Hírvilág

Alultáplált magyar betegek

2012. AUGUSZTUS 16.







Egészségügy-ellátás


A Magyarországon kórházi kezelésben részesülő betegek egyharmada alultáplált egy idén nyáron elkészült felmérés szerint - közölte a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT).

A közlemény szerint a csaknem 50 egészségügyi intézmény részvételével végzett kutatás keretében 1755 beteg adatait értékelték.
A felmérésből kiderült: a Magyarországon kórházi kezelésben részesülő felnőtt betegek 64 százalékának az úgynevezett tápláltsági állapota eltér a kívánatostól, vagyis ők az alapbetegség mellett malnutrícióban is szenvednek.

A társaság azt írta, hogy az alultápláltság, a malnutríció egyik fajtája a daganatos betegek esetében jelenti a legnagyobb problémát, hiszen ebben a kategóriában a betegek 60 százaléka tartozik a nagy kockázatú csoportba. Idegrendszeri, keringési, pulmonológiai (légzési) betegségek vagy sebészeti beavatkozások esetén szintén igen magas, 50 százalék körüli azoknak az aránya, akik a kifejezetten magas kockázati csoportba tartoznak.

Az életkort tekintve az alultápláltság a 71-80 éves betegeket érinti a leginkább, körükben az alultáplált betegek aránya 59 százalék. Emellett magas, 57 százalékos az arány a 30 éven aluli betegek körében is.

Az MMTT kiemelte: számítások szerint az alultápláltság Magyarországon évente legalább 135 milliárd forint többletkiadást okoz, a többi között a hosszabb kórházi tartózkodások, a szövődmények és a lassabb gyógyulás miatt. Ebből nagyságrendileg 85 milliárd egyszerűen megtakarítható lenne, ha kötelező tápláltsági állapotszűrést végeznének, dietetikusok, nővérek és orvosok táplálási csoportokban dolgoznának együtt a kórházakban, és a betegek a betegségüknek és a tápláltsági állapotuknak megfelelő táplálási terápiát kapnának - szögezte le a társaság.

Megjegyezték, hogy a betegek kóros tápláltsági állapota uniós szinten is problémát jelent. Az alultápláltság az uniós állampolgárok 5 százalékát érintheti, így az EU-tagállamok egészségügyi vezetői még 2009-ben megfogalmazták a legfontosabb teendőket a malnutrícióval kapcsolatban. Javasolták például, hogy dolgozzanak ki és vezessenek be irányelveket, s biztosítsák minden ellátási formában mindenkinek a legjobb táplálást, s az alapellátásban, a kórházakban, a szociális és egyéb otthonokban végezzenek rendszeres tápláltsági állapotszűréseket - olvasható a közleményben.




MTI 2012. augusztus 16., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.