos része volt a csukamájolaj fogyasztása. Egy 2005-ös, a tbc és a táplálkozás közti összefüggéseket felmérő vizsgálatban a következőket állapították meg: Először is, az immunitásra való hatása által a táplálkozás bizonyítottan befolyásolja a fertőződést és a klinikai tünetek kialakulását, valamint a prognózist. Ez különösen így van, ha a tbc-hez HIV-fertőzés is társul. Másodszor, maga a tbc kachexiához vezethet, befolyásolja a fehérje- és a D-vitamin-anyagcserét, prooxidáns, és negatívan befolyásolja az A-vitamin, a kálium, a cink és a vas mennyiségét. Harmadszor: 2005 előtt nagyon kevés kutatás foglalkozott a tbc és a táplálkozás összefüggéseivel. Mi történt e téren 2005 óta? Egy Kelet-Timorban végzett vizsgálatban kimutatták, hogy az alacsony A-vitamin-érték és a felkar kis körfogata összefügg a tbc súlyosságával. Indiában azt észlelték, hogy a szérum cinkkoncentrációja alacsony tbc-s betegeknél, különösen, ha azok HIV-vel is fertőzöttek. Ugyanezt találták Japánban, ahol azt is kimutatták, hogy a szelén szintje alacsony, a rézé pedig magas a tbc-s betegek vérszérumában. Antituberkulotikus kezelés hatására mindezek a mutatók javultak. Sok oka van tehát annak, hogy feltételezzük, a megfelelő tápláltság segítheti a tbc megelőzését és terápiáját. Ezért fontos szerepe lehet a táplálkozásra vonatkozó egyszerű intézkedéseknek, amelyek a halálozás és a betegségek okozta teher csökkentését célozzák a világban. Korábbi klinikai vizsgálatokkal nem lehetett bizonyítani, hogy van-e olyan speciális táplálék, amely a fenti preventív és terápiás hatással rendelkezik. (Újabban felmerült a D-vitamin szerepe, ennek hatását azonban még nem vizsgálták.) További részletes vizsgálatokra lenne szükség, addig is azonban ajánlatos, hogy a tbc-s betegeket kezelő orvos rutinszerűen tájékozódjon a betegek tápláltsági helyzetéről és törekedjen arra, hogy a fent említett vitaminok és nyomelemek szérumkoncentrációja a normális tartományban legyen. Szemlézte: Házijogorvos, dr. Szatmári Marianna Forrás: WONCA Clinical Nutrition Updates
Hírvilág
A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus vázolja fel e kérdéskör jelenségeit.
Hírvilág
Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.
Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).
Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.
A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.
A helyes táplálás, táplálkozás megközelítésére két speciális aspektusból kerül sor jelen írásban. Az időskor és a daganatos megbetegedés egyaránt olyan egyedi körülmény, amely a tápanyagszükségletre, annak összetételére, a bevitel módjára hatással van. Áttekintésre kerül a tápláltsági állapot szubjektív és objektív leírása.
A klinikai dietetika aktualitásai mellett olyan kurrens táplálkozás- és élelmiszertudományi témákról is szó lesz, mint az MI helye a dietetikai praxisban, a hazai táplálkozás ökológiai lábnyoma vagy a ketogén terápia és a daganatok összefüggései.
A szanatóriumok üzenete. Az Auguszta Szanatórium története a közelgő 110. évforduló alkalmából
Az utazás filozófiája tébécés tükörben
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
Ideggyógyászati Szemle Proceedings
A Magyar Stroke Társaság XVIII. Kongresszusa és a Magyar Neuroszonológiai Társaság XV. Konferenciája. Absztraktfüzet5.
HOZZÁSZÓLÁSOK
0 hozzászólás