Hírvilág

Az alacsony csontsűrűség és az osteoporosis gyógyszeres kezelésének új irányelvei

2011. AUGUSZTUS 15.

Az American College of Physicians új irányelveket közölt az alacsony csontsűrűségű, illetve az osteoporosisban szenvedő betegek gyógyszeres kezelésére. Az Annals of Internal Medicine-ben közölt irányelveket több mint 100 véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat és metaanalízis eredményei és több mint 500 közlemény biztonságossági adatai alapján készítették el.

Néhány javaslat:
- Fel kell ajánlani a gyógyszeres kezelést (például biszfoszfonátokat, raloxifent) minden, osteoporosisban szenvedő nőnek és férfinak, valamint a pathologiás törést szenvedett betegeknek is.
- Megfontolandó a kezelés az osteoporosis szempontjából veszélyeztetett betegek (–1,5 és –2,5 közötti T-pontszám, 62 évesnél idősebb életkor, valamint szteroidkezelés) esetében is. (Ehhez hasznos segítséget nyújt a WHO töréskockázat-kalkulátora.)
- A kezelésről hozott döntéshez minden betegnél egyénileg kell mérlegelni az egyes gyógyszerek előnyét és kockázatát. (Az ingyenesen letölthető cikkben hasznos összefoglaló táblázat található az egyes szerek kedvező hatásairól és veszélyeiről.)

Forrás: Ann Intern Med. 2008 Sep 16;149(6):404-15

Töréskockázat-kalkulátor:
Link


Szemlézte: dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A csontritkulás világnapja

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án a WHO indítványára.

Hírvilág

Állj meg egynél! Az első törésed legyen az utolsó!

NÉMETH Éva

Október 20. az Osteoporosis Világnapja

Hírvilág

Több a csonttörés, mióta kiderültek a hormonpótlás veszélyei

A posztmenopauzás hormonpótlás kedvezőtlen hatásairól szóló adatok közlése óta jóval kevesebben szednek ösztrogént a menopauza után, és nőtt a csonttörések gyakorisága.

Hírvilág

Fehérjedús étrend a csípőtörés megelőzésére

Idős emberekben a fehérjedús étrend csökkenti a csípőtáji törések kockázatát.

Klinikum

Új lehetőségek a köszvény kezelésében

A köszvényt célértékre kell kezelni, nem elég, ha csak csökkentjük a magas értéket. A köszvény cardiovascularis kockázati tényező, nem csak az ízületek betegsége. Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, DEOEC Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék