Hírvilág

A szász tartomány 20 orvostanhallgatót finanszírozna

2012. AUGUSZTUS 31.A budapesti Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem közreműködésével enyhítené az orvoshiányt a németországi Szászország tartományban dolgozó orvosok érdekképviselete; a szervezet évente akár 20 orvostanhallgató magyarországi tanulmányait is finanszírozhatja - írta pénteken a Financial Times Deutschland (FTD).

A német üzleti lap szerint az egészségbiztosító pénztárakkal szerződésben álló, saját rendelőt üzemeltető szászországi orvosok érdekképviseleti szervezete (Kassenärztliche Vereinigung Sachsen - KVS) tanévenként 80 ezer eurót fordítana egy-egy hallgató magyarországi képzésére. A programban résztvevő diákoknak cserébe vállalniuk kell, hogy a diploma megszerzése után 5 évig Szászországban gyakorolják szakmájukat, vagy visszafizetik a tandíjat.

A program 2013-ban indul, egyelőre kísérleti jelleggel. A legfőbb cél az orvoshiány enyhítése, ugyanakkor a szervezet nyomást is kíván gyakorolni a politikára, hogy bővítsék az orvosképzést a tartományban - írta az FTD.
A lap megjegyezte, hogy a budapesti és a pécsi egyetemen egyaránt folytatnak német nyelvű orvosképzést.

A Semmelweis Egyetem Németországban is képez orvosokat. Az egyetem Hamburgban indított úgynevezett székhelyen kívüli oktatási programot az Asklepios német kórházüzemeltető társasággal közösen, az első évfolyam az idén végzett.

A saját rendelőt üzemeltető mintegy 150 ezer németországi orvos országos érdekképviselete (KBV) csütörtökön állapodott meg a honorárium emeléséről az egészségbiztosítók szövetségével (GKV). Az orvosok 10 százalékos emelést kértek, hivatkozva a rendelők üzemeltetési költségeinek növekedésére és az inflációra. A tárgyalások eredménye csupán 1 százalékos, éves szinten 1.800 eurós emelés.
A tárgyalások apropóján a Die Welt című lap összesítést közölt a honoráriumok alakulásáról. Eszerint 2011 első félévében országos átlagban 102.004 euró kaptak a KBV-hez tartozó orvosok. A honorárium legnagyobb részét, 51,6 százalékát az üzemeltetési költségek fedezésére fordították. A nettó jövedelem a teljes összeg 23,5 százaléka volt. A lap szerint a Szászországban dolgozó orvosok honoráriuma meghaladta az átlagot, 115.408 euró volt 2011 első félévében.MTI 2012. augusztus 31., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Klinikum

Az adherencia és jelentősége a reumatológiai betegek ellátásában – ahogyan azt a szakdolgozó látja - A Figyelő 2016;1

MARGITHÁZINÉ Szabó Emese

Az adherencia WHO szerinti definíciója „az egyén egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedése a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén”. A beteg az egészségügyi dolgozókkal együtt a gyógyítás aktív részesévé kell, hogy váljon.

Hírvilág

A szüzesség kultusza

GYIMESI Ágnes Andrea

A szüzesség kultúrtörténetében is találunk történelemhamisítást. Az infantilizált ember, a nemzés és halál összefüggéseiről beszélgettünk dr. Magyar László Andrással, a Semmelweis Orvostörténi Múzeum főigazgató-helyettesével.

Gondolat

Pazarlás a szakpszichológusok mellőzése az egészségügyben – Interjú dr. Perczel Forintos Dórával

Törvényellenes a helyzet a pszichés betegségek ellátásban, mert hiányoznak az egészségügyben a TB-finanszírozású pszichoterápiás rendelők. Körülbelül 1500 klinikai szakpszichológus van az országban, s csak háromszázan dolgoznak az egészségügyben, mert nincs több állás – mondta dr. Perczel Forintos Dóra, a Szakmai Kollégium Klinikai szakpszichológia és Klinikai Szakpszichológus Pszichoterapeuta Tagozat vezetője, a Szakmai Kollégium titkára.