Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

2011. AUGUSZTUS 15.

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól.

1. Annak ellenére, hogy az IE súlyos állapot, az antimikrobiális profilaxis hatásossága nem teljesen bizonyított, néhány speciális helyzet kivételével. Ezért nincsenek már I. osztályú ajánlások a billentyűbetegségben szenvedő betegek IE-profilaxisára.
2. A fogorvosi beavatkozások alkalmával végzett antibiotikumprofilaxis az IE eseteinek csak csekély részét előzné meg, még akkor is, ha 100%-osan hatásos lenne.
3. A fogorvosi beavatkozások alkalmával végzett antibiotikumprofilaxis csak a szövődmények szempontjából a legnagyobb kockázatú betegek esetében indokolt. Ilyen állapotok a következők:
- műbillentyű,
- az anamnézisben szereplő IE,
- nem korrigált, cyanosissal járó congenitalis szívbetegség,
- congenitalis szívbetegség teljes korrekciója az elmúlt hat hónapban,
- congenitalis szívbetegség korrekciója után fennmaradt defectus,
- regurgitatio szívtranszplantáció utáni strukturális rendellenességek miatt.
4. Ilyen nagy kockázatú betegek esetében profilaxis végzendő minden fogászati beavatkozáskor, beleértve a fogínyen és a fogak periapicalis területén végzett vagy a szájnyálkahártya folytonosságának megszakításával járó beavatkozásokat (IIa osztályú bizonyíték).
5. Az IE egész életre vetített nagyobb kockázata önmagában nem indokolja az antibiotikus profilaxist.
6. Az antibiotikus profilaxis már nem javallt aortastenosis, mitralis stenosis, illetve tüneteket okozó vagy tünetmentes mitralis prolapsus esetén.
7. Az antibiotikus profilaxis már nem javallt a veleszületett billentyűbetegségben szenvedő serdülők és fiatal felnőttek esetében.
8. A genitourinalis és a gastrointestinalis rendszeren végzett beavatkozások (transoesophagealis echokardiográfia, gasztroduodenoszkópia, kolonoszkópia stb.) nem indokolják az IE-profilaxist, csak ha aktív fertőzés áll fenn.

Ezek az irányelvek komoly változást jelentenek a korábbi ajánlásokhoz képest. Azok az orvosok, akik megváltoztatják eddigi gyakorlatukat, a legtöbb beteg profilaxis iránti elvárásával fognak szembesülni. Ilyenkor, valamint olyan állapotokban, amelyekről eddig kevés adat áll rendelkezésre (például bicuspidalis aortabillentyű, hypertrophiás obstruktív cardiomyopathia, coarctatio aortae), egyénileg mérlegelendő a profilaxis alkalmazása, főleg, ha csekély az antibiotikum adásával járó kockázat.

Forrás: J Am Coll Cardiol, 2008; 52:676-685

Szemlézte: dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Lehetetlen elvárások előtt a háziorvosok?

Alapjaiban kell átrendezni a háziorvosi ellátást, hogy a praxisok eleget tudjanak tenni előírt feladataiknak. Tűzoltás helyett a feladatuk: a tájékoztatás, a figyelmeztetés, a beutalás lenne, csakhogy a feltételeket nem kapják meg hozzá. Szakemberek sora dolgozott, dolgozik a helyzet rendezésén, érintettek egy csoportja most több megoldási javaslatról kezdett egyeztetéseket a tárcával.

Hírvilág

Mire felnő a magyar, öngyilkos lesz?

Minél kevesebb a depressziós, annál kevesebb az öngyilkos

Hírvilág

Gyermekek, balesetek, szegénység

A 20 alattiak halálát leggyakrabban baleset okozza, amely sokkal gyakrabban sújtja a szegényebbeket, és ráadásul megelőzhető is lenne. A WHO jelentése…

Hírvilág

A gyógyítók egészsége

Katasztrofális az egészségügyiben dolgozók egészségi állapota, különösen a 35-45 éves korosztályban.

Hírvilág

Az acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését

A hosszú távon adott acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését