Hírvilág

Az írás sötétkamrája

2012. SZEPTEMBER 09.


A holokauszt túlélőjeként és a kommunista diktatúra kortanújaként szerzett élettapasztalata és művészi kifejezéstára monumentális művekben - mint az E m l é k i r a t o k könyve és a Párhuzamos történetek című regények -, valamint esszékben és fotókban csapódott le.


Az írás sötétkamrája című, Nádas Péter írói és fotográfusi munkásságát, valamint az őt inspiráló magyar alkotókat bemutató svájci kiállítást méltatta hétvégi számában a Neue Zürcher Zeitung nemzetközi kiadása.

Örvendetes, egyedülálló esemény a Kunsthaus Zugban látható kiállítás - írta Andreas Breitenstein. Habár "az egész Nádas Pétert" bemutató tárlatnak, amelyet a művész kétéves munkával maga állított össze, saját, kevésbé ismert fotográfusi munkái és az írásfolyamat dokumentálása állnak a középpontjában, a kiállítás arra is lehetőséget teremtett számára, hogy példaképei, pályatársai, barátai, valamint azon alkotók munkásságának az
összefüggésében helyezze el magát, akikkel lelki rokonságot érez.

A lap kitért arra is, hogy a Kunsthaus Zug a szöveg és a kép közötti összefüggést szeretné feltárni Nádas műveiben. Azt aligha lehet állítani - vélekedett a szerző - , hogy nála az irodalom és a fényképészet egyszerűen kiegészítenék egymást, ehelyett mindkét területen egyedi tehetséggel bír.

A szemleíró nézete szerint míg huszonhárom évvel az 1989-es fordulat után az európai kultúra még mindig Keletre és Nyugatra felosztott, Nádas Péter olyan alkotó, aki nagyszerűen alkalmas arra, hogy Kelet és Nyugat között hidat képezzen. A holokauszt túlélőjeként és a kommunista diktatúra kortanújaként szerzett élettapasztalata és művészi kifejezéstára monumentális művekben - mint az Emlékiratok könyve és a Párhuzamos történetek című regények -, valamint esszékben és fotókban csapódott le. Nádas fotográfusként, fotóriporterként és újságíróként dolgozott, "mielőtt 1965-ben a cenzúra elleni harcban íróvá lett volna" - jegyezte meg.

A szeptember elsejétől november 25-ig látható kiállításon mintegy 150, az 1950-es évek óta keletkezett fotó szerepel Nádastól, valamint filmek, kéziratok, könyvek, archív anyagok és hangfelvételek - olvasható a kiállítóhely honlapján. Saját munkái mellett az író több mint hatvan magyar művész kétszáz alkotásán keresztül műveinek művészet- és kultúrtörténeti összefüggéseit is bemutatja. Láthatók alkotások olyan ismert fotósoktól, mint Robert Capa, Moholy-Nagy László, André Kertész, illetve ismert festőktől, mint Birkás Ákos, Egry József, Fehér László, Lakner László, Nádler István vagy Vajda Lajos, mellettük a külföld számára ismeretlen kortárs fotóművészeket is bemutatnak.

A tárlat megrendezésének ötlete a Zugi Dialógus-műhely által 2009-ben Christina Viraghnak a Párhuzamos történetek fordítására odaítélt ösztöndíjára vezethető vissza. A fordításért Christina Viragh a Brücke Berlin rangos német irodalmi díjat vehette át februárban.

Többek között a budapesti Szépművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a budapesti Kieselbach-gyűjtemény és a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum kölcsönzött műtárgyakat a kiállításra.
https://www.nzz.ch/aktuell/feuilleton/uebersicht/die-introspektion-der-welt-1.17579303


NZS
2012. szeptember 9., vasárnap

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Ökológia

Antidepresszánsok hatékonysága - szubjektív szempont

BUDA Béla

Az antidepresszánsokból valamiféle elixír lett, valamiféle „szóma”, a „Prozac-korszak” embere a szerek révén a „jobbnál is jobban” (better than well) érezheti magát. A depresszió meghatározása kitágult, egyfajta „kisgömböc” lett, amely minden kórképet lassanként magába foglalt.

Gondolat

Buddhizmus a hazai gyakorló szempontjából

BRYS Zoltán

Gánti Bence a buddhizmus rendkívül szerteágazó, sokszor ellentmondásos bölcseletének és gyakorlatainak bemutatására vállalkozik új kötetében. Aktuális téma, hiszen hazánkban is több buddhista iskola működik, és a reneszánszát élő New Age mozgalom is részben a hinajána, a tibeti és a zen buddhista hagyományokból táplálkozik.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Gondolat

Holnaplányok

Borgos Anna azonban teljesen új, és eddig a nemzetközi irodalomban is mellőzött szempontból mutatja be ezt az érdekfeszítő, tanulságos és tragikus történetet: mégpedig a pszichoanalízis budapesti iskolájához kapcsolódó nők szempontjából.