Hírvilág

Az étrend mint gyógyszer

2011. AUGUSZTUS 15.

A táplálkozás számos irányzat szerint maga a gyógymód is lehet. Sok hívet szerzett magának az az állítás, hogy bizonyos étrendterápiák meggyógyíthatnak olyan rendkívül súlyos betegségeket, mint például a rák.

Igen kevés a tudományos bizonyíték erre nézve, ám némely módszer, mint például a Gerson-étrendterápia, mégis rendkívül népszerűek.

A makrobiotika eszköztára is hasonló – ez a hagyományos kínai orvoslás tapasztalataiból merít.

Sokan meggyőződéssel állítják, hogy a vegetáriánus étrend segíti a betegségekből való kigyógyulást.

Max Gerson (1881-1959) német orvos kidolgozta alternatív táplálkozási terápiáját, amely állítása szerint gyógyítani képes a rákot és a legtöbb krónikus, degeneratív betegséget.
Gerson akkor változtatta meg étkezési szokásait, amikor rájött, hogy migrénes fejfájásrohamait, azok súlyosságát és gyakoriságát nagymértékben befolyásolta, hogy mit és milyen mennyiségben fogyasztott. Azóta tudományosan bizonyított, hogy azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztása növeli a szerotoninszintet, jelentősen hatnak a migrénes rohamok kialakulására.

Gerson saját tapasztalatai alapján egy speciális étrendet alakított ki a tuberkulózis, és egy másikat a tumoros betegségek ellen. Elképzelése szerint számos tumorfajta elsősorban a jómódú országok lakóinak megváltozott táplálkozási szokásai és étrendje miatt alakul ki. Azt állítja, hogy a rovarirtóval és műtrágyával szennyezett, iparilag előállított és ellenőrizhetetlen komponensekkel gyártott étkek gyakorlatilag mérgezik az embereket.

A Gerson-étrend frissen préselt bionövényekből készült ivóleveket tartalmaz. Az étrend javaslata szerint napi több kiló zöldséget és gyümölcsöt kell feldolgozni és frissen facsart levükből óránként egy pohárral inni. Táplálékkiegészítőket is ajánlanak az emésztés elősegítésére és a vitaminok pótlására. Éhezni tilos, az étrend speciális receptúra alapján készül, növényi szénhidrátokban, káliumban gazdag, fehérjében, zsiradékokban és nátriumban szegény.

A bélrendszer tisztítását kétnaponta ricinusolajos hashajtással végzik, és naponta 4 óránként kávés beöntést alkalmaznak. (Ami meglehetősen drasztikus beavatkozásnak tűnik.) A kezelés során nagy hangsúlyt fektetnek a család- és csoportterápiára. Az étrendi változtatás mindenképpen javítja a betegek közérzetét, és fontos lehet a tumoros betegségek megelőzésében.
Mindeddig nem született véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat a Gerson-terápiát illetően. Sokak szerint azonban a terápia, ha nem is gyógymódként, de kiegészítő kezelésként mindenképpen szerepet kaphat a rák gyógyításában.

Forrás: alt.med

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.