Hírvilág

A tbc és a hiányos táplálkozás

2011. AUGUSZTUS 15.

Becslések szerint a világ lakosságának egyharmada fertőzött Mycobacterium tuberculosissal, de csak egy kisebb csoportban alakul ki aktív klinikai betegség. A táplálkozás szerepe a betegségben empirikusan régóta ismert, a 19. században például a tbc elleni kezelés fontos része volt a csukamájolaj fogyasztása.

Egy 2005-ös, a tbc és a táplálkozás közti összefüggéseket felmérő vizsgálatban a következőket állapították meg:

Először is, az immunitásra való hatása által a táplálkozás bizonyítottan befolyásolja a fertőződést és a klinikai tünetek kialakulását, valamint a prognózist. Ez különösen így van, ha a tbc-hez HIV-fertőzés is társul.

Másodszor, maga a tbc kachexiához vezethet, befolyásolja a fehérje- és a D-vitamin-anyagcserét, prooxidáns, és negatívan befolyásolja az A-vitamin, a kálium, a cink és a vas mennyiségét.

Harmadszor: 2005 előtt nagyon kevés kutatás foglalkozott a tbc és a táplálkozás összefüggéseivel.

Mi történt e téren 2005 óta? Egy Kelet-Timorban végzett vizsgálatban kimutatták, hogy az alacsony A-vitamin-érték és a felkar kis körfogata összefügg a tbc súlyosságával. Indiában azt észlelték, hogy a szérum cinkkoncentrációja alacsony tbc-s betegeknél, különösen, ha azok HIV-vel is fertőzöttek. Ugyanezt találták Japánban, ahol azt is kimutatták, hogy a szelén szintje alacsony, a rézé pedig magas a tbc-s betegek vérszérumában. Antituberkulotikus kezelés hatására mindezek a mutatók javultak.

Sok oka van tehát annak, hogy feltételezzük, a megfelelő tápláltság segítheti a tbc megelőzését és terápiáját. Ezért fontos szerepe lehet a táplálkozásra vonatkozó egyszerű intézkedéseknek, amelyek a halálozás és a betegségek okozta teher csökkentését célozzák a világban.

Korábbi klinikai vizsgálatokkal nem lehetett bizonyítani, hogy van-e olyan speciális táplálék, amely a fenti preventív és terápiás hatással rendelkezik. (Újabban felmerült a D-vitamin szerepe, ennek hatását azonban még nem vizsgálták.) További részletes vizsgálatokra lenne szükség, addig is azonban ajánlatos, hogy a tbc-s betegeket kezelő orvos rutinszerűen tájékozódjon a betegek tápláltsági helyzetéről és törekedjen arra, hogy a fent említett vitaminok és nyomelemek szérumkoncentrációja a normális tartományban legyen.

Szemlézte: Házijogorvos, dr. Szatmári Marianna

Forrás: WONCA Clinical Nutrition Updates

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.

Klinikum

A vakcinációs programok nem specifikus hatásai

A vakcináknak a teljes halálozásra kifejtett hatása nem mindig becsülhető meg a betegségspecifikus hatások alapján

Gondolat

A kórház veszélyes üzem

Állampolgári, alaptörvényben rögzített jogunk fűződik az egészséghez, az egészséges környezethez.

Hírvilág

„Önnek 1 új üzenete érkezett. Miért nem vette be a gyógyszerét?”

A mobilkommunikációs technológia újonnan felfedezett alkalmazási területe a hosszú, nagy gyógyszerszedési fegyelmet igénylő terápiák, például a tbc kezelésének ellenőrzése.