Hírvilág

Az édes üdítők nem okoznak köszvényt

2011. AUGUSZTUS 15.


Ismert, hogy a cukros üdítőitalok fokozzák szérum húgysavszintet. USA szerzők azt vizsgálták, hogy fokozzák-e nőknél a köszvény rizikóját is?

22 éves követéses vizsgálatot végeztek 78906 nőnél, követve a fruktózban gazdag üdítők, illetve a fruktóz bevitelt és a köszvény esetleges kialakulását. A vizsgálat eredménye szerint 22 év alatt 778 nőnél észlelték igazoltan a köszvény kialakulását.

Kiderült, hogy a cukorral ízesített szóda fokozott fogyasztása a köszvény kialakulásának fokozott veszélyével járt. Havi egyszeri, cukorral édesített szódához viszonyítva a köszvény relatív rizikója napi egyszeri bevitel esetén 1.74 volt, napi kétszeri, vagy többszöri fogyasztás esetén 2.39.

A juice relatív rizikója hasonló körülmények mellett 1.41, illetve 2.42. Az abszolút rizikó – hasonló feltételek mellett – cukrozott szóda esetén 100.000 főre 36 eset, illetve 68 eset, illetve juice esetében 14 eset és 47 eset jut 100.000 főre.

A diétás üdítőket vizsgálva nem találtak összefüggést a köszvénnyel.

Fruktóz bevitel esetében a mennyiségi alsó és a felső ötödöt összehasonlítva a köszvény rizikója 1.62, illetve 28 eset volt 100.000 főre.

A szerzők összefoglaló véleménye szerint - bár összefüggés mutatkozik az édes üdítők és a köszvény kialakulása között -, maga a betegség olyan ritka a nőknél, hogy az abszolút veszély csekély.

Forrás: www.hazijogorvos.hu

Kapcsolódó anyagok: A magas cukortartalmú ételek és a magas vérnyomás
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma